Zobacz temat - [R ALL] Jak się kręci śrubą rzymską w rozpórce ? :P

Forum Klubu ROVERki.pl

Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [R ALL] Jak się kręci śrubą rzymską w rozpórce ? :P

memphisto - Pią Paź 22, 2010 12:03
Temat postu: [R ALL] Jak się kręci śrubą rzymską w rozpórce ? :P
Witam, mam w końcu rozpórkę i ma problem, bo jest ona w 2 częściach :P i posiada 3 miejsca na klucz, za chiny nie wiem jak ja mam to wrzucić na auto..

W ogóle czy na tym zdjęciu rozpórka jest dobrze czy na opak ?

tutaj mam filmik:

KLIKKKK

Jedyna nakrętka która się obecnie kręci to ta którą kręce

szoso - Pią Paź 22, 2010 12:17

memphisto napisał/a:
W ogóle czy na tym zdjęciu rozpórka jest dobrze czy na opak ?

widać że nie ma to znaczenia :wink:
nadal problem z rozpórką? który to już temat :lol:

gregor13 - Pią Paź 22, 2010 12:43

Luzujesz skrajne nakrętki, kręcisz środkową w celu rozparcia :mrgreen: następnie kontrujesz skrajnymi nakrętkami (jedna ma lewy gwint, druga prawy), co by się samo nie poluzowało :grin:
memphisto - Pią Paź 22, 2010 12:53

a skąd mam wiedzieć, do jakiego poziomu "rozpychać" tą rozpórkę?

w instrukcji pisze, że należy uważać, bo 2,5Tony jestem w stanie podnieść kręcąc śrubą, i głupio, gdyby mi się buda rozwaliła :mrgreen:

w ogóle instrukcja ptaka warta, bo ani nie napisali jaką stroną ani skąd mam wiedzieć jak kręcić (tzn do jakiego momentu)

Po prostu aż się napnie i nie będzie luzów ?

gregor13 - Pią Paź 22, 2010 12:55

Tu sobie poczytaj:

http://www.motofakty.pl/a...awieszenia.html

Śrubę rzymską kręcisz do pierwszego większego oporu przy podniesionym aucie i tak zostawiasz (to cytat z jakiegoś forum).

memphisto - Pią Paź 22, 2010 13:13

to teraz trzeba skołować drugi lewarek i majstrować :mrgreen:

w ogóle zmieniłem kapcie z 195/50 R15 na 185/60 R15 i auto chodzi o niebo lepiej (niestety felga gorzej wygląda na tym kapcioszku) ale komfort jazdy na duuży + :mrgreen:

a oponki zarzuciłem zimowe nokian wr g2 czy jakoś tak : ) na wiosne miałem toyo proxes t1r no i te nokiany dają większy komfort niż te toyo : ) aż żal rozpórkę zakładać :P

[ Dodano: Pią Paź 22, 2010 14:13 ]
tylko lipa bo toyo mialy rant ochronny a te ni, i wszystkie podrapania rantów wyszły na światło dzienne :P