|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ R214] Terkotanie przy puszczaniu gazu
Berg - Sro Gru 15, 2010 21:50 Temat postu: [ R214] Terkotanie przy puszczaniu gazu Witam.
Jadąc około 80km/h na piątym biegu ( obroty około 2000 ) po puszczeniu gazu ( nie naciskając sprzęgła ) słychać terkotanie, wydaje mi się że z lewej strony w komorze silnika ( czyli naprzeciwko kierowcy ). Hałas tym wyraźniejszy im niższa prędkość i obroty na piątym biegu. Z reguły jak mam te 60/70kn/h to wrzucam już czwórkę i dalej już nie testuję. Terkotanie ustaje po dodaniu gazu. Hałas ale dużo delikatniejszy jest także wtedy kiedy wrzucę na luz oraz na innych biegach kiedy prędkość i obroty spadają do 'granicznych' dla danego biegu. Hm, czy tak ma być? Z roverkiem nie ma innych problemów albo zostały już rozwiązane
Pozdrawiam.
leszczu - Czw Gru 16, 2010 10:34
Najprawdopodobniej terkocze ci pochłaniacz par paliwa. Jest to normalne zjawisko w naszych roverkach zimą, bo latem nie terkocze.
Berg - Czw Gru 16, 2010 20:18
Hm
Jeśli faktycznie hałasuje pochłaniacz to byłoby super. Obawiam się jednak że to mechanizm różnicowy ale nie wiem jak to sprawdzić.
PTE - Pią Gru 17, 2010 08:58
Odłącz na chwilę kostkę od elektrozaworu pchłaniacza, to się upewnisz.
Berg - Pią Gru 17, 2010 10:19
Terkotania nie słychać jak auto nie jedzie. Mogę odłączyć elektrozawór na czas jazdy?
leszczu - Pią Gru 17, 2010 10:41
Berg napisał/a: | Terkotania nie słychać jak auto nie jedzie |
No bo nie usłyszysz na biegu jałowym. Dla pewności możesz sobie sprawdzić czy to na pewno ten pochłaniacz. Ja aby to sprawdzić zrobiłem tak. Machę do góry, przystawiasz ucho do tego pochłaniacza i powoli otwierałem przepustnicę, aż doszło do 2000 obr/min i zaczęło terkotać.
PTE - Pią Gru 17, 2010 13:42
Berg napisał/a: | Terkotania nie słychać jak auto nie jedzie. Mogę odłączyć elektrozawór na czas jazdy? |
Możesz. Ja odłączylem do przy uruchomionym silniku i terkot ustał. Zresztą wystarczy przyłożyć dłoń do pochłanicza podczas pracy silnika aby wyczuć, czy za hałas odpowiedzialny jest zawór. Wyczujesz to.
leszczu19901 napisał/a: | No bo nie usłyszysz na biegu jałowym |
U mnie z kolei jest to najbardziej słyszalne na biegu jałowym
Lewis - Pią Gru 17, 2010 20:02
mam podobnie tak przy 2000 rpm mrozy robią swoje
|
|