|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Nie odpala
Matias83 - Pon Sie 16, 2010 10:45 Temat postu: [R620] Nie odpala Witam,
mam ciekawy przypadek ze swoim R620 SDi z 97r. Mianowicie Rano autko śmigało i nic nie wskazywało na to, że w południe będzie "ZONK" i już go nie odpalę.
Problem wygląda tak:
Po przekręceniu kluczyka na poz. II zapalają się kontrolki i bzyczy sobie pompa paliwa. Po przekręceniu kluczyka w poz "START" słychać cyknięcie i nic. Po powrocie kluczyka w poz II kontrolki świecą przygaszone a pompa wydaje z siebie przerywane dźwięki coś jak cykający przerywacz od kierunków. Tak jak by gdzieś było zwarcie i coś przerywało prąd. Gdy odłączę aku (czasem muszę kilka razy podłączać i odłączać) to kontrolki znowu się palą tak jak trzeba i pompa też bzyczy jednolicie aż do przekręcenia kluczyka na "START".
Nie wiem co to może być i w jaki sposób sprawdzić czy gdzieś jest zwarcie?
Czy ktoś miał taki problem ?
Widziałem na tym forum problemy podobne do mojego natomiast podobieństwo się kończyło w momencie przekręcenia kluczyka na poz "START". U mnie są dziwne akcje po tym, opisane powyżej
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedź.
Pewnie i tak skończy się na tym, że auto na lawecie pojedzie do elektryka
Ale zanim to nastąpi może mi się uda samemu zlokalizować usterkę.
Pozdrowionka
Brt - Pon Sie 16, 2010 10:48
sprawdź czy masz dobrze klemy umocowane do akumulatora i czy przewód masowy od aku do karoserii jest cały i dobrze dokręcony.
Matias83 - Pon Sie 16, 2010 11:27
Dzięki, sprawdzę ten przewód masowy. Przy aku jest ok. mocno się trzyma poza tym czyściłem też klemę. Ale może z drugiej strony gdzieś się obluzował i nie styka dobrze do blachy. Muszę sprawdzić. Ale z drugiej strony to jak by był luźny kabel od masy to w momencie jak się palą kontrolki i jest ok to powinien chociaż zakręcić z raz rozrusznikiem, a może nie ? Nie wiem już głupi jestem ...
[ Dodano: Pon Sie 16, 2010 12:27 ]
I Problem się rozwiązał! Płytki się zwarły w Akumulatorze.
Aku wymienione i auto śmiga
Brt - Pon Sie 16, 2010 11:40
jak będzie luźny kabel od masy, to nie zakręci rozrusznik ... ale już sie wyjaśniło
Matias83 - Pon Sie 16, 2010 11:41
Dzięki serdeczne za podpowiedź.
Pozdrawiam
|
|