|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 214 Si '97] Naprawa skrzyni Łódź
sim_co - Wto Cze 15, 2010 21:03 Temat postu: [Rover 214 Si '97] Naprawa skrzyni Łódź Witam,
Czy ktoś może naprawiał skrzynię w Łodzi i może mi polecić jakiś warsztat, który dobrze to zrobi?
Ale od początku - ostatnio w 'trasie' podczas prędkości > 120 km/h przy odejmowaniu nogi z gazu wystąpiło zjawisko 'wyskakiwania' 5 biegu. Przy 'normalnej' wolniejszej jazdy po mieście nic niepokojącego się nie działo. W każdym razie śpieszyło mi się i parę razy bieg ponownie wrzucałem, próbowałem trzymać. W pewnym momencie zgrzytnęło i od tego momentu 5 biegu właściwie nie można wrzucić. Dodatkowo jest jakiś inny dźwięk - jakby ciche grzechotanie - przy jeździe na niższych biegach, ale te wchodzą i działają niby bez zarzutu.
Pojechałem dzisiaj do warsztatu, ale do jutra mają zdecydować, czy się podejmą grzebania w skrzyni. W sumie myślałem, że mam sprawną na wymianę, ale się okazało - po telefonie do byłego właściciela auta - że w tej drugiej jest do wymiany łożysko główne i jakiś 'oring w tulei', bo inaczej z niej cieknie.
Tutaj wracam do pytania, czy ktokolwiek 'robił' w Łodzi skrzynię, bo wg Mariusza418 - 'skrzynia prosta jak budowa cepa', ale jak widać nie dla każdego, albo nie każdemu się chce...
W sumie jeśli ktoś ma to 'zrobić' i za chwilę skrzynia znowu się 'odezwie', to wole zarezerwować sobie termin u Mariusza - pewnie jakiś lipiec - zostawić na chwilę auto w stolicy i mieć pewność, że skrzynia będzie żyła długo i szczęśliwie
Pozdrawiam.
MARGOS - Sro Cze 16, 2010 22:13
Nie wiem czy dużo podpowiem, ale skrzynie miałem robioną przed roverkiem (a właściwie to był motyw żeby nabyć R) w seicento 900. Tak jak w twoim przypadku podczas jazdy wyskakiwała mi 5-ka. Ostatecznie skrzynią zajął się mechanik w Pabianicach, raczej ładnie się dotarło, bo zaraz SC sprzedałem, a reklamacyjnych telefonów nie miałem.
Pabianicki mechanik przez jakiś czas "prowadził" mojego R, ale z powodu problemów zdrowotnych na początku kwietnia wymianę uszczelki pod głowicą zleciłem do roboty w Łodzi. Mogę się zorientować u jednego i drugiego fachowca mogliby się zająć skrzynią w Twoim roverze.
Pozdrawiam
(Marcin)
asgard88 - Wto Lut 21, 2012 12:12
Odświeżę trochę temat bo tez potrzebuje kogoś ogarniającego Rovera w Lodzi bo jakiś czas temu trafiłem do naciągaczy i partaczy , do wymiany mam skrzynie, sprzęgło, ogarniecie hebli, fajnie jakby jeszcze portki byli w stanie wymienić.
Na ile tak mniej więcej wiadomo mam się szykować za wymianę sprzęgła i skrzyni?
BLAZEJ - Wto Lut 21, 2012 14:47
Witam,
Nie jestem w wprawdzie z Łodzi ale ostatnio też miałem dosyć poważny problem ze skrzynią biegów (niepokojący szumy, zgrzyty, biegi nie chciały wchodzić). Szczerze to odradzam "sim_co" grzebania w skrzyni (wielu mechaników nie chce się tego podejmować w uwagi na to, że można dużo zepsuć) a Ci którzy się podejmą to swoje skasują.
Kupiłem na allegro używaną skrzynię z przebiegiem 100 000 km w cenie 400 zł. Wymontowałem starą wrzuciłem nową i wszystko chodzić.
Pozdrawiam
SyntaX - Wto Lut 21, 2012 14:48
Generalnie w Łodzi to takich super rewelacyjnych nie ma.
Jak chcesz mieć zrobione dobrze i w miarę cenowo to uderzaj do Krzyśka i Rysia
na Rojną 62.
Zakład Mechaniki Samochodowej Ryszard Szubka i powiedz że jesteś od Arka.
Namiar 501 284 265 - Krzysiek
asgard88 - Czw Lut 23, 2012 18:53
Właśnie widzę ze kiepsko tym bardziej ze chcialbym żeby oni załatwili części z braku czasu. Tragedia
Jedyny mi znany jeszcze to serwis na Starorudzkiej 12 ale tam w zasadzie to widziałem same LandRovery I coś mało popularny zakład na forum.
Jak nic nie wymyśle to będę dzwonił na Rojną bo jeszcze myślę czy nie lepiej do wawy go zawieść i mięć spokój
PTE - Pią Lut 24, 2012 09:07
Części szukaj w ASO Citroena albo Peugeota. Roverowa R65 pochodzi od skrzyni MA produkowanej przez PSA i stosowanej m.in. w Peugeotach 106, 206, 207, 306 oraz Citroenach AX, Saxo, C3 i DS3. Do połowy 2004r. była też montowana w Mini One i Cooper.
|
|