|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Coś nie tak z obrotami
tomimacko - Nie Gru 26, 2010 01:17 Temat postu: [R75] Coś nie tak z obrotami Przeglądałem wiele tematów tego typu ale każdy był podobny i zwykle kończył sie wymianą silniczka krokowego lub czyszczeniem przepustnicy.Problem mojego rowerka tkwi w tym że na początku obroty się zacinały co jakiś czas aż doszło do takiego momentu że przy każdej jeździe sie zacinały, więc według rad na forum wyczyściłem przepustnice i wymieniłem silniczek, a i dodatkowo wymieniłem czujnik położenia przepustnicy. Objawy jednak nie mineły troche już przy tym posiedziałem i coś mi się wydaje że tak jakby coś nie tak ze sterowaniem tego silniczka.gdy silniczek zamontuje z wyciągniętym tłoczkiem(grzybkiem) tak że przelot jest zamknięty to jest ok wolne obroty trzymie ale po przegazowaniu już wolno spadają i zatrzymują się na 2000obrotów i falują i wtedy wyciągam silniczek i jest on do połowy schowany tak to wygląda że coś co nim powinno sterować nie steruje nim prawidłowo(otwiera przelot powietrza ale już nie zamyka).Ma ktoś jakiś pomysł???
DementorIRL - Pon Gru 27, 2010 15:38
Witam! Ja miałem to samo w r75 1.8. Obroty blokowały mi się zazwyczaj powyżej 2000rpm. Wyczyściłem przepustnicę i nic. Okazało się, że miałem plastikową klapkę w przepustnicy i to właśnie ona się blokowała. Wymieniłem na aluminiową, dobrze ustawiłem i problemu nie ma.
tomimacko - Wto Sty 04, 2011 00:19
Dziś znalazłem rozwiązanie okazało się że przy moich wcześniejszych manewrach
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=63330
źle uszczelniłem kolektor(dolną pokrywe od klapek Vis) i delikatnie ciągło fałszywe powietrze(co najgorsze wcześniej byłem na kompie i żadnych błędów nie pokazał nie miałem żadnego punktu zaczepienia nawet mechanior nie umiał mi powiedzieć co jest grane)
i to było przyczyną całego zamieszania, autko śmiga jak dawniej równiutkie 750obrotów trzyma..nic już się nie zacina:)
a tak na marginesie potrzebuje całą płytke wraz z silniczkiem jednego z Vis'ów(tego co steruje jedną klapką)bo w mojej silnik klękł i poprzepalane są ścieżki(chętnie kupię)
|
|