|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Problem z napinaczem hydraulicznym
borsli89 - Pon Paź 04, 2010 17:22 Temat postu: [R75] Problem z napinaczem hydraulicznym Witam!
Mam problem z napinaczem hydraulicznym rolki napinającej pasek rozrządu, został on wybity do konca;/ (nie została wciśnieta zawleczka ) czy da sie jakos wbic ten napinacz?? miał ktos podobny przypadek?? bo nowy kosztuje kolo 700zł. prosze o pomoc!!
[ Dodano: Pon Paź 04, 2010 18:22 ]
Bardzo prosze o pomoc!!:(
SeniorA - Pon Paź 04, 2010 19:27
napinacz ściśnij w szczękach imadła i włóż zabezpieczenie fi 1.5 mm.
borsli89 - Pon Paź 04, 2010 20:15
napewno sie da w taki sposób? bo wydaje mi sie ze nie bedzie juz tak pracował jak wczesniej?
i czy nie wyleci z niego ten olej?
SeniorA - Wto Paź 05, 2010 08:30
borsli89 napisał/a: | napewno sie da w taki sposób? | to zobacz tu http://www.youtube.com/watch?v=2fFx8SPiTSc
apples - Wto Paź 05, 2010 10:46
borsli89 napisał/a: | napewno sie da w taki sposób? bo wydaje mi sie ze nie bedzie juz tak pracował jak wczesniej? | I tak i nie. Nikt nie da Ci gwarancji na to że napinacz nie zostanie "uszkodzony" podczas ściskania. Producent silnika dlatego zaleca wymianę napinacza hydraulicznego na nowy podczas wymiany paska rozrządu. Jest to element dosyć delikatny ze względu na swoją budowę.
Osobiście znam przypadek wymiany napinacza w samochodzie Mazada 9, gdzie serwis w Niemczech zamontował stary napinacz i nowy pasek. Napinacz "ścisnęli" i założyli ponownie. Na skutek tej operacji pasek rozrządu podczas ostrego przyspieszania przeskakiwał o 1-2 zęby. Nikt w serwisie w Niemczech nie wiedział dlaczego tak się dzieje. Klient przyjechał do polski i padła diagnoza w jednym z warsztatów, że to wina właśnie napinacza. Po wymianie napinacza na nowy wszystko było już OK. Napinacz, a dokładnie przeskoczenie paska nic nie nabroiło w silniku, ale jak dobrze wiemy mogło.
Więc nie do końca jak widzisz powinno się zakładać ponownie stary napinacz. borsli89 napisał/a: | czy nie wyleci z niego ten olej? | Nie wyleci, o ile nie został uszkodzony i jest sprawny. Napinacz to amortyzator.
|
|