Zobacz temat - Narciarski spot - czas zacząć

Forum Klubu ROVERki.pl

Spoty lokalne - Narciarski spot - czas zacząć

xROnx - Pon Sty 03, 2011 10:33
Temat postu: Narciarski spot - czas zacząć
Ponieważ zimę mamy już pełną gębą czas pomyśleć nad jakimś spotem zimowym połączonym z nartami :) Znacie jakieś ciekawe miejsca w których będą jeszcze... miejsca? :)
Proponujcie jakieś terminy/miejsca
Myślałem może coś o styczniu.

hvil - Pon Sty 03, 2011 10:36

Bieszczady:D
shakesbeer - Pon Sty 03, 2011 19:30

przymierzam się do Świeradowa w Trzech Króli tylko z pogodą może nie być najlepiej
Skwirek - Pon Sty 03, 2011 20:46

Witam!

W temacie Bieszczad jeżeli bardzo zależy Ci na "nartowaniu" to polecam Ustrzyki Dolne i Gościniec pod Małym Królem (www.gpmk.pl) - naprawdę godne polecenia miejsce, czyste, schludne, ciche i "przyjazne otoczeniu" warunki bardzo komfortowe. W pobliżu dwa stoki - Lawerda przy wylocie na Krościenko i ten główny stok w Ustrzykach Dolnych.

jeżeli zależy Ci na "odpoczęciu od cywilizacji" i poczuciu klimatu Bieszczad to polecam Chatę "Bukowina" w Strzebowiskach (www.bukowina.bieszczady.net.pl), klimat nie do opisania, właściciele również "frontem do odwiedzających" są nastawienie.

Jeżeli jedziesz autem z napędem na jedną oś - polecam łańcuchy i łopatę ...
byłem w Bieszczadach w ubiegłym tygodniu - zjeździłem wszelkie możliwe trasy (autem 4x4) i podsumowując - wszędzie "biało" :)

Pozdrawiam,
Marcin

hvil - Pon Sty 03, 2011 22:26

ja chce cos na szybko 1-2 dni max:) a co sądzicie o tym stoku w przemyślu?? najblizej, maja krzeselka i dosc tani?? a jakies opinie??
maniaq - Pon Sty 10, 2011 00:34

Rzadko ostatnio zagladalem i sie nie udzielalem O_o

Cos sie ruszylo w temacie ?

xROnx - Pon Sty 10, 2011 06:55

Jak na chwile obecną nic.
maciej - Pon Sty 10, 2011 07:46

Ja mogę tylko napisać, że jesteśmy z Gosią zainteresowani, ale niestety, jeśli chodzi o możliwości pomocy w organizacji, to chwilowo takich brak (w sensie czasowym). :(
walkie - Pon Sty 10, 2011 09:32

Może Szczyrk albo Duszniki?
maciej - Pon Sty 10, 2011 09:47

Szczyrk poza feriami śląsko-warszawskimi powinien być ok, ale tam już byliśmy. ;)

W Dusznikach nigdy nie byłem na nartach... :D

A może jakiś Zieleniec albo Spindlerowy Mlyn? ;)

walkie - Pon Sty 10, 2011 10:08

maciej, Duszniki to tak naprawdę Zieleniec :)
W Zieleńcu jest mało i drogo miejsc noclegowych, zazwyczaj nocujemy w Dusznikach i dojeżdżamy do Zieleńca ale ciśnie się gdzieś dalej na Czechy :)

maniaq - Pon Sty 10, 2011 10:37

Bylem teraz na sylwestra na slowacji w " Zdiar " zaraz za granica PL, przejscie w Jurgowie.

Generalnie to porownujac co sie dzialo w Bialce a co w Zdziarze, to dalej podtrzymuje stanowisko, ze w PL nie bede na narty jezdzil , bo sie wiecej stoi niz jezdzi O_o Ceny na podobnym poziomie. Tylko slowo Euro elektryzuje niektorych :bezradny:

Moge smialo polecic :

http://www.skibachledova.sk/

w sumie niedaleko jest tatrzanska lomnica, gdzie juz mozna calkiem fajnie pojezdzic ;)

http://www.visitslovakia....ranska-lomnica/

Aha w spindlerowym bylem kilka razy i tez :ok:

Brt - Pon Sty 10, 2011 10:55

ja tam nie mam nic przeciwko wypadowi na Słowację ... a moze gdzieś po stronie PL spanie a same narty na Słowacji ?? MOże ktoś z forum jest obeznany w tamtych okolicach i zna lub może polecić fajne i rozsądne cenowo miejsca ?? :)
Remigiusz - Pon Sty 10, 2011 10:56

Na Słowację się chętnie wybiorę bo mam bliżej :razz:
maciej - Pon Sty 10, 2011 11:06

Ja wczoraj wróciłem z Wielkiej Raczy od słowackiej strony - nie było źle, ale rewelacji nie ma. ;)

Maniaq, jak już tak, to chyba już lepiej od razu jechać do Smokowca lub Łomnicy (ewentualnie noclegi np. w Velkim Slawkowie, czy Novej Lesnej) i wtedy można jechać i Strbskiego Plesa, a nawet w Niskie Tatry.

Sam Zdziar, to mi się kojarzy z rozdzielonymi pojedynczymi stokami po 500-700 m, a to dla mnie troszkę mało. ;)

maniaq - Pon Sty 10, 2011 11:22

Tylko trzeba brac poprawke, ze ostatni pot narciarski, to raczej byla szkolka narciarska bardziej niz smiganie. Wiec nie chce wyskakiwac z wysokimi trudnymi gorami, bo moze to czesc osob odstraszyc.

Ja sie dostosuje , rzucilem temat slowacji czech, bo IMHO tam wiecej pojezdzic mozna, cenowo podobnie, piwo dobre, wysmazany syr na miejscu ;)

maciej - Pon Sty 10, 2011 11:36

maniaq napisał/a:
Tylko trzeba brac poprawke, ze ostatni pot narciarski, to raczej byla szkolka narciarska bardziej niz smiganie. Wiec nie chce wyskakiwac z wysokimi trudnymi gorami, bo moze to czesc osob odstraszyc.

Najfajniej, to pokombinować gdzieś, gdzie będą obie wersje - pod tym względem Szklarska, czy Szczyrk są fajne, myślę, że Spindlerowy Młyn też, w Pecu pod Śnieżką byłem kiedyś i też było fajnie, a jeśli będzie śnieg, to Wielka Racza też jest ok. :)

Zdziar jest, przynajmniej dla mnie, zbyt "oślołączkowy". ;)

Najfajniejsze byłoby połączenie takie jak Szklarska, czy Szczyrk, bo jak tam byliśmy, to było "dla każdego coś miłego". ;)
maniaq napisał/a:
wysmazany syr na miejscu ;)

Vyprażany lub smażeny - to zależy od kraju - vyprażany w SK i smażeny w CZ. :]

Tomas - Pon Sty 10, 2011 13:33

Jeśli będzie taki jakis latwy stok( dla początkującyh) w okolicy to ja z Agnieszką też chętnie pojedziemy. Na razie chodzimy na kurs w Poznaniu na Malcie wiec jakieś podstawy bedziemy mieć, ale o szusowaniu to chyba nie bedzie mowy:)
maniaq - Wto Sty 11, 2011 10:40

Tomas, zazwyczaj na kazdej gorze sa latwe trasy, bo osob smigajacych po czarnych jest zdecydowanie mniej ;) Wlasnie dyskutujemy o tym, gdzie udaloby sie pogodzic jezdzacych z uczacymi sie :)

Ktos ma jeszcze jakie spomysly ?

walkie - Wto Sty 11, 2011 11:17

Moim zdaniem z polskich: Zieleniec lub Czarna Góra (trochę kolejki są).
Czechy: Špindlerov Mlýn, Pec pod Śnieżką, Liberec, Jańske Łaźnie, Černá Hora.

Tomas - Nie Sty 16, 2011 23:56

Czy temat umarł?? bo w sumie trzeba juz jakiś termin ustalić, złatwiać urlopy i rezerwacje robić. Je niestety, żadnego miejsca nie moge zaproponować, bo nigdy nie byłem na takim wyjeździe i nie mam sprawdzonych miejsc.
tommyyogi - Pon Sty 17, 2011 07:17

Nic nie umarło. Cierpliwości jeszcze troszeczkę. Wstępna rezerwacja już jest zrobiona. Konkretne informacje bedą dziś w wydzielonym temacie.

Pozdrawiam