Zobacz temat - [r400 sdi '98] co to za czujnik? ciśninia czy temp. oleju?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r400 sdi '98] co to za czujnik? ciśninia czy temp. oleju?

mikronezja - Pią Paź 08, 2010 20:22
Temat postu: [r400 sdi '98] co to za czujnik? ciśninia czy temp. oleju?
witam

namierzyłem urwane dwa kabelki od tego czujnika w moim roverku

od czego ten czujnik jak ktoś dokładnie wie? od ciśnienia czy temperatury oleju a może od czegoś innego?

od pewnego czasu miałem nierówną prace silnika, po lekkim nagrzaniu wskakiwał na wyższe obroty tak około 1100, czasem na 1000,

czasem wskakiwał na takie wysokie jak zimny,
a czasem odpalał normalnie i pracował równo ale po przejechaniu kilku kilometrów wskakiwał na wyższe obroty na kilka minut, jakby ssanie mu się załączało,

nigdy nie zgasł i nie spadły mu obroty poniżej normalnej pracy silnika,

Jugol - Sob Paź 09, 2010 05:15

Głowy nie dam, ale będzie to raczej czujnik temp. oleju.
Chester - Sob Paź 09, 2010 12:47

mikronezja, co do obrotów to wybłyskaj błędy
a ten czujnik to raczej temp oleju sprawdz dokąd idą kabelki...
najprościej to rozłącz przetarte kable i spróbuj włączyć klime :) jeśli nie zaskoczy to czujnik temp oleju :)

mi_sza1 - Sob Paź 09, 2010 13:02

Cisnienia oleju. A jezeli kontrolka od oleju sie zapala i gaśnie ( znaczy pracuje normalnie) to ten czujnik jest związany tylko z klimatyzacją.

Oo juz wiesz.

rtworek - Sob Paź 09, 2010 14:53

To jest czujnik temperatury oleju do klimatyzacji.
mi_sza1 - Sob Paź 09, 2010 15:15

rtworek napisał/a:
To jest czujnik temperatury oleju do klimatyzacji.

Oleju silnikowego ( który gdy ma za wysoka temperature a tym samym niższe cisnienie) nie pozwala zalączyć sie klimatyzacji, aby nie obciążac bardziej silnika.

mikronezja - Sro Maj 25, 2011 21:45

a czy przy tym czujniku powinna być kostka/złączka/wtyczka tak aby można było odpiąć kable i wykręcić czujnik?

u mnie bezpośrednio idą gołe kable,
najpierw przylutowałem wiszące kable do wykręconego czujnika - co było błędem gdyż przy wkręcaniu znowu kable się okręciły i przerwały więc za drugim podejściem przylutowałem na wkręconym, ale teraz aby wymienić muszę wykręcić i kable pourywane,

na allegro i innych sklepach widziałem że ten czujnik ma kostkę, u mnie brak

mirwin - Czw Maj 26, 2011 14:29

Kostka jest powyżej (tan czujnik ma taki "ogon" zakończony wtyczką). Trzeba ja rozpiąć wyjąć kabelek i dopiero wkręcić czujnik.