Zobacz temat - [R75] Pytanie o klime R75 i automat

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Pytanie o klime R75 i automat

przemolka1 - Nie Sie 29, 2010 15:43
Temat postu: [R75] Pytanie o klime R75 i automat
Czy po naciśnięciu tych zaworków na rurce cienkiej albo grubej powinien się wydobywać jakiś płyn bo umnie nic nie wyplywa i nie działa klima zrobiłem test klimy i pokazało 00 , wentylator sie załącza więc nie wiem czy po prostu moja klima nie jest pusta :beczy: . I jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś miarka do sprawdzania oleju w automatycznej skrzyni bo pod maską nie moge jej wypatrzeć
dukat11 - Nie Sie 29, 2010 15:46

przemolka1 napisał/a:
I jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś miarka do sprawdzania oleju w automatycznej skrzyni bo pod maską nie moge jej wypatrzeć

W r75 nie ma miarki do kontroli poziomu oleju w skrzyni. Jest tylko śruba do ustalania poziomu podczas wymiany

przemolka1 - Nie Sie 29, 2010 15:49

dzięki , a co z czynnikiem chłodzącym od klimy :?:
Pieta - Nie Sie 29, 2010 16:04

Test klimatyzacji nie zdiagnozuje ilości płynu i oleju w układzie. Wykryje tylko błędy związane z elektroniką. Ja u siebie naciskałem z ciekawosci i nic nie uciekało (może za lekko), klima napewno nabita i działa jak trzeba.
przemolka1 - Nie Sie 29, 2010 16:08

u mnie po naciśnięciu przez moment tylko sykneło a potem nic tak jakby uszło ciśnienie i koniec
Pieta - Nie Sie 29, 2010 16:54

Chyba musisz jechac do serwisu klimy i sprawdzić ilość czynnika i oleju. Sam tego nie sprawdzisz.
Tomek1212 - Nie Sie 29, 2010 17:05

Nie masz gazu w układzie. Musisz nabić instalację, ale wcześniej sprawdzić co spowodowało ubytek, bo inaczej znowu wszystko ucieknie.
przemolka1 - Nie Sie 29, 2010 18:10

Tomek1212 napisał/a:
Nie masz gazu w układzie. Musisz nabić instalację, ale wcześniej sprawdzić co spowodowało ubytek, bo inaczej znowu wszystko ucieknie.
A jak to sprawdzić roverka zakupiłem dopiero wczoraj i nie bardzo się jeszcze w nim łapie :oops:
Pieta - Nie Sie 29, 2010 18:22

Płyn jest jaskrawo seledynowy/fluorescencyjny. Jak poświecisz lampą, taką do sprawdzania banknotów to będziesz widział przeciek. Pod warunkiem, że płyn nadal się sączy. Trzeba przejżeć wszystkie złączki itd.
Nie ma co sie bawić moim zdaniem. Lepiej pojechać do serwisu odżałować 150zł i zlokalizuą ci ewentualny przeciek i naładują.

przemolka1 - Nie Sie 29, 2010 18:34

Pieta napisał/a:
Płyn jest jaskrawo seledynowy/fluorescencyjny. Jak poświecisz lampą, taką do sprawdzania banknotów to będziesz widział przeciek. Pod warunkiem, że płyn nadal się sączy. Trzeba przejżeć wszystkie złączki itd.
Nie ma co sie bawić moim zdaniem. Lepiej pojechać do serwisu odżałować 150zł i zlokalizuą ci ewentualny przeciek i naładują.
wszystko ładnie pięknie tylko jak już tego płynu nie ma to i nie będzie widać wycieku więc zostaje tylko serwis klimy :beczy:
dukat11 - Nie Sie 29, 2010 18:43

przemolka1 napisał/a:
A jak to sprawdzić roverka zakupiłem dopiero wczoraj i nie bardzo się jeszcze w nim łapie :oops:

Tak samo jak w każdym innym samochodzie. Klima to klima

apples - Nie Sie 29, 2010 19:51

Pieta napisał/a:
Płyn jest jaskrawo seledynowy/fluorescencyjny.
O ile jest barwnik UV dodany był do czynnika chłodzącego. Jeżeli nie, to nic nie zobaczysz. Pozostaje serwis klimatyzacji.