|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [R600] Radioodtwarzacz CD/MP3, SD, MMC, USB marki Peiying
zuber84cool - Nie Wrz 26, 2010 18:02 Temat postu: [R600] Radioodtwarzacz CD/MP3, SD, MMC, USB marki Peiying Witam, chciałbym sobie kupić nowy radioodtwarzacz, koniecznie z czytnikiem kart SD MMC oraz gniazdem USB, dysponuję kwotą powiedzmy ok 300zł, dodam ze nie jestem wymagający, chcę dobry sprzęt za rozsądne pieniądze. Przeszukując sieć, natknąłem się na radioodtwarzacze marki Peiying (należącej do polskiej firmy, więc kapitał rodzimy ) , wydają się dosyć atrakcyjne, zwłaszcza że posiadają czytnik kart SD i USB i cena przyzwoita, dokładnie interesują mnie 3 radioodtwarzacze tej marki, które można kupić za ok 260-280zł, wiem że nie jest to najwyższy poziom jak JVC, KENWOOD czy PIONEER, ale wiem też że wiele nie ustępuje radioodtwarzaczom tych marek, a na pewno bije na głowę takie wynalazki jak Voice Kraft czy Dalco, poza tym w radioodtwarzaczu "lepszych marek" w kwocie 250-300zl, trudno dopatrzeć się czytnika kart SD, USB, AUX w jednym , chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat, a może macie lepsze propozycje? :
PEIYING PY 6198U
PEIYING PY 8238u
PEIYING PY 3120
Pływak - Nie Wrz 26, 2010 18:06
Imo zdecydowanie lepiej kupić JVC lub Kenwooda, brak czytnika kart SD to nie problem jak masz USB bo możesz sobie za kilka zł dokupić mały czytnik na USB...
zuber84cool - Nie Wrz 26, 2010 18:18
Pływak, zależy mi też na estetyce, nie lubię jak coś mi wystaje z radioodtwarzacza np. jakiś czytnik itp., nie lubię jak się w samochodzie krzątają płyty CD, dla mnie ważny jest porządek, dyskrecja i prostota .
Pływak - Nie Wrz 26, 2010 18:21
W takim razie jak masz takie priorytety kupuj to co Ci się najbardziej podoba Chciałeś poznać moje zdanie to je wyraziłem sam zadecydujesz czy radio ma grać czy wyglądać...
zuber84cool - Nie Wrz 26, 2010 18:25
Pływak, dzięki za wypowiedź, jak jeszcze masz jakieś propozycje odnośnie radioodtwarzaczy lepszych marek, to podrzuć jakiś link itp. , rozważę każdą propozycję, moje priorytety i wymagania już znasz , nie są wygórowane.
Pływak - Nie Wrz 26, 2010 18:33
Już wiele razy na tym forum pisałem, że do kwot oscylujących w okolicach 300zł najlepsza opinię mimo niewielki różnic w porównaniu z konkurencją (JVC, Alpine, Clarion) ma Kenwood. Na pewno lepiej brać coś znanego i sprawdzonego... no chyba, ze naprawdę nie jesteś wymagający i radio będzie zasilać tylko seryjne pierdziawki wtedy możesz zaryzykować i kupić te wynalazki do których linki podałeś...
Robert_ - Nie Wrz 26, 2010 22:43
Ten model będzie się najlepiej prezentował, w odrużnieniu od modelu 3120 nie wystaje pokrętło...oraz nie posiada otworu na płyty w panelu, co poprawia estetykę.
Możesz pokusić się na tego pioneera, mam go u siebie, gra i wygląda super.
Co prawda stary Peiying miał czytnik SD, ale da się przeżyć bez tego, ważne że jest USB .
A za 445zł masz już wypas radio Pioneer'a .
Eh...szkoda że tyle kasy kosztuje .
zuber84cool - Pon Wrz 27, 2010 07:52
Dzięki Robert_, za odp i za propozycję, też biorę pod uwagę Pioneer DEH-2200UB poza tym, jeszcze JVC KD-411 E LG LAC5900 oraz KENWOOD KDC-4047UA , wszystkie są w podobnej cenie i można kupić poniżej 300zł, wszystkie mają gniazdo USB, trudny orzech...
zimek-1985 - Pon Wrz 27, 2010 10:34
moim zdaniem najlepszy by był Pioneer DEH-2200UB tak jak powiedział Robert_,
prosta obsługa, ładny wygląd i i jak na pionka przystało dobry procesor dźwięku.
zuber84cool - Pon Wrz 27, 2010 11:47
zimek-1985, no i znalazłem coś takiego Pioneer DEH-2200UB fajnie gdyby znalazł się jakiś z bursztynowym podświetleniem, szukając takowego z USB, trafiłem na ALPINE CDE-111RM , jeszcze wpadł mi w oko CLARION CZ-200ER USB z bursztynowym podświetleniem.
seyfer - Pon Wrz 27, 2010 12:08
Clariona posiadam u siebie fajna zabawka chociaz do tych przycisków trzeba sie troche przyzwyczaić. Kolor niestety niebieski, kupiony pod wpływem impulsu ale źle mimo wszystko nie wygląda.
zuber84cool - Pon Wrz 27, 2010 12:20
seyfer, a pochwal się tym sprzętem , małe foto itp.
dafit - Pon Wrz 27, 2010 14:57
jeśli sie nie boisz używanego sprzętu to radzę poszukać cos z alpina z serii CDA np model 9812 , mój znajomy posiada tego alpina co podałeś powyżej i w porównaniu do mojego CDA 9855 to niebo a ziemia(w sensie lepiej gra mój), a sprawdzane w tym samym aucie było kumpel podobnie jak ty napalił się na usb i jeszcze bluetooth którego i tak nie używa ja wole mieć jakość niż masa zbędnych bajerów a problem USB rozwiązałem za pomocą i-poda tobie też bym radził takie rozwiązanie ale no jak tam chcesz (chyba jeszcze że głośniki będą seryjne to faktycznie nie ma sensu pchać sie w coś z lepszymi osiągami bo i tak różnicy wielkiej nie uświadczysz), a jak ci się nie widzi ten sposób to bierz któryś z powyższych modeli kenwood , pioneer, clarion , różnicy wielkiej i tak nie uświadczysz pomiędzy nimi bo w tym przedziale cenowym nie wiele się będą różnić "osiągami" odradzał bym tylko JVC bo z jakością u nich słabiutko , wiem to na przykładzie dwóch radyjek , to samo podobnież(nie znam takich przypadków tylko czytałem o tym) tyczy się wyżej wymienionych Peiying'ów z tym że w tym przypadku wyższe serie są podobnież dobrze wykonane, niższa półka to padaka
greg-si - Pon Wrz 27, 2010 15:24
Tak tylko 9855 a 9812 to inna liga nie mówiąc o wspomnianym CDE.
Do tego ceny używanych. 9855 kosztuje nawet 2x więcej niż 9812.
seyfer - Pon Wrz 27, 2010 20:04
http://www.youtube.com/watch?v=9wra_XN3KKQ
JJJJ - Pon Wrz 27, 2010 20:10
poszukaj czegoś blaupunkta seria mp od 55 w górę one mają karty pamięci oraz usb z tyłu radia na kablu kolory podświetlenia to też nie problem bo mają ok 4000 możliwości podświetlenia niestety je za 300zł dostaniesz tylko używane ale według mnie lepszy używany blaupunkt niż ten cały peying miałem tej firmy głośniki to kompletna porażka nie wiem jak z radiami ale radze uważać.
zuber84cool - Pon Wrz 27, 2010 20:13
seyfer, dzięki, super filmik, radyjko całkiem, całkiem, jak nic pasuje ci tam ten sam model z bursztynowym podświetleniem , ładnie by się to komponowało.
seyfer - Pon Wrz 27, 2010 20:22
szwagier ma niby kupic takie same to już mu powiedziałem ze bursztyn ma być i się panelami zamienimy ogólnie radyjko jest tylko upierdliwie trochę z nazwami mp3 wyświetla.
Na wielki + to wszystko gra na fabrycznych głośnikach cały czas i nie jest aż tak tragicznie
zuber84cool - Pon Wrz 27, 2010 20:33
Jeszcze raz dzięki seyfer, i wszystkim innym, daje sobie jeszcze tydzień na wybór, taki już jestem , jak wspomniałem rozważę każdą propozycję a jak już dokonam wyboru to amen.
Robert_ - Pon Wrz 27, 2010 21:49
Zastanowił bym się nad LG którego podałeś, bo całkiem ciekawa propozycja-ciekawe jak wygląda i gra na żywo.
Kenwooda KDC-4047UA już parę osób chwaliło i sam widziałem jak wygląda na żywo, także na .
JVC wstawiony przez Ciebie nie polecam, mimo że ładnie grają i nienajgorzej wyglądają to wykonanie zalatuje tandetą.Mamy takie radio w aucie służbowym(tylko bez UBS) i po 4 miesiącach klawisz od sterowania jakoś tak dziwnie luźno lata .
ALPINE CDE-111RM całkiem przyjemne odczucia podczas oglądania i odsłuchu.
CLARION CZ200ER mnie się nie podoba, może ładnie gra, ale ani na zdjęciach ani na żywo wyglądem nie powala .
Pionków co prawda nie ma w kolorystyce bursztynu, ale czerwień nawet pasuje .
Blaupunkty do 300-350 zł to raczej nie polecam, gołe, z kiepskimi wzmacniaczami(tak powiedział pan w sklepie CarAudio-nie w markecie).
Tak więc podsumowując, jeśli możesz przeznaczyć coś koło 400-450 zł to poszukaj w ofercie Pioneera bo nowe modele są odjechane w kosmos.
Możesz się pokusić też o jakiegoś Alpina z półki wyżej.
Jak już ktoś stwierdził na forum-radia za 250-300 zł będą grały prawie tak samo, szczególnie, jeśli będzie to standarowe wyposażenie auta i dodatkowo bez wzmaka.
Najlepiej jakbyś się przejechał po marketach i posłuchał modele pomiędzy którymi będziesz wybierał i wtedy zdecydujesz, ja tak zrobiłem-z tąd Pionek na pokładzie .
Powodzenia w wyborze, aha i bardzo istotna rzecz , wazne aby się Tobie podobało .
zuber84cool - Wto Wrz 28, 2010 09:16
Robert_, dzięki za szeroką wypowiedź, jak widać ilu ludzi tyle opinii , gusta gustami a o gustach się nie dyskutuje , mnie osobiście większość z w/w radioodtwarzaczy przypadła do gustu, nie jestem audiofilem , dla mnie radyjko ma dobrze wyglądać, dobrze grać i być proste, ale przy tym fajnie gdyby miało czytnik SD i/lub USB, jednak właśnie najbardziej zastanawiam się między Alpine CDE-111RM, Kenwood'em lub którymś z Pioneer'ów, myślę że w najbliższym tygodniu dokonam wyboru a póki co będę jeszcze czegoś szukał w sieci, poza tym mam do zrobienia w swoim RH600 wahacze przednie i kilka innych drobiazgów .
Shrekinho90 - Wto Wrz 28, 2010 17:36
Ja bym z tego wszystkiego wybrał clariona cz200. Sam niedawno miałem dylemat jakie radio kupić, wziąłbym go nawet, ale szarpnąłem się na coś droższego. W tej Cenie był to mój faworyt, więcej możliwości ustawień, naturalniejszy dźwięk niż u konkurencji, usb z tyłu radia i 2 wyjścia RCA.
zuber84cool - Wto Wrz 28, 2010 19:05
Mnie też się podoba ten Clarion CZ200ER, ma USB z tyłu, jak wspomniałeś mnogość ustawień, dźwięk i bursztynowe podświetlenie które najbardziej mnie odpowiada, nie tylko ze względu na kolor podświetlenia deski a ogólnie, nie przepadam za błękitami i różnymi odcieniami zieleni, dlatego szukałem też co by spełniało moje kryteria i nie zrujnowało budżetu i tak wpadłem na JVC KD-511 czytnik kart SD sobie odpuszczam, ten JVC ma USB, mnóstwo funkcji i ustawień a dodatkowo Multikolor (30.000 gradacji kolorów), więc z dopasowaniem koloru podświetlenia nie powinno być problemu , szkoda tylko że USB nie znajduje się z tyłu. Ja został bym przy tym JVC, myślę że to radyjko to dla mnie taki najlepszy kompromis w stosunku cena/jakość/funkcjonalność oraz design, biorąc pod uwagę płynną zmianę koloru podświetlenia, jak sądzicie to dobry wybór?
seyfer - Pią Paź 01, 2010 09:26
w przyszłym tyg bede miał panel w w kolorze bursztynu
mi_sza1 - Nie Paź 03, 2010 09:11
zuber84cool napisał/a: | jak sądzicie to dobry wybór? |
Mam taki u siebie tylko bez srebrnych wstawek.
obsługa prosta a za pomoca przycisku "menu" i pokretła mozna sobie wybrać dowolny folder i utwór sposród całej biblioteki bez przerywania oddtwarzania.
Kolor dopasujesz idealnie do podswietlenia w rover, a na dodatek oddzielnie ustawia sie podswietlenie przycisków i wyświetlacza.
korektor co prawda jest dla mnie nie do ogarnięcia bo oprócz ustawien bas, middle i sopran w glebszych funkcjach ma jeszcze jakieś filtry w Hz. Można powyłączac zbedne funkcje co pomaga w obsłudze.
zuber84cool - Nie Paź 03, 2010 13:43
Ja tylko podam jeszcze charakterystykę JVC KD-511
• MOS-FET 4 x 50W
• 24-bitowy przetwornik DAC
• 3-pasmowy korektor parametryczny iEQ
• Port USB na przednim panelu (MP3/WMA)
• Odtwarzanie plików MP3/WMA ze znacznikami ID3/WMA (CD/USB)
• Tuner radiowy RDS
• Tuner HS-IVi
• Regulacja Loudness
• 2,5V poziom wyjścia liniowego i wyjścia subwoofera
• Terminal wyjścia RCA (tył/subwoofer)
• Sterowanie subwooferem
• Wejście AUX na przednim panelu
• Multikolor (30.000 gradacji kolorów)
• Możliwość współpracy z fabrycznym sterowaniem audio
Resztę specyfikacji można doczytać na stronie JVC
|
|