Zobacz temat - [R420] Przekaźnik świec

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Przekaźnik świec

Upgreydd - Wto Lis 16, 2010 22:21
Temat postu: [R420] Przekaźnik świec
Witam, przekaźnik świec żarowych w roverku ma 9 pinów, ktoś może posiada opis, tych pinów? Chciał bym zrobić swój przekaźnik świec żarowych, bo ten roverkowy się zawiesza czasem i pali mi wszystkie świece :/ Poza tym kontrolka świec na pulpucie jest sterowana przez przekaźnik, a chciał bym by pokazywała faktyczny stan grzania świec.
Tak oto wygląda taki przekaźnik:

tronsek - Sro Lis 17, 2010 05:02

A w RAVE patrzyłeś ??
szoso - Sro Lis 17, 2010 07:21

to na zdjęciu to nie jest przekaźnik tylko jakiś sterownik
przekaźnik świec żarowych jest na grodzi i ma 4 piny

mirwin - Sro Lis 17, 2010 08:15

To na zdjęciu to jest nazywane w Rave "Modular engine management (MEMS) relay module" i znajduje sie w 420D za komputerem. Po prawej stronie jest pojedynczy przekaźnik od świec.
szoso - Sro Lis 17, 2010 08:53

na rysunku jest to pozycja nr 6, jest tam również napisane za co odpowiada i występuje w wersji bez IC
od świec to nr 7

Upgreydd - Sro Lis 17, 2010 10:15

Ok, dzieki za odpowiedz, a macie moze jakis opis jak on dziala? Moj sterownik od swiec zarowych dziala w ten sposob:
1. przekrecam stacyjke
2. swiece grzeja
3. lampka gasnie, swiece grzeja
4. odpalam, swiece przestaja grzac
5. nieraz potrafia sie zawiesic i grzeja ciagle, przez co pali je :/
==========================

Chce zrobic przekaznik w ten sposob:
1. przekrecam stacyjke
2. swiece grzeja (np. 20sek)
3. lampka gasnie razem ze swiecami
4. odpalam samochod i swiece od tego momentu nie maja prawa sie zapalic.
==========================

Pomysl jak tego dokonac:
za pomoca stanu na elementach
stacyjka - nie duza kombinacja przy stacyjce,
swiece - bezposrednio z + od swiecy,
silnik - nie wiem jeszcze.

0 na stacyjce, 0 na swiecach, 0 na silniku - stan 0 (wyłączony)
1 na stacyjce, 0 na swiecach, 0 na silniku - jednokrotne ustawienie 1 na swiecach przez 20 sek.
1 na stacyjce, 1 na swiecach 0 na silniku - zapalenie kontrolki
1 na stacyjce 0 na swiecach, 1 na silniku - umowny stan 1 (wlaczony)

Na kokpicie lampka sterowana jest masa, wiec czeka mnie wyciagniecie tego kabelka od komputera.

czyli jakis przekaznik czasowy (pewnie zrealizuje go na plytce sam) + niewielki ukladzik sprawdzania stanow. Jesli jakis blad merytoryczny mi sie wkradl to prosze o pomoc, bo nie wiem czy dobrze rozumuje.

szoso - Sro Lis 17, 2010 10:18

Upgreydd napisał/a:
nieraz potrafia sie zawiesic i grzeja ciagle, przez co pali je :/

wymienić przekaźnik na nowy, koszt 10zł

Upgreydd - Sro Lis 17, 2010 10:22

Ja ponizej 80zl nie znalazlem takowego, czy mozesz mi wskazac konkretnie aukcje na allezło czego szukam? W przeciagu roku wymienilem 9 razy swiece. Wtryski sprawdzone i nie ma innej opcji jak przekaznik. Ze sie zawiesza moge latwo poznac, bo nieraz po zgaszeniu silnika dopiero mam "cykniecie" odlaczenia grzania. :/
mirwin - Sro Lis 17, 2010 10:29

A moze byc taki?
Upgreydd - Sro Lis 17, 2010 10:31

No i dziekuje Ci pieknie mirwin. Teraz tylko jeszcze stan grzania faktycznego na kokpit dociagne i bedzie Si. Temat do zamkniecia, bo o stanie grzania juz takowy istnieje.
szoso - Sro Lis 17, 2010 10:43

znalazłem nr przekaźnika co kupiłem topran 102 939 755
dostępny w sklepie z częściami za około 10zł, jest to przekaźnik od VW

tronsek - Nie Gru 11, 2011 12:48

Ja do siebie dziś wstawiłem przekaźnik od Audi o nr 8E0 951 253, 70A i wszystko :ok:
bizon - Nie Gru 11, 2011 14:38

Jak dla mnie przekaznik to przekaznik, byle byl 12V, moze byc uniwersalny z allegro za. Zakladajac ze bezpiecznik od swiec jest na 60A to przekaznik powinien miec wiecej, ale ja przez jakis czas mialem przekaznik z allegro za 2,50zl 40A i bylo ok.
A co do kontrolki to sterownik wysyla da sygnaly, inny do kontrolki inny do przekaznika, jak ktos ma problem i chce zeby kontrolka wskazywala faktyczny stan grzania swiec niech pusci sobie do kontrolki sygnal od żółtego przewodu za przekaznikiem

szoso - Nie Gru 11, 2011 14:56

40A może być za mały do wersji z 4 świecami
bizon - Nie Gru 11, 2011 14:59

szoso napisał/a:
40A może być za mały do wersji z 4 świecami

Wiem, napisalem ze mialem go przez jakis czas z przyczyn wyzszych i nic sie nie dzialo, w razie co po prostu wywalilo by mi przekaznik a nie bezpiecznik

tronsek - Nie Gru 11, 2011 17:57

bizon napisał/a:
A co do kontrolki to sterownik wysyla da sygnaly, inny do kontrolki inny do przekaznika,
Dokładnie. Jak odpalałem auto bez przekaźnika świec, to kontrolka od grzania świec zaświeciła się i zgasła po paru sekundach. Lipne rozwiązanie.
bizon - Nie Gru 11, 2011 18:06

Cytat:
Lipne rozwiązanie.

No lipne bo nigdy nie wiadomo kiedy przekaznik padl.
A swoja droga zawsze zapominam sprawdzic, czy te dwa sygnaly wychodzace ze sterownika przynajmniej sie pokrywaja, tzn czy w tym samym momencie gasnie kontrolka co swiece przestaja grzac

tronsek - Nie Gru 11, 2011 18:15

bizon napisał/a:
No lipne bo nigdy nie wiadomo kiedy przekaznik padl.
Mi właśnie padł i prawie trzy tygodnie zajęło mi znalezienie przyczyny sporadycznego rozładowywania akumulatora.
W robocie mamy stare Doblo, w którym każda niesprawność obwodu świec żarowych jest sygnalizowana migającą kontrolką.

bizon napisał/a:
czy te dwa sygnaly wychodzace ze sterownika przynajmniej sie pokrywaja, tzn czy w tym samym momencie gasnie kontrolka co swiece przestaja grzac
Jak kontrolka zgaśnie, to świece jeszcze grzeją przez kilka sekund. Wsłuchaj się, to usłyszysz charakterystyczne "cyknięcie" przekaźnika, które kończy grzanie świec.
andrewk - Pon Gru 10, 2012 12:18

A co myślicie o tym przekaźniku klik

Podejdzie bez problemu ?

tronsek - Pon Gru 10, 2012 12:21

andrewk napisał/a:
Podejdzie bez problemu ?
:taa: Podejdzie.
kruszan - Pon Gru 10, 2012 14:47

andrewk napisał/a:
A co myślicie o tym przekaźniku klik

Podejdzie bez problemu ?

W sklepie motoryzacyjnym zapłacisz za przekaźnik 11zł, kupowałem kilka dni temu.

szoso - Pon Gru 10, 2012 16:56

obojętnie jaki przekaźnik aby nóżki pasowały i miał nie mniej niż 50A
bizon - Pon Gru 10, 2012 17:12

ja kiedys przez chwile mialem taki z allegro za 2,50zl ale chyba byl 40A wiec go potem wymienilem, ale przez jakis czas nic sie nie popalilo
szoso - Pon Gru 10, 2012 17:51

bizon napisał/a:
ale przez jakis czas nic sie nie popalilo

nie napisałem że pojawi się dym i ogień przy mniejszym przekaźniku :lol: