|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 420 96'] Silnik się grzeje po włączeniu klimatyzacji
dzemol04 - Pon Wrz 27, 2010 22:06 Temat postu: [Rover 420 96'] Silnik się grzeje po włączeniu klimatyzacji Witam, szukałem na forum ale znajdowałem tematy dookoła tego co mi sie przytrafiło. Jesli powtarzam to przepraszam i prosze o podanie gdzie na forum znajde odpowiedż.
Rover 420 chodził jak złoto 2 lata, a teraz jak włączam klimatyzacje to temperatura silnika idzie w górą nie zaleznie czy na zewnatrz gorąco czy nie. Jak wyłączam klime temp odrazu się normuje i mozna jechac dalej (klima manualna). Mechanik stwierdził , że jest jeden wiatrak na chłodzenie i klime i on chodzi poprawnie. Borygo cały czas jest miedzu MIN a MAX więc go nie ubywa. Chociaz Chłodzenie silnika a klimatyzacja, jak wszyscy mi mówia, to odrębne instalacje to jednak w jednym aucie i najwyrazniej na siebie oddziałują. Reasumując TEMPERATURA SILNIKA IDZIE DO GÓRY PO WŁACZANIU KLIMATYZACJI dlaczego??? Co mam naprawić. Aha jak włączam klime chłodzi tak jak powinna. Dziekuje za odpowiedziii
mcjg - Pon Wrz 27, 2010 22:40
A po włączeniu klimatyzacji załącza się wiatrak przy chłodnicy?
mirwin - Wto Wrz 28, 2010 07:53
Ala będzie szła w górę tylko nie powinna za dużo. Może chłodnica jest zapchana i przy klimie nie daje rady (większe obciążenie silnika).
A czy podczas jazdy z włączona klimą tez idzie bardzo w górę?
Trzeba by było tez sprawdzić wydajność pompy wody oraz czy termostat otwiera sie całkowicie.
dzemol04 - Czw Wrz 30, 2010 14:01
Podczas jazdy tak samo sie grzeje i rozumiem ze troszke moze ale nie tak ze wskazówka osiąga pion. czyli spradzic by trzeba chłodnice i pompe tak. Bo wiatrak napewno sie załącza to mechanik sprawdzał.
mirwin - Sob Paź 02, 2010 17:34
Ja miałem tak przy starym samochodzie. Też podczas jazdy temperatura rosła i po wymianie chłodnicy wszystko wróciło do normy. Po prostu był okropnie zakamieniona. Ja bym spróbował najpierw od termostatu. Jak to nie da rady to na bank chłodnica.
|
|