|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - samochodziki RC
Roj - Pon Lis 15, 2010 10:23 Temat postu: samochodziki RC
powyższe zdjęcia zostały zlinkowane z różnych stron znalezionych na szybko dzięki naszemu wspólnemu wujkowi G. i nie są mojego autorstwa.
może ktoś się jeszcze zainteresuje tematem
Pawkaz - Pon Lis 15, 2010 10:44
Znasz jakies polecane strony/ fora z tym tematem ?
Takie dla poczatkujacych ?
Roj - Pon Lis 15, 2010 11:16
trochę można się dowiedzieć z http://www.rajdyrc.pl/forum/index.php
jest też takie http://www.rcauto.pl/forum/index.php
i pewnie jeszcze inne ale jakoś w modelarstwie zauważyłem, że ludzie zupełnie odwrotnie niż w prawie wszystkich innych dziedzinach więcej wiedzą niż piszą na forach i dlatego też więcej się można na żywo dowiedzieć niż z postów na forach.
także najlepiej znaleźć w google co się da a samemu wybrać się na jakieś rajdy/treningi, zobaczyć, popytać
przemolka1 - Pon Lis 15, 2010 19:20
Swego czasu bawiłem się w coś takiego tylko że ja miałem nitro RC a te na fotach to raczrj elektryki. Powiem wam że zabawa wysmienita choć nie tania
Pawkaz - Pon Lis 15, 2010 21:07
Zawsze myslalem, ze ta "impreza" jest tansza Ale chyba zakupie sobie Evo
Na allegro troszke tego jest i nawet mozna przebierac w budach
przemolka1 - Wto Lis 16, 2010 06:02
Większość nadwozi pasuje z innych modeli muszą być tylko w jednej skali np: 1:10 , 1:8 , moim zdaniem więcej zabawy jest z modelami spalinowymi niż z elektrykami .Ja miałem dwa jeden to byl firmy TAMYA była to szosówka a drugi to REVO firmy TRAXXAS zabawa tym drugim o niebo fajniejsza bo to OFF ROAD
Roj - Wto Lis 16, 2010 09:52
ja bardziej on road/rally się wkręciłem no ale to konsekwencja zajawki na rajdy.
a co do wyboru benzyna/elektryk to spalinowe modele to już baardzo modelarskie zacięcie trzeba mieć. Ja mam elektryczny od jakiś trzech miesięcy i więcej walczę z awariami/luzami/ustawieniami etc. niż nim jeżdżę, więc jeśli ktoś lubi jeździć to lepiej elektryczny, jeśli więcej walczyć z maszyną to spalinka
cenowo myślę, że żeby zobaczyć czy ma się zajawkę to na początek wystarczy
- strada TC (ok. 450 pln w wielu sklepach)
- koniecznie lepsza ładowarka (ok. 150 pln)
- przynajmniej jeden dodatkowy pakiet - ten 6celowy akamulator na którym to jeździ (ok. 100 pln)
- 8 baterii AA do aparatury sterującej, których nie ma w zestawie (ok. 20 pln)
no i z minimum to chyba tyle
całość powinna wyjść poniżej 700 pln
jak zajawka będzie to można dokupić:
- karoserie inną z farbami do jej pomalowania (ok. 100 pln)
- zębatkę atakującą z mniejszą ilością zębów co pozwoli na poprawę przyspieszenia
(ok. 30 pln)
- felgi + opony - te w zestawie są strasznie marne (ok. 80 pln)
czyli stage 1 mamy już lepiej wyglądający (karoseria i felgi) i lepiej jeżdżący (zębatka i opony) model za następne ~200 pln
oczywiście dobrym wyjściem jest kupienie używanego całego zestawu za dużo niższą cenę
dobryziom - Wto Lis 16, 2010 10:17
tak pooglądałem na filmiki i chyba jednak spalinowy na nitro to lepsza zajawka oraz dużo lepsze osiągi chyba pomyślę nad zakupem.
Roj - Wto Lis 16, 2010 10:28
co do zajawki to pewnie tak (tylko pamiętaj że sam sobie będziesz i kierowcą i całym serwisem), co do osiągów to chyba za podobną kasę elektryki są mocniejsze.
moim zdaniem spalina w on-road/rally to średni pomysł, już lepiej jakiś off roadowy monster truck czy coś w ten deseń.
MaReK - Wto Lis 16, 2010 12:25
Mam gdzieś filmy z okresu zabaw REVO mojego wspólnika
Jak znajdę to wrzucę tutaj Trochę wstyd, bo jestem tam chudy jak patyk
Pawkaz - Wto Lis 16, 2010 12:34
Bylem dzis w sklepie gdzie Roj zakupil swoj bolid.Sprzedawca konkretny, powiedzial co i jak dla poczatkujacego.Chyba sie zdecyduje na Evo albo Focusa w skali 1:10
Roj - Wto Lis 16, 2010 12:39
mają strady TC z karoseriami, które sami malują. Dobry pomysł dla początkującego, trochę podcięta będzie też płyta podłogowa. Nie blokuje wtedy wahaczy i masz trochę większy prześwit. Z tego co pamiętam będzie kosztował ok. 560 pln. Kup KONIECZNIE ładowarkę lepszą a tą z zestawu wyrzuć do kosza (poważnie).
Jeśli szkoda Ci kasy na nową ładowarkę to spytaj czy mają używaną, bo ja byłem w zeszłym tyg. to ktoś im zostawiał nr tel. i mówił że chce sprzdać używane rzeczy (z papierami i pudełkami) w tym właśnie ładowarkę jakąś.
I powiedz, że Roj Cię wkręcil
[ Dodano: Wto Lis 16, 2010 12:39 ]
MaReK napisał/a: | Trochę wstyd, bo jestem tam chudy jak patyk |
to w latach 80tych już miałes kamerę?
Pawkaz - Wto Lis 16, 2010 12:46
Sprzedawca spytal sie od kogo jestem, ale nie powiedzialem ze od Ciebie
sobrus - Wto Lis 16, 2010 12:52
Nitro droższe w utrzymaniu, bo 2,5 litra paliwa na allegro to prawie stówa w plecy.
Akumulatory wychodzą nieporównywalnie taniej.
Najlepsza ładowarka do AA to BC700. Inne przy niej to zabawki
Przetestowana na wielu forach, mam taką od 3 lat i złego słowa nie powiem (w przeciwieństwie do poprzedniego wynalazku Energizera).
Chętnie bym sobie kupił coś takiego, ale jako zabawkę (więc 400+zł raczej w gre nie wchodzi).
I nie wiem czy by nie fruwało
Jako ciekawostke obejrzycie sobie modelarski silnik V12 na youtube oczywiście nie zmieściłby sie do takiego samochodzika ale brzmi jak V12 i ma 6 koni
Pawkaz - Wto Lis 16, 2010 12:58
A co do budy to czy karoseria jednego producenta bedzie pasowac do innego producenta bolidu ? jesli bedzie w tej samej skali ?
Roj - Pon Gru 13, 2010 14:20
niekoniecznie
np. producent Tamiya robi bardzo fajne wysokiej jakości karoserie ale ich szerokość to najczęściej około 185 mm (deklarują 190mm) natomiast producent HPI robi z mniejszą ilością detali (tak jak moje EVO) ale na 190mm i na 200mm. Model Strada TC jako jeden z nielicznych (podwozie) ma prawie 200mm więc buda Tamiya zwykle jest odrobinę za wąska. Przez to wystają trochę koła co nie jest dobre bo łatwiej coś uszkodzić i mogą nie dopuścić Cię do rajdu.
Podwozia firm Tamyia, Team Asso, Team Lossi mają ok. 190mm i jest większy wybór karoserii.
Otwory pod słupki mocujące wiercisz sam (ew. jak kupisz u nich w zestawie pomalowaną przez nich budę to będziesz mial dopasowane już).
Dobrą rzeczą jest to, że jeśli pojeździsz np. podwoziem typu Strada (które chyba chcesz kupić) a potem będziesz chciał się przesiąść na inne to możesz wyjąć całą elektronikę, kupić samo podwozie innej firmy i przełożyć.
Ja powoli się zastanawiam nad zmianą ale jeszcze za mało wiem i umiem więc póki co jeszcze pośmigam na tym co mam.
[ Dodano: Pon Gru 13, 2010 14:20 ]
dorzucam jeszcze kilka fotek z forum rajdy RC:
|
|