|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wymiana oleju - autmoatyczna skrzynia biegów
frew - Pon Wrz 06, 2010 09:18 Temat postu: [R75] Wymiana oleju - autmoatyczna skrzynia biegów Witam
Wiem, że tematy był już poruszany na forum wielokrotnie. Znalazłem informację na temat wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów. Wyczytałem informację, że powinienem zastosować TEXACO N402, lecz również wyczytałem że tego oleju już nie produkują , wiec jaki zamiennik zastosować. Proszę o pomoc, bo oczywiście w sklepach jest sporo olejów i odniosłem wrażenie dzwoniąc do, kilku, że sprzedawcą jest wszystko jedno, co ja tam wleje:(.
pozdrawiam
orson - Pon Wrz 06, 2010 09:23 Temat postu: Re: [R75 2,0 CDTI '01] Wymiana oleju w skrzyni biegów automa
frew napisał/a: | Witam
Wiem, że tematy był już poruszany na forum wielokrotnie. Znalazłem informację na temat wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów. Wyczytałem informację, że powinienem zastosować TEXACO N402, lecz również wyczytałem że tego oleju już nie produkują , wiec jaki zamiennik zastosować. Proszę o pomoc, bo oczywiście w sklepach jest sporo olejów i odniosłem wrażenie dzwoniąc do, kilku, że sprzedawcą jest wszystko jedno, co ja tam wleje:(.
pozdrawiam |
Witam
http://www.tomateam.pl/sk...&m_dzial=-&c=48
lub olej dokladnie zgodny z parametrami z tym ktory jest oferowany. Ewentualnie poczekaj moze ktos sam wymienial olej w swojej skrzyni to moze bedzie sie mogl podzielic uwagami i wskazowkami. Osobiscie nie polecam stosowania wynalazkow bo naprawa lub wymiana tej skrzyni nie nalezy do tanich.
Pozdrawiam
SeniorA - Pon Wrz 06, 2010 09:39
frew, wg. mnie najlepszy wybór, to olej z linku podanego przez orson.To jest olej przeznaczony do tej skrzyni , chociaż Ford czy VW stosują swoje oleje (przynajmniej mają swoje nazwy ).
frew - Pon Wrz 06, 2010 09:59
Dziękuję serdecznie za podpowiedź, nie szukam żadnych zamienników czy wynalazków.
Nie chcę eksperymentować, więc zastosuje olej podany przez orson.
Pozdrawiam
orson - Pon Wrz 06, 2010 12:37
frew napisał/a: | Dziękuję serdecznie za podpowiedź, nie szukam żadnych zamienników czy wynalazków.
Nie chcę eksperymentować, więc zastosuje olej podany przez orson.
Pozdrawiam |
Sugeruje sie tez wymiane filtra wiec warto wziac pod uwage ten zestaw:
http://midparts.com.pl/JF...miski-2025.html
Koszt niewielki a spokoj psychiczny wiekszy
Pozdrawiam
dukat11 - Pon Wrz 06, 2010 13:39
orson napisał/a: | Koszt niewielki a spokoj psychiczny wiekszy |
Tylko do tego trzeba skrzynię rozebrać a nie wyjdzie tanio.
owcze - Czw Wrz 09, 2010 19:06
Ktoś pisał gdzieś na forum, że tego filtra nie trzeba wymieniać tylko wystarczy go wyczyścić jeżeli jest w dobrym stanie... ale to i tak trzeba rozebrać skrzynię...
PHJOWI - Czw Wrz 09, 2010 20:44
generalnie filtr wymienia się przy naprawie skrzyni , nie ma zaleceń co do wymiany w trakcie używania , częsta wymiana na orginalny olej już daje dobry efekt.
marecki6 - Pią Kwi 01, 2011 12:17
mam pytanko ... z racji iż przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni zwróciłem uwagę na jej górną część i jak widać na foto z prawej strony brakuje śruby a przynajmniej tak wygląda ... jak to jest u was ? czy ktoś może opisać mi która śruba jest od czego ?
http://img695.imageshack.us/i/imag0008dq.jpg/
SeniorA - Pią Kwi 01, 2011 18:14
na foto widoczny jest mechanizm zapobiegający uruchomieniu silnika na innym ustawieniu lewarka niż N i P. Dwie jasne śruby mocują ten mechanizm do skrzyni.Ciemne, to elementy do założenia specjalnego przyrządu do regulacji tego mechanizmu , a z przodu jest widoczny korek wlewu oleju do skrzyni.Otwór z gwintem służy do przykręcenia przewodu masy.
marecki6 - Pią Kwi 01, 2011 21:45
krótko mówiąc wszystko jest tak jak być powinno ... dzięki za wyjaśnienie
|
|