|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [220 SDI '98] Cóż to jest? (foto)
barti101 - Sob Lip 03, 2010 12:46 Temat postu: [220 SDI '98] Cóż to jest? (foto) Dziś zauważyłem, że nie mam podpiętych 2 przewodzików do tego czegoś co znajduje się koło zbiorniczka wyrównawczego (jakiś zawór o ile pamiętam). Proszę napiszcie do czego to służy i czy wogle kupie te przewodziki do niego, czy je jakoś reperować? Dzięki za wszelkie informacje.
szoso - Sob Lip 03, 2010 19:16
to jest od egr
Raptile - Sob Lip 03, 2010 21:11
Ogólnie Egr tylko szkodzi temu silnikowi
Remigiusz - Pon Lip 05, 2010 23:13
Od lweje do prawej:
Zbiornik wyrównawczy
sterownik EGR
MAP-Sensor
mirwin - Wto Lip 06, 2010 11:32
Raptile napisał/a: | Ogólnie Egr tylko szkodzi temu silnikowi |
A czy ten EGR w wersji 86 KM też szkodzi?
thef - Wto Lip 06, 2010 12:24
Raptile napisał/a: | Ogólnie Egr tylko szkodzi temu silnikowi | No nie tak do końca, bo w mroźne dni na pewno pomaga szybciej zagrzać silnik
Remigiusz - Wto Lip 06, 2010 13:06
thef, Bez różnicy to jest Próbowałem i czasowo czy jest czy nie ma EGR na to samo wychodzi Jakiegoś drastycznego spadku nie zauważyłem
Brt - Wto Lip 06, 2010 13:12
a ja zauważyłem .... bez EGR silnik dłużej sie rozgrzewał ... przez to nawet niepotrzebnie termostat wymieniałem. Podpiąłem EGR i wszystko wróciło do normy.
thef - Wto Lip 06, 2010 13:16
Wiadomo, że jak wsiądzie się do auta i jedzie bez zatrzymywania (wrzucania na luz), to nie będzie różnicy, bo EGR nie będzie pracował, ale na postoju, na światłach lub w korku na pewno przyspieszy nagrzewanie.
Jugol - Wto Lip 06, 2010 13:23
To i ja się podepnę pod temat. Skoro bym odpiął EGR, to co oprócz w/w dłuższego rozgrzewania silnika sie stanie Co się zmieni jeszcze?? Czy będzie to miało znaczący wpływ na jazdę, przyspieszenie, spalanie itd.
thef - Wto Lip 06, 2010 13:29
Jugol napisał/a: | To i ja się podepnę pod temat. Skoro bym odpiął EGR, to co oprócz w/w dłuższego rozgrzewania silnika sie stanie Co się zmieni jeszcze?? Czy będzie to miało znaczący wpływ na jazdę, przyspieszenie, spalanie itd. | Zakładając, że EGR jest sprawny, to po jego odpięciu powinno być delikatnie wyższe spalanie na biegu jałowym. Innych zmian nie powinno być.
Jugol - Wto Lip 06, 2010 14:35
Ok, czyli nie ruszam. Dzięki thef
Kocur - Sob Lip 10, 2010 20:39
A wie ktoś od czego jest"map sensor" i za co odpowiada?U mnie(R620 sdi) podobno do wymiany a nie bardzo się znam,doradzi ktoś?
Remigiusz - Sob Lip 10, 2010 20:54
Kocur, Mierzy ciśnienie na Turbo i podaje sygnał do komputera jakie ciśnienie jest, w tedy w zależności jest dawka paliwa wtryskiwana
Kocur - Sob Lip 10, 2010 21:07
Więc szarpanie,brak reakcji na gaz,potrafi zgasnąć,to normalne objawy jego awarii?Powiedziano mi że trzeba ustawić kąt wtrysku i nie wiem co zrobić,może ktoś doradzić
filo - Pon Lip 12, 2010 01:44
Kocur napisał/a: | Więc szarpanie,brak reakcji na gaz,potrafi zgasnąć,to normalne objawy jego awarii? |
Zacznij od sprawdzenia wiązki elektrycznej od pompy itp.
Sporo tematów na forum do poczytania o tym jest...
Kocur - Pon Lip 12, 2010 14:40
No właśnie musze te wszystkie rzeczy posprawdzać,tylko nikt nic nie pisał o tym "map sensorze" a stwierdziłem że gdy odpinam mu wężyk to równo pracuje silnik a gdy go zakładam zaczyna szarpać,skaczą obroty itp.
|
|