|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [420 97r.] Niepokojący dzwięk z silnika.
brajan - Sob Paź 02, 2010 16:23 Temat postu: [420 97r.] Niepokojący dzwięk z silnika. Witam,
Niedawno zakupiłem Roverka 420 z 1997 roku z 2 litrową benzynką. Wszystko do tej pory było powiedzmy że ok, ale po zrobieniu około 1100 - 1300 km spod maski zaczął wydobywać się niepokojący dźwięk. Coś jakby było nie dokręcone (np. obudowa silnika), ale rzecz w tym że to nic na wierzchu, a w środku silnika.
http://www.youtube.com/watch?v=jQwIqYp_qLY
Czy ktoś ma pojęcie co to może być i na ile poważne takie coś jest. Rzecz w tym że w poniedziałek muszę pojechać do Krakowa i z powrotem (około 380km) i nie mam pojęcia co z tym zrobić, a na naprawę czasu nie ma. Z góry dzięki ze ewentualną (nawet orientacyjną) diagnozę problemu.
andrewk - Sob Paź 02, 2010 16:24
jaki jest poziom oleju
brajan - Sob Paź 02, 2010 16:27
andrewk napisał/a: | jaki jest poziom oleju |
Przy zimnym silniku na minimum.
EDIT:
Dolałem około 0,6L i przejechałem około 10km nie przekraczając 60km/h i 3.000 obrotów.
Bez zmian.
http://www.youtube.com/watch?v=seauJqhUaJs
driftdreamer - Sob Paź 02, 2010 20:20
to może wjedz na kanał i dobrze osluchaj. Moze cos z dołu
Ale jak dodajesz gazu to to tyrkotanie ustaje? Tym sie może sygeruj. To tak jakby jakis plastik nie koniecznie w środku silnika( wtedy byłby to dźwięk metaliczny). Sprawdz dobrze układ wydechowy.
Powodzenia
pozdro
brajan - Nie Paź 03, 2010 10:36
driftdreamer napisał/a: | to może wjedz na kanał i dobrze osluchaj. Moze cos z dołu |
Jestem pewien że to jednak od góry. Zresztą jak przyłożę rękę do pokrywy silnika to czuję wibracje związane z tym "grzechotaniem".
driftdreamer napisał/a: |
Ale jak dodajesz gazu to to tyrkotanie ustaje? Tym sie może sygeruj. To tak jakby jakis plastik nie koniecznie w środku silnika( wtedy byłby to dźwięk metaliczny). Sprawdz dobrze układ wydechowy.
Powodzenia
pozdro |
Gdy dodaje gazu to "grzechotanie" się wzmaga (na drugim filmiku to dobrze słychać). To nie jest dźwięk poluzowanej części, a przynajmniej nie w takim rozumieniu do jakiego chyba wszyscy przywykli czyli poluzowanych plastików w wieloletnich autach.
keczu - Nie Paź 03, 2010 11:11
Sprawdz czy wcisniecie sprzegla robi jakas roznice.
brajan - Nie Paź 03, 2010 13:43
keczu napisał/a: | Sprawdz czy wcisniecie sprzegla robi jakas roznice. |
Nie robi żadnej.
Dziś przyglądałem i nasłuchiwałem nadal i zaczynam wierzyć że ten odgłos pochodzi, albo z pompy wody, albo z alternatora. Drgania przenoszą się na cały silnik bo przecież są one do niego przymocowane. Stawiam chyba jednak na ten alternator.
|
|