Zobacz temat - [220 SDI '98] Cóż to jest? (foto)

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [220 SDI '98] Cóż to jest? (foto)

barti101 - Sob Lip 03, 2010 12:46
Temat postu: [220 SDI '98] Cóż to jest? (foto)
Dziś zauważyłem, że nie mam podpiętych 2 przewodzików do tego czegoś co znajduje się koło zbiorniczka wyrównawczego (jakiś zawór o ile pamiętam). Proszę napiszcie do czego to służy i czy wogle kupie te przewodziki do niego, czy je jakoś reperować? Dzięki za wszelkie informacje.

szoso - Sob Lip 03, 2010 19:16

to jest od egr
Raptile - Sob Lip 03, 2010 21:11

Ogólnie Egr tylko szkodzi temu silnikowi ;)
Remigiusz - Pon Lip 05, 2010 23:13

Od lweje do prawej:
Zbiornik wyrównawczy
sterownik EGR
MAP-Sensor

mirwin - Wto Lip 06, 2010 11:32

Raptile napisał/a:

A czy ten EGR w wersji 86 KM też szkodzi? :)

thef - Wto Lip 06, 2010 12:24

Raptile napisał/a:
No nie tak do końca, bo w mroźne dni na pewno pomaga szybciej zagrzać silnik ;)
Remigiusz - Wto Lip 06, 2010 13:06

thef, Bez różnicy to jest :wink: Próbowałem i czasowo czy jest czy nie ma EGR na to samo wychodzi :razz: Jakiegoś drastycznego spadku nie zauważyłem :razz:
Brt - Wto Lip 06, 2010 13:12

a ja zauważyłem .... bez EGR silnik dłużej sie rozgrzewał ... przez to nawet niepotrzebnie termostat wymieniałem. Podpiąłem EGR i wszystko wróciło do normy.
thef - Wto Lip 06, 2010 13:16

Wiadomo, że jak wsiądzie się do auta i jedzie bez zatrzymywania (wrzucania na luz), to nie będzie różnicy, bo EGR nie będzie pracował, ale na postoju, na światłach lub w korku na pewno przyspieszy nagrzewanie.
Jugol - Wto Lip 06, 2010 13:23

To i ja się podepnę pod temat. Skoro bym odpiął EGR, to co oprócz w/w dłuższego rozgrzewania silnika sie stanie ?? Co się zmieni jeszcze?? Czy będzie to miało znaczący wpływ na jazdę, przyspieszenie, spalanie itd. ??
thef - Wto Lip 06, 2010 13:29

Jugol napisał/a:
To i ja się podepnę pod temat. Skoro bym odpiął EGR, to co oprócz w/w dłuższego rozgrzewania silnika sie stanie ?? Co się zmieni jeszcze?? Czy będzie to miało znaczący wpływ na jazdę, przyspieszenie, spalanie itd. ??
Zakładając, że EGR jest sprawny, to po jego odpięciu powinno być delikatnie wyższe spalanie na biegu jałowym. Innych zmian nie powinno być.
Jugol - Wto Lip 06, 2010 14:35

Ok, czyli nie ruszam. Dzięki thef :ok:
Kocur - Sob Lip 10, 2010 20:39

A wie ktoś od czego jest"map sensor" i za co odpowiada?U mnie(R620 sdi) podobno do wymiany a nie bardzo się znam,doradzi ktoś?
Remigiusz - Sob Lip 10, 2010 20:54

Kocur, Mierzy ciśnienie na Turbo i podaje sygnał do komputera jakie ciśnienie jest, w tedy w zależności jest dawka paliwa wtryskiwana :wink:
Kocur - Sob Lip 10, 2010 21:07

Więc szarpanie,brak reakcji na gaz,potrafi zgasnąć,to normalne objawy jego awarii?Powiedziano mi że trzeba ustawić kąt wtrysku i nie wiem co zrobić,może ktoś doradzić
:?:

filo - Pon Lip 12, 2010 01:44

Kocur napisał/a:
Więc szarpanie,brak reakcji na gaz,potrafi zgasnąć,to normalne objawy jego awarii?

Zacznij od sprawdzenia wiązki elektrycznej od pompy itp.
Sporo tematów na forum do poczytania o tym jest...

Kocur - Pon Lip 12, 2010 14:40

No właśnie musze te wszystkie rzeczy posprawdzać,tylko nikt nic nie pisał o tym "map sensorze" a stwierdziłem że gdy odpinam mu wężyk to równo pracuje silnik a gdy go zakładam zaczyna szarpać,skaczą obroty itp.