Zobacz temat - [R200] Taki mały problem z klimą

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Taki mały problem z klimą

zbrojsson - Pon Sie 30, 2010 18:52
Temat postu: [R200] Taki mały problem z klimą
Witam!

W moim roverku mam dokładaną klimę. Mam taki problem z tym że nie działa a mianowicie:

- układ został napełniony i trzyma szczelność
- sprężarka działa ponieważ da się uruchomić sztucznie poprzez rozebranie przekaźnika i wciśnięcie go
- po takiej operacji sprężarka chodzi oraz chłodzi

Problem:
- naciśnięcie przycisku w aucie nie daje żadnego efektu. Dioda się zaświeca ale sprężarka nie chce ruszyć. Nie ma nawet charakterystycznego "strzelenia".

Kumpel elektryk przemierzył mi wyszystko i wyszło na to że napięcie do przekaźnika dochodzi tylko dlaczego nie działa ten przycisk?

Jeżeli ktoś miał podobnym przypadek i umiał go rozwiązać to byłbym wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam

kangaroo69 - Pon Sie 30, 2010 19:43

A próbowałeś z innym przyciskiem? jakas podmianka, tak żeby tylko sprawdzić? :wink:
TomC - Pon Sie 30, 2010 19:50

Wentylator oczywiście masz sprawny i dmucha min na 1 biegu??
zbrojsson - Wto Sie 31, 2010 09:35

TomC napisał/a:
Wentylator oczywiście masz sprawny i dmucha min na 1 biegu??

tak wentylator jest okej i dmucha na kazdym biegu.

Z tym przyciskiem jest tak ze zaraz za nim jest plytka z 2 diodami (czerwona i zielona) oraz plytka taka 2 cm x 2 cm do ktorej sa przylutowane kabelki (dokladnie 6). kumpel doszedl do tego ze tylko 5 dochodzi do skrzynki z przekaznikami i pytanie sie pojawie gdzie sie traci ten jeden i czy mozliwe ze ma on cos wpolnego z kompem ? (kolega powiedzial dokladnie takie cos: "musi byc to sterowane przez jeden minus jeszcze gdzies").

Zastanawiam sie czy schemat klimy z RAVE moze cos w tym pomoc ?

sTERYD - Wto Sie 31, 2010 12:21

oczywiście klima ma coś wspólnego z kompem. Jest coś takiego jak czujnik temperatury oleju, i on może nie włączać klimy i przy przegrzewaniu silnika też komputer wyłączy klimatyzację, a kabelki w przycisku są też do podświetlania go ;)