|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 2.0 2000] co to za wąż?
kluckyer - Sro Paź 20, 2010 14:40 Temat postu: [R25 2.0 2000] co to za wąż? w temacie samochodów jestem zupełnie zielony, więc postanowiłem zapytać tutaj. zauważyłem ostatnio wyciek oleju. przyjrzałem sie wszystkim przewodom i zauważyłem,że w jednym z przewodów jest spora dziura. przewód jest gruby i odchodzi bezposrednio od silnika. zdaje się,że są tam 2 podobne do siebie węże. mnie chodzi o ten dłuższy, położony bardziej z lewej strony, biegnący w dół. z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
tronsek - Sro Paź 20, 2010 14:53
Jest to przewód intercoolera. Musisz go wymienić, auto pewnie straciło część swojej mocy.
kluckyer - Sro Paź 20, 2010 15:35 Temat postu: [R25 2.0 2000] co to za wąż? rozumiem,że ten po prawej to wąż górny, a ten po lewej to wąż dolny?
tronsek - Sro Paź 20, 2010 17:02
Tak Dobrze rozumiesz. A odczułeś spadek mocy auta
Yassu - Sro Paź 20, 2010 19:20
Możesz to sam naprawić, ale długo to nie będzie funkcjonowało. U mnie padł w kwietniu wąż od turbo, właśnie ten długi gruby. Przeciąłem w miejscu pęknięcia, wstawiłem kawałek rury metalowej z podtoczeniami pod opaski, skręciłem wszystko razem i było ok, ale pękł ze starości znowu chyba po 2-3 miesiącach. Polecam stosować opaski starego typu, na tzw. zawleczkę i pasek blaszki 0,5mm najpewniejsze. Zwykłe opaski na kluczyk nie wytrzymają ciśnienia i szybko pękną. Wąż nowy można dostać na allegro - koszt ~250zł.
kluckyer - Czw Paź 21, 2010 08:36
owszem, zauważyłem,że silnik trochę dziwnie się zachowuje i stracił nieco na swej mocy.
|
|