Zobacz temat - [R214] Jaki olej najlepszy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214] Jaki olej najlepszy

piurek10 - Czw Gru 23, 2010 18:13
Temat postu: [R214] Jaki olej najlepszy
Mam rovera 214 benzyna w gazie 75 km rok 97 przejechane niespełna 140 tys , bez żadnych wycieków itp.
Zamierzam wymienić olej jaki by był najlepszy wskaźnik cena\jakość też odgrywa dużą rolę nie chciałbym wydać więcej niż 90 zł

tronsek - Czw Gru 23, 2010 18:25

Ja do swojego Coupe zalałem ostatnio taki olej http://moto.allegro.pl/el...1367133103.html
Cena i jakość :ok:

piurek10 - Czw Gru 23, 2010 18:32

tylko że 4 litry trochę mało
tronsek - Czw Gru 23, 2010 18:35

:spoko: Znajdzie się i 5L w dobrej cenie :D http://moto.allegro.pl/el...1377134327.html
Gucjan - Czw Gru 23, 2010 22:45

ja ostatnio wymieniałem olej i zalałem Valvoline maxlife za 95zł, podobno dobry i ma duzo pozytywnych opinii.
Rozan99 - Pią Gru 24, 2010 00:40

Ja ostatnio zmieniłem na dobry olej. Tani i profesjonalny, smaruje wszystko pięknie, długo pojeździ. Można go kupić na litry, ile potrzebujesz. Link gdzie można go kupić TUTAJ :)
szoso - Pią Gru 24, 2010 08:59

Rozan99, żarty żartami ale napisałeś posta, który absolutnie nic nie wnosi do tematu :wink:
pistolet - Sob Gru 25, 2010 15:46

Ja w swoim R wymieniałem jakiś miesiąc temu olej, wlałem Castrol Magnatec 10W40. Polecił mechanik. Stary olej został spuszczony a potem spalony w piecu (mechanik miał taki piec w zakładzie do ogrzewania, w którym spalał stary olej :)) Kupiłem 5L, weszło dokładnie 4L, idealnie w połowie stanu. Pozdrawiam.
kumilek23 - Sob Gru 25, 2010 17:59

pistolet napisał/a:
Castrol Magnatec 10W40
drogi szpas, znajomki co przygotowują rajdówki saxo twierdzą że to bardzo dobry olej, z tym, że co innego mogą powiedzieć o produkcie jednego ze sponsorów :razz:
lub Motul 5100 Ester SAE 10W40 - jeszcze droższy szpas :mrgreen: jakość wysoka a nawet bardzo wysoka, widziałem motor Seata Leona, który zrobił 60 kkm (sic!) bez wymiany oleju (po drodze olane bodajże 3 inspekcje olejowe, poza tym producent zaleca stosowanie w tym aucie pełnego syntetyka), byłem w szoku, ruchome części silnika praktycznie nie nosiły śladów zużycia, mechanik powiedział, że silnik jest w bardzo dobrym stanie.
Sam osobiście stosuje Mobil 1 Super S 10W40 bo uważam, że jest to najlepszy stosunek cena/jakość

staszekPZN - Sob Gru 25, 2010 19:07

ja zalałem teraz MOTUL 6100 SYNERGIE PLUS 5L za 114 i filtr mann tak mi facet polecił a zbaczając trochę z tematu mam problem z moim roverkiem rano jak ruszam jest jak strzała po chili zaczyna mulic przy niskich obrotach z 1 2 biegu masakra but do dechy a on ledwo jedzie bo jedzie,i szarpanie co może być tego powodem jak myślicie?hmm jeszcze ma dziwne zejście z obrotów podkręcę go do 3 tysięcy on schodzi do np.1,8 zawiesi się na sekundę i schodzi dalej?
Tomi - Nie Gru 26, 2010 09:38

piurek10 napisał/a:
tylko że 4 litry trochę mało

Przy wymianie wystarczy. Po wlaniu 4 litrów powinno być mnie-więcej w połowie bagnetu.

szymon1986 - Sob Sty 01, 2011 18:29

http://moto.allegro.pl/mo...1385793480.html

A taki ktoś lał?
W ogóle kupować przez allegro olej? :)

colin1983 - Sob Sty 01, 2011 18:34

szymon1986 napisał/a:
A taki ktoś lał?
ja taki lałem teraz mam zalany Castrol Magnatec
szymon1986 - Sob Sty 01, 2011 18:35

colin1983 napisał/a:
szymon1986 napisał/a:
A taki ktoś lał?
ja taki lałem teraz mam zalany Castrol Magnatec

a ten Mobil daje radę?może być?czy kiepski i dlatego zmieniłeś?

chary - Sob Sty 01, 2011 19:24

Ja do swojego zalałem na wiosnę PETRONAS SYNTIUM 1000 10W40. Naprawde dobry olej, nie narzekam :wink:
colin1983 - Sob Sty 01, 2011 19:26

szymon1986 napisał/a:
a ten Mobil daje radę?może być?czy kiepski i dlatego zmieniłeś?
daje rade jak najbardziej, a czemu zmieniłem? za dużo by o tym pisać , ale na pewno nie jest kiepski
Rozan99 - Nie Sty 02, 2011 17:30

chary napisał/a:
Naprawde dobry olej, nie narzekam

Zastanawia mnie po czym poznałeś że to dobry olej. Masz jakieś czujniki zużycia silnika, czy smarowania i porównałeś to z innym, wcześniej wlanym olejem?

szymon1986 - Nie Sty 02, 2011 17:44

Rozan99 napisał/a:
chary napisał/a:

Zastanawia mnie po czym poznałeś że to dobry olej. Masz jakieś czujniki zużycia silnika, czy smarowania i porównałeś to z innym, wcześniej wlanym olejem?

czy to jakaś aluzja że jednak nie sugerować się opiniami takimi? i np nie kupić Mobila ? ;)
kupował ktoś już na allegro po przeczytaniu komentarza że jakiś tam olej miał 3 lata a miał być świeży to mam wątpliwości :)

szoso - Nie Sty 02, 2011 17:58

Ja tam Mobila nigdy już nie kupię, musiałem trafić na podróbę
trafił się z wodą dosłownie, nie wierzyłem w to dopóki nie wykluczyłem uszczelki pod głowicą

Raku83 - Nie Sty 02, 2011 18:44

Witam ja zalewam taki olej Valvoline MaxLife 10W-40 jest bardzo dobry poleił mi go mechanik po naprawie uszczelki pod głowicą
chary - Nie Sty 02, 2011 19:45

Rozan99 napisał/a:
chary napisał/a:

Wcześniej 2 sezony jeździłem na Mobil 1 10w40, teraz na Petronas. Najważniejsze to zmieniać na czas, i każdy markowy olej będzie dobry.

Rozan99 - Nie Sty 02, 2011 20:40

szymon1986 napisał/a:
czy to jakaś aluzja że jednak nie sugerować się opiniami takimi? i np nie kupić Mobila ?
kupował ktoś już na allegro po przeczytaniu komentarza że jakiś tam olej miał 3 lata a miał być świeży to mam wątpliwości

I tak większość ludzi kupuje to co najtansze.
Ktoś kupi taki 3letni olej po dobrej cenie i też powie że jest dobry, że nie narzeka i poleca ;)

spider666 - Pon Sty 03, 2011 09:31

kumilek23 napisał/a:
Sam osobiście stosuje Mobil 1 Super S 10W40 bo uważam, że jest to najlepszy stosunek cena/jakość

Ja się przekonałem że najlepszy to on ma stosunek cena.

Natomiast jakość najgorszy. olej się spala przy ostrej jeździe i zostają nagary, ale teraz gdy się dowiedziałem jak jest produkowany to się wcale nie dziwię.

Do znajomego w warsztacie przyjeżdżają po beczki zużytego oleju.
Kto? Po co?

Otóż firma Mobil skupuje bo przerabiają na bazę swojego oleju po oczyszczeniu.

...wolę jednak jakiś produkt z rafinerii

Spiro - Czw Sty 06, 2011 16:02

ja uzywan od paru lat quaker state 5w40 i jest git ;d
keczu - Pią Sty 07, 2011 08:50

spider666 napisał/a:
Otóż firma Mobil skupuje bo przerabiają na bazę swojego oleju po oczyszczeniu.

...wolę jednak jakiś produkt z rafinerii

I co z tego. Wiele firm tak robi. To nie tak ze uzywaja 100% tego starego oleju do produkcji nowego tylko domieszki. Przepracowany olej silnikowy to dobra baza do produkcji oleju. "Swierza" ropa naftowa ma jeszcze wiecej syfu w sobie niz przepracowany olej i trzeba ja jeszcze na frakcje olejowe rozbic , tu juz wczesniej zrobione. Faky Mobil Super S 10W40 (teraz ma nowa nazwe), to taki sobie olej ,ale nie to ze sie spala tylko ma duza odparowalnosc , nie mam czasu teraz ,ale mozna znalezc tabele odparowalnosci olejow silnikowych, zapomnialem jak ten parametr sie nazywa. Poszukam jak z pracy wroce.Pozdr.

hagipl - Pią Sty 07, 2011 09:41
Temat postu: hej
Witam ja zalewam w domu 3 samochody olejem TOTAL QUARTZ 7000 10W40 i jest ok. cena u mnie się wacha od 130 do 180zł za 5l.
keczu - Pią Sty 07, 2011 19:49

keczu napisał/a:
Faky Mobil Super S 10W40 (teraz ma nowa nazwe), to taki sobie olej ,ale nie to ze sie spala tylko ma duza odparowalnosc , nie mam czasu teraz ,ale mozna znalezc tabele odparowalnosci olejow silnikowych, zapomnialem jak ten parametr sie nazywa. Poszukam jak z pracy wroce.Pozdr.

Wiec Mobil Super S 10w40 ma teraz nowa nazwe, nazywa sie teraz Mobil Super 2000 x1. Co do tej odparowalnosci oleju (konkretnie bazy olejowej) to parametr mozna znalezc w karcie produktu ,oznaczony jako "Noack Volatility" lub ATSM D 5800. Jest to test w specjalnej maszynie okreslany liczba do 14 w procentach, ale nie ma konkretnie wiekszego znaczenia bo to strata w tej maszynie podczas testu.Widzialem kiedys strone z prawie wszystkimi olejami i ich odparowalnoscia tylko teraz nie moge znalezc ,ale jeszcze poszukam :wink: Im wiecej"%" tym baza olejowa bardziej odparowuje w wysokich temp. Jesli baza odparowuje to zostaje wiecej syfu i olej staje sie gestszy i zwieksza sie jego zuzycie. Mobil Super S ma 12.2% odparowalnosci bazy olejowej czyli duzo i wlasnie mozna odniesc sluszne wrazenie:
spider666 napisał/a:
olej się spala przy ostrej jeździe i zostają nagary,

Pozdr.

szymon1986 - Nie Sty 09, 2011 21:25

to chyba nie dobrze wybrałem bo tym razem zalałem właśnie tym Mobilem :/
druga sprawa że jak sprawdzam i miałem to i przed wymianą i teraz po... to bagnecik ładnie przetrę wkładam wyjmuję i nie widać stanu oleju bo jest całe zamoczone

polofix - Nie Sty 09, 2011 22:43

za duzo razy maczales. niech olej splynie calkiem z rurki i wtedy sprawdz.albo najlepiej po jezdzie jak samochod jest jeszcze rozgrzany.oczywiscie po zgaszeniu odczekaj z minute chociaz
sobrus - Pią Mar 04, 2011 07:35

Wczoraj zmieniłem Castrola 10W40 na pełny syntetyk Midland (Quaker State) 5W40.
Castrol miał przejechane 6 tys ale słyszałem że jest marny i zmieniłem wcześniej.

I rzeczywiście - silnik działa znacznie ciszej i ma przyjemniejszy odgłos, komfort jazdy o klasę wyżej :shock:
Teraz bardziej mi hałasuje skrzynia niż silnik.
Skoro zalałem rzadszy olej, to powinno być na odwrót.

Pracownicy zakładu gdzie wymieniałem olej trochę się przerazili że jeździłem na Castrolu, powiedzieli że polski Castrol jest Castrolem tylko z nazwy i to bardzo słabe oleje. To w sumie pokrywa się z opiniami w internecie, mam nadzieję że wielkiej krzywdy roverkowi nie wyrządził.

O Valvoline (na którym rover jeździł wcześniej) nie mieli zdania.

Teraz tylko żeby oleju 5W nie chciał pić :) :mrgreen:

maro - Sob Mar 05, 2011 17:16

Słyszałem sporo opinii, że nie za bardzo "zdrowo" dla silnika jest zmieniać z pół syntetyka na syntetyk... Podobno w skrajnych przypadkach grozi rozszczelnieniem silnika...
Lewis - Sob Mar 05, 2011 23:31

ja uzywam valvoline max life polsyntetyk od 2 lat i olej super silnik pracuje idealnie i cichutko ;]