Zobacz temat - SOLVED [R420D 98r] Problem z klimatyzacją.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - SOLVED [R420D 98r] Problem z klimatyzacją.

spontan - Pią Cze 11, 2010 23:40
Temat postu: SOLVED [R420D 98r] Problem z klimatyzacją.
Witam.
Mam następujący problem z klimatyzacją.

Klima nabita 100% szczelności, po włączeniu przyciskiem nie załącza się sprężarka.

Co zostało sprawdzone?

- Włącznik - OK.
- Sprężarka podłączona na krótko przed czujnikiem cisnienia - Załącza i chłodzi.

Elektryk powiedział ze gdzieś jest jakiś czujnik jeszcze, ale nie może go znaleźć.

Pytania:
Gdzie mogę szukać tego czujnika, jak go ewentualnie sprawdzić i czy da radę taki zakupić?

Gdzie jeszcze można szukać przyczyny?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jugol - Sob Cze 12, 2010 00:31

Żeby klima się załączyła musisz pamiętać o włączonym nawiewie- niby banalna sprawa, ale można zapomnieć. Jeszcze co mi przychodzi do głowy, to bezpiecznik wentylatora skraplacza klimy- warto sprawdzić :taa:
spontan - Sob Cze 12, 2010 06:46

Zapomniałem dopisać, bezpieczniki też sprawdzone wszystkie, no i nawiew włączony. Kontrolka klimy na przycisku świeci.
Potrzebuje przede wszystkim zlokalizować ten czujnik.

Haidi - Sob Cze 12, 2010 07:37

Jest przekaźnik od klimy na nadkolu wewnatrz komory silnika kolo kielicha za akumulatorem, tez taka czarna puszka... ewentualnie sprawdz jeszcze tam...

Jest jeszcze termometr w parowniku, moze z nim cos jest nie tak i nie pozwala zalaczyc klimy...

Michal - Sob Cze 12, 2010 08:19

A może czujnik ciśnienia jest zepsuty?
spontan - Sob Cze 12, 2010 09:31

Od cisnienia jest OK bo podłączałem na krótko przed czujnikiem cisnienia i załącza.

Jak sprawdzić czy jest sprawny ten termometr?

Haidi - Sob Cze 12, 2010 13:26

Tego niestety nie wiem... ale wiem ze jak jest zima i minusowa temp jakas tam to termomertr nie pozwala zalaczyc klimy alby uniknac zamarzniecia parownika...

Albo najlepiej (w moim przypadku) do termometra dochodza 2 przewody, wypiac je z termometra i polaczyc razem ze soba i zobaczyc czy bedzie dzialac...

Gonia - Sob Cze 12, 2010 13:34
Temat postu: Re: [R420D 98r] Problem z klimatyzacją.
spontan napisał/a:
Witam.
Mam następujący problem z klimatyzacją.

Klima nabita 100% szczelności, po włączeniu przyciskiem nie załącza się sprężarka.

Co zostało sprawdzone?

Gdzie jeszcze można szukać przyczyny?

Z góry dziękuję za pomoc.

Najprawdopodobniej padnięty masz czujnik temp. oleju. Znajdziesz go niedaleko filtra oleju.

spontan - Czw Cze 17, 2010 18:11
Temat postu: Re: [R420D 98r] Problem z klimatyzacją.
Gonia napisał/a:

Najprawdopodobniej padnięty masz czujnik temp. oleju. Znajdziesz go niedaleko filtra oleju.

Dzięki wielkie Gonia, właśnie o ten czujnik mi chodziło. Zrobiłem obejście na kostce od niego i klima załącza.
Pozdrawiam