|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.4 16V 98r.] problemy z wstecznym/skrzynią
VincentVega - Sro Paź 27, 2010 08:02 Temat postu: [R200 1.4 16V 98r.] problemy z wstecznym/skrzynią Witam.
Wczoraj miałem niemiłą przygodę mianowicie, aby uniknąć zderzenia z Sarną poprowadziłem autko w rów (wiem słaba opcja) ale w gruncie rzeczy nic się blacharce oraz zderzakowi (delikatne pęknięcie) nie stało. Do rzeczy gdy próbowałem nim wyjechać o "własnych siłach" "bujając" go na wstecznym (kumpel pchając z przodu) w pewnym momencie coś strzeliło w skrzyni i nie ma wstecznego biegu, tz. idzie go wcisnąć jak każdy inny bieg delikatnie bez żadnego chrupnięcia wchodzi ale jak puszczam sprzęgło autko zachowuje się jak na luzie kręci nic nie szura najmniejszego szmeru nie słychać ze skrzyni. Moje pytanie czy po prostu się coś wychaczyło czy coś się zepsuło na dobre i trzeba będzie wymienić skrzynię czy tylko jakiś element wewnątrz niej?
Pozdrawiam M.
truten23 - Sro Paź 27, 2010 08:25
Być może musisz rozebrać skrzynię... Wsteczny jest to takie nie duże koło zębate na wałku, które przesuwasz wodzikiem wbijając wsteczny, może pękło mocowanie tego trybika... Ale to chyba zablokowałoby skrzynie...
VincentVega - Czw Paź 28, 2010 09:58
Czy ma ktoś może rozrysowany cały wałek skrzyni, która zębatka odpowiada za wsteczny?
czy to jest ta zaraz za tą pokrywką metalowa?
mam akurat skrzynie rozwaloną z dobrym wałkiem i rozbieram ją.
czekam na info.
Pozdrawiam M.
truten23 - Czw Paź 28, 2010 19:14
Hej,wyślę Ci PDFa z instrukcją do skrzyni. Nie wszystko będzie się idealnie zgadzać, przynajmniej u mnie tak było, ale złapiesz o co chodzi
Podaj maila
|
|