Zobacz temat - [R214] Nawiew na przednią szybę

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214] Nawiew na przednią szybę

gonz - Sro Gru 22, 2010 20:00
Temat postu: [R214] Nawiew na przednią szybę
Witam,

Mam problem z nawiewem na przednią szybę, albo raczej prawie z jego brakiem, co powoduje że szyba jest często i długo zaparowana. Nawet przy najwyższej prędkości nawiew jest ledwie odczuwalny. Wieje natomiast mocno na nogi pasażera. Próbowałem różne ustawienia i nic. Podejrzewam, że gdzieś przestawiła się jakaś zapadka, mechanizm przestawiający gdzie ma iść nadmuch. Jeśli ktokolwiek miał podobny problem lub wie gdzie mechanizm sterujący nawiewem na przednią szybę może się znajdować proszę o podpowiedź.

Dzięki,
gonz

tomo63 - Sro Gru 22, 2010 20:33

Część zapadek i linek będzie widoczna po wyjęciu schowka po stronie pasażera.
Mechanizm sterujący znajduje się w środkowym kokpicie (pokrętła) i dopiero po demontażu modułu pokręteł da się im dokładniej przyjrzeć, ale sam demontaż to trochę zabawy.

Na początek na Twoim miejscu sprawdziłbym, czy samo pokrętło nie jest pęknięte i może nie przestawia zapadek nawiewu w odpowiednią pozycję.

Berg - Sro Gru 22, 2010 21:13

gonz, żeby wiało na przednią szybę to musisz przestawić pokrętło całkiem w prawo, ale to pewnie wiesz. Masz klimę? Może filtr kabinowy zapchany?
tomo63 - Sro Gru 22, 2010 21:20

Cytat:
gonz, żeby wiało na przednią szybę to musisz przestawić pokrętło całkiem w prawo, ale to pewnie wiesz. Masz klimę? Może filtr kabinowy zapchany?

Filtr kabinowy jest przed rozdzielaniem nadmuchu, więc na nogi także słabo by wiało.

gonz - Czw Gru 23, 2010 15:41

Jest to wersja bez klimatyzacji. Tak na szybko rozmontowałem schowek, znalazłem mechanizm sterujący obiegiem wewnętrznym ale nic co by sterowało nadmuchem na szybę. Filtr kabinowy znajdujący się pod półką nie jest zapchany i z niego to właśnie tak mocno dmucha. Podejrzewam, że będę musiał rozkręcić cały przedni panel.
Adamss - Pon Paź 01, 2012 12:44

Witam Wszystkich :grin: Odświeżę temat. Ten sam problem.Ma Ktoś jeszcze coś do powiedzenia :?:
Już nie jest za ciepło i szyby lubią parować :evil:

Lewis - Pon Paź 01, 2012 13:22

sprawdz czy masz filtr kabinowy znajduje sie pod schowikiem tez mi parowały po wymianie juz git
robsson78 - Pon Paź 01, 2012 16:04

Często przyczyną parowania szyb jest zła wentylacja. Suwak cyrkulacji powietrza powinien być ustawiony tak aby zapewnić dostęp świeżego powietrza z zewnątrz, tak jak na poniższym obrazku w miejscu czerwonej strzałki.

To tylko taka mała uwaga bo użytkownikowi gonz raczej to nie pomoże w rozwiązaniu problemu. Masz chyba coś poprzestawiane z zapadkami albo z linką. Może kiedyś ktoś to rozbierał i źle poskładał bo samo to raczej ciężko żeby się popsuło.
Jeśli cokolwiek to pomoże to ta część z pokrętłami i linką wygląda od wewnątrz tak:

demin - Pon Paź 01, 2012 17:40

Zdejmij środkowy tunel (4 śrubki) i od strony kierowcy będziesz widział wszystkie trybiki, zobacz czy tam wszystko działa prawidłowo :wink:

Jeśli Ci coś pomoże to wrzucam 2 zdjęcia.