|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214i '98] obroty na jałowym
leszek95b - Wto Cze 15, 2010 19:23 Temat postu: [214i '98] obroty na jałowym Witam,
Generalnie nie mam problemu z obrotami. Wiem, że na jałowym powinno być 850 rpm.
U mnie jest 890 rpm. Nie przeszkadza mi to, ale zastanawiam się czym taki stan może być spowodowany.
Trochę szukam dziury w całym, ale jeśli wie ktoś czemu tak może się dziać to proszę o jakiś trop.
(napięcie i kąt na TPS książkowo, krokowiec działa poprawnie)
Pozdrawiam,
Leszek
borsi - Wto Cze 15, 2010 19:26
Widzisz ta śróbkę na zdjęciu. Wkręć ja ciut ciut przykazuj i zoabcz jakie masz obroty.
bundylp - Wto Cze 15, 2010 19:29
Nieeeeeeee, nie wolno nia krecic !!!
Jak nie masz miernika pod reką to nie dotykaj jej. Ja tez kiedys czepialem sie "swoich" obrotow, pokrecilem nia i... dzialo sie. duuzo palil, na wyzszych obrotach mulil sie. Jesli masz miernik to poczytaj o tym TU
borsi - Wto Cze 15, 2010 19:30
o tak słuszna uwaga. Nie śrubkę tylko ten trzpień u góry.
leszek95b - Wto Cze 15, 2010 19:31
No właśnie tutaj mam 595 ohm na TPS'ie przy maksymalnie zamkniętej. Lekkie wkręcenie powoduje że śróbka odstaje (da się wsunąć kartkę papieru między śrubkę a ramię cięgna od przepustnicy).
Generalnie ustawienia mam książkowe - tylko obroty nie są książkowe
bundylp napisał/a: | Nieeeeeeee, nie wolno nia krecic ! |
Wolno wolno, tylko trzeba później ustawić
borsi - Wto Cze 15, 2010 19:38
No to już wiesz co robić.
leszek95b - Wto Cze 15, 2010 19:42
borsi napisał/a: | No to już wiesz co robić. |
No właśnie dlatego od początku pisałem że
leszek95b napisał/a: | napięcie i kąt na TPS książkowo, krokowiec działa poprawnie |
oraz
leszek95b napisał/a: | mam 595 ohm na TPS'ie przy maksymalnie zamkniętej |
.... a nie byłoby problemu gdybym nie podglądał parametrów interfejsem diagnostycznym ... na obrotomierzu w zasadzie nie do zauważenia ta różnica w obrotach
|
|