|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [416, LPG, 96 r.] Problem z biegami. POMOCY
grisza23 - Pon Lip 19, 2010 07:20 Temat postu: [416, LPG, 96 r.] Problem z biegami. POMOCY Wiem, że problem biegów był wielokrotnie poruszany ale czytałem różne posty na ten temat i jakoś żaden mi nie pomógł. Otóż jakoś wczoraj jeździłem i w pewnym momencie nie chciała mi wchodzić jedynka, a po przejechaniu paru kilometrów to samo zaczęło dziać się z dwójką. Stojąc na światłach muszę trochę pomęczyć się żeby wrzucić jedynkę. Jeszcze wsteczny przy każdym wrzuceniu zgrzyta. Pozostałe biegi ok.
Czy ktoś wie czy to sprzęgło czy skrzynia do wymiany
Miał ktoś podobny problem
darek_wp - Pon Lip 19, 2010 07:56
Radził bym na początek przyjrzeć się działaniu wysprzęglika. Wygląda to na nierozłączanie sprzęgła a za to w pierwszej kolejności odpowiada wysprzęglik.
grisza23 - Pon Lip 19, 2010 09:45
Właśnie byłem u mechanika i powiedział że wysprzęglik pada masz racje
A jeszcze mam pytanie: jak sprawdzić czy pasuje, bo słyszałem że w roverach z tego samego roku może być inny wysprzęglik to prawda??
darek_wp - Pon Lip 19, 2010 10:07
Wysprzęglików ZTCW były 2 rodzaje - metalowy mocowany śrubami (starsza wersja) i plastikowy nakładany na uchwyt (nowszy) ale da się bez problemu założyć nowszy na miejsce starszego modelu.
grisza23 - Pon Lip 19, 2010 12:56
ok wielkie dzięki za pomoc
|
|