Zobacz temat - [r200 sdi] Problem z klimatyzacją

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r200 sdi] Problem z klimatyzacją

plemaster - Wto Cze 29, 2010 22:48
Temat postu: [r200 sdi] Problem z klimatyzacją
Witam

Wiem że tematów o klimatyzacji jest bardzo dużo ale w żadnym nie udało mi się znaleźć rozwiązania.

Podczas pierwszej próby nabicia okazało się że instalacja jest nieszczelna i w gumowym wężu jest dziura (jakiś milimetr średnicy). Wąż wymieniłem na nowy i nabicie poszło już gładko. Niestety klima nie zadziałała.
Kiedy naciskam przycisk od klimy zapala się światełko, obroty idą w górę i włącza się też wentylator. Nie wiem gdzie jest sprężarka więc nie widziałem co tam z nią się dzieje.
Z tego co wyczytałem na forum to najpierw włącza się sprężarka a potem wentylator więc chyba wszystko z nią ok (?). Czy ktoś może wie gdzie może być przyczyna awarii?
Aha w układ weszło 560 g.

Paul - Wto Cze 29, 2010 22:57

plemaster napisał/a:
Aha w układ weszło 560 g.
Trochę mało - powinno być (o ile pamiętam) ok. 630-650 g.
plemaster napisał/a:
Nie wiem gdzie jest sprężarka
Jak klima fabryczna, to pod alternatorem.
plemaster napisał/a:
Czy ktoś może wie gdzie może być przyczyna awarii?
A na czym ta awaria polega, bo nie napisałeś ?
Nie chłodzi wcale/za słabo/za mocno ?

plemaster - Sro Cze 30, 2010 06:39

Na początku wydawało mi się że działa ale bardzo słabo......teraz już sam nie wiem czy to nie sam nawiew po prostu robi wiaterek i wrażenie zimna.
sknerko - Sro Cze 30, 2010 07:44

plemaster napisał/a:
instalacja jest nieszczelna i w gumowym wężu jest dziura

chodzi o ten wąż co jest po stronie pasażera taki gruby?
Jak o ten, to ja mam go też przetartego bo opierał sie o obudowę silnika i sie przetarł. Napisz proszę czy ten wąż wymieniłeś sam ten gumowy odcinek? czy z rurkami? a jak sam gumowy to gdzie kupiłeś albo czy to ci klimatyk dorobił czy jak?

darek_wp - Sro Cze 30, 2010 07:48

Podczas przeglądu i nabijania szanujące się zakłady sprawdzają czy po załączeniu klimatyzacji obniża się temperatura w nawiewie. Najprościej włożyć termometr w nawiew i sprawdzić czy klima chłodzi.
plemaster - Sro Cze 30, 2010 11:53

sknerko tak to właśnie o ten wąż chodzi. Wykręciłem go bez problemu (jedną śrubkę na pewno widzisz a druga jest pod zbiorniczkiem od płynu chłodniczego). Niesiesz taki wąż razem z tymi aluminiowymi rureczkami które są z nim skute do jakiegoś zakładu gdzie robią węże hydrauliczne i za jakieś 70 zł powinny ci naprawić.

Niestety moi nabijacze chyba nie są szanowani bo nic takiego nie zrobili ;P A po jakim czasie klima w roverka powinna zacząć chłodzić ?

sknerko - Sro Cze 30, 2010 11:56

klima powinna wyraźnie zimnym dmuchać po już ok 1min a po 5 -10min powinieneś mieć na wylotach ok 6-10st C
Brt - Sro Cze 30, 2010 12:02

Najprościej sprawdzić czy klima działa, to dotknąć po włączeniu klimatyzacji właśnie tego węża który wymieniałeś ... w kilka sekund od włączenia zrobi się zimny, jesli jest dalej ciepły, to klima nie działa. Do sprawdzenia bezpieczniki pod maską, oraz czujnik temperatury oleju (o nim jest już na forum .. poszukaj)
PTE - Sro Cze 30, 2010 12:13

A czy w momencie uruchamiania klimatyzacji słyszysz stuk elektromagnesu sprzęgła sprężarki? Takie metaliczne szczęknięcie.
plemaster - Sro Cze 30, 2010 13:43

Niestety żadnego stuknięcie nie słychać.

[ Dodano: Sro Cze 30, 2010 14:43 ]
A rura nie robi się zimna.

Brt - Sro Cze 30, 2010 13:44

czyli spreżarka nie działa ... bezpieczniki a później ten czujnik temp. oleju sprawdź na początek :ok:
mirwin - Sro Cze 30, 2010 14:45

PTE napisał/a:
A czy w momencie uruchamiania klimatyzacji słyszysz stuk elektromagnesu sprzęgła sprężarki? Takie metaliczne szczęknięcie.

U mnie nie słychać stuknięcia jak sie siedzi w aucie a klima sie włącza. Nie koniecznie będzie słychać, po prostu trzeba samemu zobaczyć czy po włączeniu sprzęgło zadziałało. Wystarczy popatrzeć na koło od sprężarki i to co jest w środku powinno sie obracać jesli nie to nie działa sprzęgło.

plemaster - Czw Lip 01, 2010 06:43

Czy ten czujnik to to o czym pisze autor tego tematu ? http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=53832
Czy raczej taka kostka troszkę niżej (zaraz nad filtrem oleju )....obok niej wystaje jeszcze jakaś rurka.

Brt - Czw Lip 01, 2010 08:37

czujnik temp oleju widać po skręceniu kół. Jest skierowany w stronę prawego przedniego koła i umieszczony nad mocowaniem filtra oleju. (o ile kojarzę to ma 2 czerwone kabelki) Często te kabelki lubią się urywać właśnie tuż przy czujniku.
mcjg - Czw Lip 01, 2010 09:50

Właśnie jestem po "reanimacji" klimy. Objawy te same co Ciebie. Po włączeniu klimatyzacji sprężarka się nie załączała a silnik dostawał większych obrotów. Po wymianie jednego z bezpieczników od klimatyzacji było wszystko w porządku przez 10 min i bezpiecznik znowu był spalony. Przyczyna - przetarte kable od czujnika temperatury oleju.
plemaster - Czw Lip 01, 2010 10:55

Brt po raz kolejny mi pomogłeś :) zmostkowałem ten czujnik i działa :D tylko czy można tak bez tego czujnika spokojnie jeździć ?
Brt - Czw Lip 01, 2010 11:07

plemaster napisał/a:
tylko czy można tak bez tego czujnika spokojnie jeździć ?

Jeżdze tak już długo (jakieś 80kkm) i brak jakichkolwiek problemów z tego powodu ... Ten silnik trzeba się postarać, żeby przegrzać, więc nie sądzę, żeby brak tego czujnika mógł coś zepsuć. Jeśli termostat masz ok i wentylatory chłodnic działają, to spokojnie możesz jeździć :ok:

plemaster - Czw Lip 01, 2010 11:30

Skoro tak mówisz to olewam ten czujnik ;P
BorysOpole - Czw Lip 01, 2010 13:52

ja bym zrobił czujnik nie jest to majątek a wiesz że masz auto sprawne a nie kombinowane po coś w końcu ten czujnik tam wsadzili
azer - Czw Lip 01, 2010 15:20

Ja wymieniałem ten czujnik, czujnik + robociizna 40zł. Wymieniałem z powodu nie działającej kontrolki oleju.
Brt - Czw Lip 01, 2010 16:33

azer ten czujnik od pempertaury oleju do ochrony klimy nie ma nic wspólnego z kontrolką oleju ... ten od kontrolki jest wkręcany od tyłu silnika od strony ściany grodziowej :ok:
azer - Czw Lip 01, 2010 16:50

Brt napisał/a:
azer ten czujnik od pempertaury oleju do ochrony klimy nie ma nic wspólnego z kontrolką oleju ... ten od kontrolki jest wkręcany od tyłu silnika od strony ściany grodziowej :ok:

ja pisałem o tym :)
Brt napisał/a:
czujnik temp oleju widać po skręceniu kół. Jest skierowany w stronę prawego przedniego koła i umieszczony nad mocowaniem filtra oleju. (o ile kojarzę to ma 2 czerwone kabelki) Często te kabelki lubią się urywać właśnie tuż przy czujniku.

nie brne dalej w temat, bo pamiętam że swego czasu było sporo rozbieżności na ten temat :)

plemaster - Czw Lip 01, 2010 21:50

U mnie w każdym razie bez czujnika kontrolka i wskaźnik temperatury oleju działają więc olewam ;P