|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Rdzewieje wysprzęglik
baki-79 - Wto Lis 23, 2010 12:07 Temat postu: [R400] Rdzewieje wysprzęglik witam na załączniku pokazuje miejsce które zalatuje mi rdzą i już 2 razy płukałem wd-40 i pryskałem smarem w sprayu,na pól roku pomogło,ale z czasem znowu sie wypłukuje i nie wiem jak temu zaradzić,powoduje to ze się nie wysprzegla do końca i przy dodaniu mocno w pedał wskakuje szybko na puste obroty,
co zrobić abym nie musiał więcej tego pryskać wd i smarem?
Jugol - Wto Lis 23, 2010 12:38
Potraktuj to smarem grafitowym, np. takim: http://allegro.pl/brownin...1319533135.html
baki-79 - Wto Lis 23, 2010 13:12
myślisz ze tego smaru nie wypłucze?
ciekawe jak to było zrobione fabrycznie?
Jugol - Wto Lis 23, 2010 13:26
Smar grafitowy ma zupełnie inne właściwości, dobrze przylega do części i dobrze zabezpiecza i ciężko go wypłukać- mam z nim do czynienia na co dzień, gdzie stosowany jest w strasznych warunkach kopalnianych- dlatego śmiało polecam
Remigiusz - Wto Lis 23, 2010 13:34
Ja na tym foto nic nie widzę
A nie masz ty osłony od spodu auta Bo zwykłym smarem jak się nałoży gruba warstwę to powinno trzymacz. Jak tak pewne elementy co pol roku smaruje żeby nie rdzewiało dalej.
Lub spróbuj mixem: olej Wd-40 + smar + Diesel + olej silnikowy stary
impregnować tak części do pol roku i git.
Ale grafitowy jeszcze nigdy nie próbowałem
sTERYD - Wto Lis 23, 2010 14:18
przecież ta rdza tam w niczym nie przeszkadza. To cięgiełko ni chowa się, tylko wysuwa
Jugol - Wto Lis 23, 2010 16:23
sTERYD napisał/a: | przecież ta rdza tam w niczym nie przeszkadza. To cięgiełko ni chowa się, tylko wysuwa |
...ale koledze jak czytamy przeszkadza i smar grafitowy mu w tym jak najbardziej pomoże
baki-79 - Wto Lis 23, 2010 22:39
mi ta rdza nie przeszkadza!!!!!
przeszkadza mi to ze gdy ten pręcik się chowa i wysuwa,a miedzy czasie woda z kałuż dostaje się i powoduje rdze,w tan sposób ten pręt nie do końca wchodzi lub nie do końca sie wysuwa bo wokół w środku jest pełno rdzy,co za tym idzie sprzęgło do końca nie wysprzegla i daje oznaki jakby się ślizgało gdy nacisnę w pedał gazu,już raz pól roku temu to przepłukiwałem i smarowałem,jak wspomniałem na pól roku pomogło,
szukam trwalszego rozwiązania...
SyntaX - Pią Lis 26, 2010 11:10
Kolega miał dokładnie to samo.Zrobiły się wżery w stop metalu. WD 40 tego nie usuniesz.
Moja rada to wiertarka i szczoteczka druciana.
Teraz nie bardzo są warunki, ale mu to rozbieraliśmy, czyściliśmy druciakiem, na to wszystko poszła farba do zacisków hamulcowych w sprayu.
2 lata już jest spokój.
|
|