|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r416 '97] Wskaźnik temperatury płynu
rodan77 - Czw Wrz 30, 2010 12:38 Temat postu: [r416 '97] Wskaźnik temperatury płynu Witam
Po ostatniej wizycie u mechanika związanej z naprawą uszczelki zauważyłem, że nie działa wskaźnik temp. płynu na desce rozdzielczej. Wskaźnik cały czas "leży" w okolicach zera a po przekręceniu kluczyka wychyla się jeszcze lekko w dół. Myślałem, że padł czujnik ale po wymianie na nowy sytuacja się powtarza. Po wypięciu tego jednopinowego kabelka z czujnika i zwarcia go z masą wskaźnik działa prawidłowo i wychyla się na maksymalną wartość.
Co może być przyczyną takiego stanu ?
Z góry dzięki za wszelkie pomysły.
ADI-mistrzu - Czw Wrz 30, 2010 12:45
Ja w sumie się zapytam, gdzie siedzi ten czujnik od wskaźnika temperatury?
Ale mimo to przychodzi mi do głowy pomysł, że możesz mieć zapowietrzony układ i czujnik nie jest w płynie i źle odczytuje.
sTERYD - Czw Wrz 30, 2010 15:58
czujnik od wskaźnika jest obok tego od komputera, tylko skierowany w dół.
rodan77, sprawdź, czy nie masz zamontowanego czujnika z dwoma pinami w kostce. w takim wypadku ten drugi (nie podłączony do kabelka) musi mieć jakieś zwarcie do masy auta, bo inaczej nie będzie działać.
gorgoroth80 - Pią Paź 01, 2010 11:09
Miałem podobnie - czujnik "żył własnym życiem" - wskazywał co chwile inaczej - pomogło podłączenie drugiego nieużywanego pinu kabelkiem wprost do masy aku - dodam, że wcześniej nie było takiego problemu...
rovero - Pią Paź 01, 2010 12:18
ADI-mistrzu napisał/a: | Ale mimo to przychodzi mi do głowy pomysł, że możesz mieć zapowietrzony układ i czujnik nie jest w płynie i źle odczytuje. |
Jeśli dobrze pamiętam ten układ sam się odpowietrza.
ADI-mistrzu - Pią Paź 01, 2010 12:49
Właśnie też mi się tak wydaje że sam się odpowietrza bo sam przy zmianie chłodnicy specjalnych sztuczek do odpowietrzania nie stosowałem
Ale kto tam wiem... w takim razie czujnik do zmasowania i zobaczyć co się stanie.
rodan77 - Nie Paź 03, 2010 06:54
Dzięki za porady. Steryd, dokładnie tak było jak napisałeś.
|
|