Zobacz temat - [Honda Accord] Spadek mocy i wydmuchana uszczelka

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [Honda Accord] Spadek mocy i wydmuchana uszczelka

sake_kl - Pią Lis 05, 2010 20:43
Temat postu: [Honda Accord] Spadek mocy i wydmuchana uszczelka
Witam

Chciałem zapytać czy spadek mocy może być spowodowany wydmuchaną uszczelką miedzy kolektorem a turbiną (w miejscu na obrazku). Samochód nie przyśpiesza zbyt słabo ale rewelacji też nie ma. Dodam że od 0-100 km/h przyspiesza w 14-15s, a widziałem na youtubie, że inne robią to w ok 10-11s.

Pozdrawiam

Remigiusz - Pią Lis 05, 2010 20:55

Jak nie mam tam uszczelki to okopci tobie ładnie komorę silnika :roll: Mozę za mało ciśnienia wytwarza turbina ze tam uciekają spaliny, zmierz ciśnienie ile daje tobie turbina w czasie jazdy, stad masz mula :neutral:
sake_kl - Pią Lis 05, 2010 21:07

A więc wygląda to tak, że jak się włoży rękę z jednej strony to czuć wylatujące powietrze. Z dwóch pozostałych stron nie czuć więc chyba jest ok. Więc uszczelka tylko w jednym miejscu jest wydmuchana. Drugi problem jest taki, że jedna śruba jest urwana a dwie pozostałe są zapieczone. I teraz czy ktoś się orientuje ile może kosztować naprawa tego?? Czy dać sobie z tym spokój?? A po trzecie to jak mogę zmierzyć czy turbina daje odpowiednie ciśnienie??
marcin316 - Pią Lis 05, 2010 21:07

sake_kl napisał/a:
czy spadek mocy może być spowodowany wydmuchaną uszczelką miedzy kolektorem a turbiną

Jak najbardziej. Turbina dostaje mniej spalin co powoduje spadek "siły napędowej" a tym samym zmniejszenie ilości powietrza tłoczonego do silnika.

kadzaf - Pią Lis 05, 2010 22:30

wiec auto bedzie bardziej ospałe oraz miało wiekszy apetyt :mrgreen: