|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Alarm, czujnik ruchu wewnątrz
mariuszlol23 - Czw Wrz 02, 2010 22:13 Temat postu: [R620] Alarm, czujnik ruchu wewnątrz Witam.
Ostatnio zabrałem się za swojego roverka i nie jestem pewien, czy to usterka, ale chyba tak. Chodzi mi o 2 czujniki które znajdują się na podsufitce od strony pasażera. Myślałem, że to jakieś czujniki ruchu albo dźwięku, więc je postanowiłem sprawdzić. Siedząc w środku załączyłem alarm i poczekałem aż się uaktywni. Następni zacząłem się ruszać, głośno mówić i zero reakcji.
Teraz nie wiem, czy są zepsute, czy to służy do czegoś innego
Deamian - Czw Wrz 02, 2010 22:33
być może za wcześnie się poruszyłeś Zamykałeś oryginalnym pilotem Spróbuj zostawić uchylone okno, zamknąć samochód pilotem i włożyć szybę przez otwarte okno i wtedy pomachać przed tym czujnikiem
darek_wp - Pią Wrz 03, 2010 06:36
Jest to ultradźwiękowy czujnik ruchu. Najłatwiej go sprawdzić tak jak opisał Deamian - otworzyć szybę, załączyć alarm pilotem (przy zamknięciu kluczykiem ten czujnik się nie załącza) i po odczekaniu ok 10s na uzbrojenie alarmu (dioda przestanie szybko pulsować) włożyć rękę do wnętrza i nią poruszyć. Wtedy powinien załączyć się alarm.
IROLA - Pią Wrz 03, 2010 10:31
Jak pisali wyżej : otworzyć szybę, zamknąć Roverka pilotem (ale radzę stanąć w odległości około 1 m) -aby nie dotykać szyb, nie machać itd. przez 15 sekund (tak podaje rave dla R45 to jest w Technical Academy Brochure - strona 138 i 139). Wówczas włożyć rękę i po około 1-2 sekundach powinien włączyć się alarm. Moim zdaniem czujnik ten (Volumetric protection - Figure 99 - chyba we wszystkich Roverach), jest bardzo czuły - w przypadku pozostawienia otwartych szyb po lewej i prawej stronie (przeciąg) i przy silniejszym wietrze - alarm się także włączy. Ten czujnik ultradźwiękowy - działa także (wg rave) w przypadku samego stłuczenia szyby (czyli "na" dźwięk tłuczonego szkła)
Perez - Pią Wrz 03, 2010 13:03
Siedzac wewnatrz uzbroisz alarm tak, ze czujnik nie zadziala. Przynajmniej u mnie w aucie to zaobserwowalem, ale jak zostawilem samochod z uchylona szyba pod sklepem to zaraz zaczal wyc.
darek_wp - Pią Wrz 03, 2010 13:23
IROLA napisał/a: | Ten czujnik ultradźwiękowy - działa także (wg rave) w przypadku samego stłuczenia szyby (czyli "na" dźwięk tłuczonego szkła) |
Nie do końca działa tak jak opisujesz.
Nie działa na "dźwięk tłuczonego szkła" tylko na wywołane przez uderzenie w szybę zmiany ciśnienia powietrza wewnątrz auta wywołujące ruch powietrza.
IROLA - Pią Wrz 03, 2010 14:35
Pomyliłem się - masz rację.
mariuszlol23 - Pią Wrz 03, 2010 16:13
Witam.
Dzisiaj zrobiłem tak jak pisaliście i zero reakcji. Do sprawdzenia otworzyłem zamek i alarm się załączył, ale po włożeniu ręki i machania przed nim nic się nie stało. Chyba się zepsuł:P
IROLA - Pią Wrz 03, 2010 17:15
Wyjmij go (bardzo łatwo wychodzi, tylko zrób to delikatnie) i sprawdź czy wtyczka jest wpięta w czujnik. Jeżeli jest to sprawdź czy w wtyczce jest napięcie (o ile dobrze pamiętam to u mnie było coś ok. 11,75 V). Jeżeli będzie to chyba jednak czujnik padł. Ja nie miałem (w słupku była zaślepka) ale kupiłem na allegro i działa świetnie (warunek jedna szyba otwarta, ponieważ gdy są otwarte dwie często występuje "przeciąg" i wówczas włącza się alarm).
pimo28 - Pią Wrz 03, 2010 17:55
mariuszlol23
Przeczytaj to
http://forum.roverki.eu/v...+alarm&start=40
Na pewno Ci to pomoże
|
|