Zobacz temat - [R420] cięgno turbiny się nie rusza

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] cięgno turbiny się nie rusza

veldrin_scoll - Wto Lis 23, 2010 10:46
Temat postu: [R420] cięgno turbiny się nie rusza
Witam. Dziś będąc u mechanika odkryliśmy że przy dodawaniu gazu do około 3 tysięcy obrotów w ogóle nie rusza się zewnętrzne "cięgno" otwierające turbinę... Możliwe że się zapiekło lub całkiem zepsuło... Czy ktoś się orientuje gdzie mógłbym takie dostać? szukałem na allegro i na tomateam ale w sumie nie wiem jak to się dokładnie nazywa... więc ciężko mi w ogóle szukać...
mi_sza1 - Wto Lis 23, 2010 10:58

Sprawdź czy ręką je poruszysz, powinien byc wyczuwalny niewielki skok. Bo na postoju ono chyba sie nie ruszy, silnik pracuje bez obciążenia wtedy.
veldrin_scoll - Wto Lis 23, 2010 11:10

byłem właśnie przy samochodzie... próbowałem ruszyć te ścięgno i nic... żadnego nawet minimalnego ruchu... czy to oznacza że się zapiekło???
mi_sza1 - Wto Lis 23, 2010 11:20

Tutaj masz podobny problem.
http://forum.roverki.eu/v...i%EAgno+turbiny

chociaz ja u siebie je porusze bez odpinania z zawleczki.

szoso - Wto Lis 23, 2010 11:27

no bo trzeba najpierw odpiąć by poruszyć, inaczej się nie da
Remigiusz - Wto Lis 23, 2010 12:46

Lub odpiąć waz który idzie do Wastegate do Turbiny i podłączyć pod otwor do Wastegate sprężarkę i powyzej 1bar będzie sie to ruszało :wink:

Trzeba mieć sporo siły żeby do ruszyć :neutral:

mi_sza1 - Wto Lis 23, 2010 12:52

To ja paker chyba jestem bo rusze hehe.
Nie no da sie, chyba ze mam jakiś luz bo rusze (czuć widać i słychać).
W końcu to trzeba pokońać siłę ok 1 bara a to znowu nie takie ogromne ciśnienie przecież.

Remigiusz - Wto Lis 23, 2010 13:07

mi_sza1, Jak dobrze się złapie to się da, mi się tylko udało raz ruszyć przez rękawice jak miałem dobry dzień i wyciągniętym ścięgnem. W stanie wymontowanym Turbo jak się dobrze złapie to się ruszy :wink:

Wiec chyba paker z ciebie :mrgreen:

szoso - Wto Lis 23, 2010 13:51

najlepiej i tak sprawdzać na odpiętym bo wtedy widać jak to się rusza bez oporów a nie przez siłę :wink:
pablom1978 - Czw Lis 25, 2010 10:33

Ja także mogę odrobinę ruszyć te cięgło.