Zobacz temat - Ksiazeczka mieszkaniowa

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Ksiazeczka mieszkaniowa

Pawkaz - Sob Paź 30, 2010 12:11
Temat postu: Ksiazeczka mieszkaniowa
Witam.Zastanawiam sie nad zlikwidowaniem mojej ksiazeczki mieszkaniowej, ktora zostala zalozona w 1988 roku.Regularnie-raz w miesiacu-wplacana jest jednakowa suma.Moje pytanie brzmi : Jakie sa prognozy na temat ksiazeczek-oplaca je sie trzymac ? W najblizszym czasie nie planuje zakupu mieszkania itp..Najwczesniej za 5 lat.Jaki % sumy mozna otrzymac ( premia gwarancyjna )przy zakupie mieszkania ?
Przegladalem rozne fora ale tam nie ma zadnych szczegolowych informacji oraz wpisy sa sprzed 2-4 lat.Moze ktos z ROVERkowiczow mi pomoze ;)
Z gory dziekuje za informacje

maciej - Sob Paź 30, 2010 16:07

Pawkaz, możemy pogadać na spocie, bo jestem w miarę na bieżąco.

Generalnie sytuacja jest taka, że jeśli masz tą książeczkę założoną 1988 to ta premia nie będzie za duża (oczywiście zależy ile było wkładane).

Jeśli chcesz się dowiedzieć, to możesz zanieść książeczkę do najbliższego oddziału PKO i tam za darmo Ci ją przeliczą - trwa to około 3 tygodni. Jeśli już raz przeliczą, to każde kolejne przeliczenie (co roku może wyjść inna kwota, bo to zależy od średniej ceny metra kw. wg GUS) kosztuje chyba 50 zł.

Co do zainkasowania premii gwarancyjnej, to musisz kupić mieszkanie sam na siebie albo zrobić remont mieszkania należącego do Ciebie (ta opcja jest chyba od niedawna), możesz też zrobić cesję na członka najbliższej rodziny, jeśli taki członek będzie kupował na siebie mieszkanie i wtedy zainkasować premię.

Żeby ją w ogóle zainkasować trzeba zgłosić się do oddziału PKO z książeczką i aktem notarialnym nie później niż 90 dni po podpisaniu umowy, jeśli chodzi o opcję remontu, to nie wiem jak się to dokładnie załatwia.

W Warszawie najszybciej da się to chyba załatwić i czegoś dowiedzieć w oddziale PKO w na Marszałkowskiej, na rogu Nowogrodzkiej - tam dowiadywałem się o swoje książeczki, ale mimo, że panie są w miarę ogarnięte, to przygotuj się na godzinkę czekania, bo zawsze są ze 2-3 osoby w kolejce, a organizacja pracy nie należy do mocnych stron PKO BP (o ile ten bank ma jakąkolwiek mocną stronę oprócz ilości oddziałów i bankomatów w małych miasteczkach).

Pawkaz - Sob Paź 30, 2010 17:03

To pogadamy dokladniej jutro na spocie ;) pierwsze obliczenie jest bezplatne, kazde kolejne 25 zl
maciej - Sob Paź 30, 2010 17:07

A no widzisz - ja swoją obliczałem chyba rok temu i wydawało mi się, że 50 zł. ;)