Zobacz temat - [r 25 1.4 '01] pytanie o gaz , problem ze stagiem

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r 25 1.4 '01] pytanie o gaz , problem ze stagiem

adamk - Czw Lip 29, 2010 19:38
Temat postu: [r 25 1.4 '01] pytanie o gaz , problem ze stagiem
Witam dzis zalozono mi gaz.
Stag-4
magic jet pojedyncze i
parownik alaska

Gaz chodzi nie najgorzej ale jest jeden maly problem z ktorym gazownik nie mogl sobie poradzic.
po naduszeniu pedalu gazu nastepuje jakby zdlawienie i dopiero zaczyna przyspieszac
na wykresie w czasie rzeczywistym ac synchro widac ze czasy otwarcia wtryskiwaczow leca do zera pozniej pozniej przyspieszaja normalnie

wlsciwie delikatnie obochodzac sie z gazem mozna jezdzic ale cos tu jest nie tak

czy ktos wie moze co jest przyczyna? gazownik mowil ze sie dowie i ze pogada z doradcam i staga ale moze ktos cos pomoze?

bardzo bym prosil o pomoc i o jakies sugestie nie znam sie za bardzo na gazie
Pozdrawiam
Adam

Kunce - Czw Lip 29, 2010 21:09

Witaj, powiedz gazownikowi żeby wyciął tzw. dotryski tak do 1,6ms a autko zacznie jeździć. Pod spodem masz przykład jak to mniej więcej ma wyglądać (mapa zapożyczona z lpg forum).
adamk - Czw Lip 29, 2010 21:46

tylko jest jedne problem
prosilem gazownika zeby zalozyl mi stag 300
a on mi zalozyl stag 4 i powiedzia lze to "nastepca staga 300"
teraz patrzac na stronie staga widze ze stag 4 nie ma wyciecia dotryskow
ma to stag 300
co zrobic?
chyba wymiana instalacji jutro?

Micros - Czw Lip 29, 2010 22:12

Kunce napisał/a:
Witaj, powiedz gazownikowi żeby wyciął tzw. dotryski tak do 1,6ms a autko zacznie jeździć. Pod spodem masz przykład jak to mniej więcej ma wyglądać (mapa zapożyczona z lpg forum).

Ja proponuję sprawdzić 1,2ms - 1,3ms - przy 1,6ms auto mi zaczęło gasnąć w czasie jazdy(!) po raptownym zdjęciu nogi z gazu. Obroty do zera i czerwono na desce rozdzielczej, brak wspomagania hamulców i takie tam. Przy prędkości 60km/h to była jazda :/

Ja mam teraz chyba 1,3ms, ale efekt jest w drugą stronę w stosunku do "dławienia" - jak raptownie wcisnę gaz na 2 lub 3 biegu to czuć spore szarpnięcie. Tyle, że to silnik ze sporą mocą i może z tym to jest związane. W każdym razie na benzynie tak nie reaguje.

adamk - Czw Lip 29, 2010 22:30

a co z tym wycieciem dotryskow da sie to zrobic na stagu 4? czy musi byc 300?
Kunce - Pią Lip 30, 2010 05:37

da się w Stag4 tylko tu wycinasz na mnożniku - to ta żółta kreska na mapie.
adamk - Pią Lip 30, 2010 06:55

dziekuje za informacje
pozdrawiam

Wydryszek - Pią Lip 30, 2010 07:37

Co silnik to inna praca i u mnie odcięcie ustawił gazownik a i tak skorygowałem, mam na 1,8ms więc trzeba poeksperymentować, pojeździj z gazownikiem z komputerem i niech ustawi instalację "pod Ciebie" bo takie jest jego zadanie. Ja w chwili obecnej mam idealnie zgrane mapy i nie wiem jakim cudem lepiej jedzie na gazie niż na benzynie :D Spalanie na 1,4 103km mam w mieście 10l a w trasie niestety najniższe 7l.
adamk - Pią Lip 30, 2010 10:25

wydryszek
jade do goscia w poniedzialek zeby dzialal
zobaczymy co z tego bedzie
mam nadzieje ze sobie poradzi bo wygladalo na to ze sie zna
tylko nie maielm czasu siedziec u niego sie jeszcze bawic
rzecywiscie on cos mowil o mnoznikach ze trzba sie pobawic
dzieki za info
widze ze masz ta sama instalecie wiec powinno dzialac
pozdro

Wydryszek - Pią Lip 30, 2010 10:50

Odpowiem na wszystko co napisałeś "zgadza się" :)
Co do instalacji to tylko mam minus że mam wtryskiwacze grupowe na listwie razem obok siebie. Reszta to samo :) Działa perfekt, pomijając drobne niedogodności wynikające z konieczności wymiany niedługo elementów zapłonu (kable, świece, kopułka itd).

Jak zrobisz to daj znać czy się udało i jak się jeździ.
Pozdrawiam

adamk - Pią Lip 30, 2010 10:56

no wlasnie juz mi ktos kiedys radzil te magicjety
zrobic pojedyncze i wlasnie takie sa
napewno napisze czy naprwione
pozdrawiam