Zobacz temat - Rover P4 (1964) - do zobaczenia na drodze ;-)

Forum Klubu ROVERki.pl

Powitania - Rover P4 (1964) - do zobaczenia na drodze ;-)

kantor_d - Pon Cze 07, 2010 11:37
Temat postu: Rover P4 (1964) - do zobaczenia na drodze ;-)
Witam wszystkich forumowiczów! Przed zakupem swojego dziadka - rovera poszukiwałem informacji o nim i trafiłem na Wasze forum. Obecnie pracujemy nad przywróceniem do ruchu rover P4 Z 1964 roku. Może spotkamy się na drodze ;-)
Dydo - Pon Cze 07, 2010 11:47

Witaj :)
Roverek piękny jest :) Co jest w nim do zrobienia, aby ruszył ?

maciej - Pon Cze 07, 2010 11:48

Wow!!! :D

Gratulacje! Śliczne autko. :)

Nie wiem, czy już trafiłeś (pewnie tak) na kontakt do naszego Honorowego Klubowicza Indianiana, który ma odrestaurowane P4 i SD1, a ztcw pracuje nad kolejnymi pojazdami z łodzią wikingów na masce. :D

kasjopea - Pon Cze 07, 2010 11:50

Super :grin:
Powodzenia i koniecznie musisz przyjechać na Zlot :grin: .

kantor_d - Pon Cze 07, 2010 11:54

Witam, do p. Jurka trafilem w ubiegłym roku dzieki waszemu forum i waszej pomocy. Obejrzenie Rovera - już odnowionego utwierdziło mnie w przekonaniu, że CHE TAKIEGO. Po kilku tygodniach miałem go już na własność. Zakup w ciemno na e-bay - bez oglądania. Tylko ze zdjęć. Trafiło się dość dobrze - choć do zrobienia sporo. Generalnie trzeba by pisać i pisać co jest/było do zrobienia.

P. Jurek oglądał go zaraz po zakupie i stwierdził że "teraz będziemy mieli co robić" no i faktycznie. Mam nadzieje że uda się go kiedyś skończyć ;-)

Pozdrawiam

maniaq - Pon Cze 07, 2010 12:12

a ja bardzo chetnie popelnilbym jakeis zdjecia tego autka ;)

Na zlocie rozmawialismy o roznych klasykach, ale nie wiedzialem, ze indianin ma w posiadaniu takie cuda O_O widocznie malo jeszcze wiem...

:)

Gratuluje zakupu, mi zycia nie starcza na wszystkie plany, wiec niestety posiadanie klasyka odpada, bo nie mialbym czasu sie nim zajac :/

kantor_d - Pon Cze 07, 2010 12:19

Niestety na razie nie ma za bardzo nic do fotografowania - wnętrze jest zdemontowane - tak samo wszystkie elementy karoserii , chromowane ozdoby czy szyby. Mam dużo zdjęć, które chcę zamieścić na stronie internetowej, mam nadzieje że w wakacje uda mi się taką specjalną stronkę popełnić ;-) .
maciej - Pon Cze 07, 2010 12:35

kantor_d napisał/a:
Mam dużo zdjęć, które chcę zamieścić na stronie internetowej, mam nadzieje że w wakacje uda mi się taką specjalną stronkę popełnić ;-) .

Zapraszamy do naszej galerii. ;) :D

Dydo - Pon Cze 07, 2010 17:32

maciej napisał/a:
Wow!!! :D

Gratulacje! Śliczne autko. :)

Nie wiem, czy już trafiłeś (pewnie tak) na kontakt do naszego Honorowego Klubowicza Indianiana, który ma odrestaurowane P4 i SD1, a ztcw pracuje nad kolejnymi pojazdami z łodzią wikingów na masce. :D

A jakieś fotki tych odrestaurowanych samochodów kolegi Indianina można zobaczyć :) ? Też nie przypuszczałem, że ma on takie cacka odrestaurowane :szok:

maciej - Pon Cze 07, 2010 17:34

Dydo napisał/a:
A jakieś fotki tych odrestaurowanych samochodów kolegi Indianina można zobaczyć :) ? Też nie przypuszczałem, że ma on takie cacka odrestaurowane :szok:

A galerii klubowej to nie łaska przejrzeć? ;) ;)
http://www.roverki.pl/ind.../category/82-p4

Do tych trudniej trafić: :)
http://www.roverki.pl/ind...category/703-p4
http://www.roverki.pl/ind...02-05-jachranka

emes - Pon Cze 07, 2010 18:00

Gratulacje :) Jestem pod wrażeniem i życzę jak najszybszego doprowadzenia autka do stanu używalności :ok: Mam nadzieję, że pojawi się kiedyś na jakimś zlocie :)
kantor_d - Pon Cze 07, 2010 20:29

Ha! do jednej z podlinkowanych galerii do tej pory dotarłem. Na razie nie planuję i nie obiecuję wizyt gdziekolwiek - autko jest za bardzo w proszku ;-)

Zastanawiam się - dlaczego na wszystkich zdjęciach ślubnych, gdzie występuje autko zabytkowe jest scena naprawy gdzieś na poboczu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dydo - Pon Cze 07, 2010 21:05

maciej napisał/a:
Dydo napisał/a:

A galerii klubowej to nie łaska przejrzeć? ;) ;)
http://www.roverki.pl/ind.../category/82-p4

Do tych trudniej trafić: :)
http://www.roverki.pl/ind...category/703-p4
http://www.roverki.pl/ind...02-05-jachranka

Nie pomyślałem o tym macieju :) Poza tym przyznam się bez bicia, że z galerii klubowej korzystam rzadko ;P Na przyszłość już będę wiedział, gdzie szukać takie perełki :) A co do samego autka to klasa sama w sobie, super sprawa. Obyśmy na zlotach mieli także jak najwięcej tych zabytkowych :taa:

kantor_d - Pon Cze 07, 2010 21:37

Dzięki za miłe powitanie na forum. Gdybyście gdziekolwiek natrafili na innych właścicieli zabytkowych Roverów w Polsce to dawajcie szybko znać ;-)
maciej - Wto Cze 08, 2010 07:58

kantor_d napisał/a:
Gdybyście gdziekolwiek natrafili na innych właścicieli zabytkowych Roverów w Polsce to dawajcie szybko znać ;-)

Widziałeś wątek o meblach z aut?

Jurkowi już go pokazałem na Zlocie, a tam podobno jest do wzięcia rama i silnik z P4. ;)

kantor_d - Wto Cze 08, 2010 13:02

maciej napisał/a:

Widziałeś wątek o meblach z aut?

Jurkowi już go pokazałem na Zlocie, a tam podobno jest do wzięcia rama i silnik z P4. ;)

Nie widziałem tego wątku i nie znalazłem go przy pomocy wyszukiwarki (a starałem się). Możesz podać linka?

maciej - Wto Cze 08, 2010 13:05

Cytat:
Nie widziałem tego wątku i nie znalazłem go przy pomocy wyszukiwarki (a starałem się). Możesz podać linka?

Proszę: http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=55449

Napisałem "meble" w szukajce. :)

kasjopea - Wto Cze 08, 2010 13:05

http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=55449 :wink:
maciej - Wto Cze 08, 2010 13:06

Szybszy!!! ;)
Jugol - Wto Cze 08, 2010 13:10

Piękny, mam nadzieję, że będę miał okazję oblukać na żywca :taa: Trzymam kciuki za projekt :ok:
kasjopea - Wto Cze 08, 2010 13:12

maciej napisał/a:
Szybszy!!! ;)
:ok2: :grin:
kantor_d - Wto Cze 08, 2010 21:35

Dzięki za linka - wpisywałem "meble" w szukajke ale nie było tego co trzeba ;-) . Skontaktowałem się z użytkownikiem - może uda się pozyskać jakieś części do mojego projektu ;-) DZIĘKI
hvil - Wto Cze 08, 2010 22:54

kantor_d, mój wujaszek w firmie petrobud, dawniej mieli salon mazdy i rovera, teraz tylko serwis Aso mazdy i byle aso Rovera ma czarnego roverka chyba taki sam:-) sliczne ustrojstwo ale niestety prawie wogole nim juz nie jezdzi. Nawet cos wspominal o pozbyciu sie go. Ale jakos nadal stoi:-) czasem weekendowy objazd tylko zalicza roverek. Czarny z czerwona skora.
kantor_d - Wto Cze 08, 2010 23:09

Ha - no to wiemy coraz więcej ;-) Gdzie znajduje się ten salon? Drugiego rovera sobie nie sprawię, bo nie mam warunków żeby trzymać - ale chętnie bym go obejrzał - porozmawiał z właścicielem!!!
hvil - Wto Cze 08, 2010 23:33

Salon byl we Franciszkowie kolo Świdnika, niestety pod koniec lat 90tych został zamknięty(mazda wycofała się ze sprzedaży w Polsce i roverka się pozbył, ale pozostawił sobie servis) obecnie mieści się on przy stacji benzynowej na trasie Lublin - Piaski . Miejscowość Wirzchowiska Drugie, jak jedziesz od Lublina do Piask, Tylko miniesz znak Wierzchowiska drugie będzie znak że za 400 metrów stacja benzynowa, na jej placu jest też właśnie servis mazdy/rovera i tam na hali spi sobie pod folią ten piekny roverek:-) Pamiętam byłem mały jak go wujaszek kupił i odrestaurowywał(jeszcze za czasów salonu rovera lata to były 90-94 jakos, jak go doprowadzał do stanu).

Teraz prezentuje się pięknie tylko coś mu z przekładni cieknie, bo jak jechałem do Anglii to pamietam że wspominał coby mu poszukać jakieś części, podobno w Malvern jest specjalny zakład co do dzisiaj wykonuje części do takich zabytków starymi metodami.

Chwilami miałem nawet mysl coby nie nabyć od niego tego wehikulu jak wspominał o pozbyciu się go(bo prawie w ogole go nie używa) ale stwierdziłem ze nie stać mnie na 3 samochód w dodatku koszty utrzymania są całkiem inne niż zwykłych wozów. ale na serio piękny jest:-)

kantor_d - Sro Cze 09, 2010 07:44

Jeśli autko jest w dobrym stanie to koszty utrzymania go będą niewielkie. Dodatkowo rejestracja na zabytkowy umożliwi ci niepłacenie za przeglądy i ubezpieczenie. Ubezpieczenie wykupujesz sobie na miesiąc albo kilka miesięcy w zależności od potrzeby więc tutaj koszta są małe albo może ich nie być jeśli w zimę nie jeździsz...
hvil - Sro Cze 09, 2010 15:26

no w stanie podobno jest super, tak on twierdzi, zato chłopaki z servisu troche szydzą że takim wozem to się w jedną stronę jeździ....:-D z powrotem"mam go pcham go":-)

Jak będziesz na lubelskim możesz sie do mnie odezwać podjedziemy go ogladnac:-) Na serio odnowienie takich zabytkow to mnostwo czasu. Chyle czola żeś się podjął.

kantor_d - Sro Cze 09, 2010 21:56

Znasz jakieś szczegóły - czy kierownice ma po prawej czy lewej stronie? Chętnie go kiedyś obejrzę, może Zrobisz jakieś fotki tego roverka jak będziesz w okolicy?
hvil - Sro Cze 09, 2010 22:02

No szczeoly to znam:-) jak mowilem, on w latach 90 pierwszej polowie zostal nabyty i odpicowywany byl w servisie przysalonowym wujaszka. Jest czarny , z czerwona skora, jest w pelni sprawny , natomiast mechanicy twierdza ze bedzie sie sypal, ale niewiem czy to poglad na stare wozy ich taki:-) bo aktualnie jezdzi i jest w dobrym stanie. Histrii nieznam co i jak ale on cos wspominal ze przez jakies znajomego z ambasady w wawie go znalazl nabyl, wozik jest wersja europejska, NIE PRZEKLADANY :mrgreen: ok zrobie mu fotki tylko jak mowie teraz bardzo zadko go uzywa, stoi na stanowisku w serwisie zakurzony i przykryty folia by mu nic nie bylo:-) ale fotki moge uczynic:)

[ Dodano: Sro Cze 09, 2010 23:02 ]
A i ma zwykle czarnobiala rejestrację.