|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Chcę kupić ROVERka - [ROVER 25 STREETWISE] Proszę o porade i opinie
aliens85 - Czw Sty 27, 2011 17:07 Temat postu: [ROVER 25 STREETWISE] Proszę o porade i opinie Witam
Mam na imie Michał i prosił bym o opinie oraz porady na temat ROVERA z tego ogłoszenia :
http://otomoto.pl/rover-s...-C14070767.html
Interesuje mnie konkretnie model STREETWISE ale martwie sięo cześci i awaryjność ... może ktoś z klubowiczów posiada taki samochód
Z góry dziękuje za opinie i podpowiedzi odnośnie tego autka
borsi - Czw Sty 27, 2011 20:53
części od rovera 25. ładnie wygląda . nie ma do czego sie doczepić. tylko trzeba sprawdzić stan silnika.
aliens85 - Pią Sty 28, 2011 00:03
a może któryś z klubowiczów jest z Zabrza i mógłby oblukać to autko wlasnie zwracając uwagę na silnik itp.
mam kawałek do Zabrza a nie potrzebnie nie chce mi się tam jechać ...
a co do zawieszenia to zastanawia mnie ta różnica w prześwicie co tam jest nagmerane ... czy jest to tylko kwestia sprężyn czy może czegoś więcej i jak to się ma z dostępnością cześci i ich kosztami
Krzysi3k - Sob Sty 29, 2011 14:28
Streetwise jest wyższy, nic w tym dziwnego
aliens85 - Wto Lut 01, 2011 16:30
w czym nie ma nic dziwnego bo nie rozumiem ...
W różnicy w zawieszeniu to że prześwit jest większy o 4cm to wiem myślałem że ktoś wie co konkretnie powoduje tą różnicę czy sprężyny czy jeszcze coś innego
Odnośnie części to czy faktycznie to to samo co w zwykłym R25 (niektóre zamienniki hondy)
Co sądzicie o 2.0 silniku Diesla i poddaniu go CHIP tuningowi zeby podnieść jego moc o około 20/25km
Krzysi3k - Sro Lut 02, 2011 07:33
No sprężyny właśnie wyższe, chociaż możliwe, że też amortyzator o wyższym skoku, ale pewien nie jestem
Silnik iDT jest dobry szczególnie od 2003 roku, bo pompa Boscha poprawiona jest.
Ja mam 140 KM z iDT i jest git
Samym chipem spokojnie 20-25KM, ale nie więcej
aliens85 - Sro Lut 02, 2011 08:52
Krzysi3k, a mogłbyś podzielić sie inf. co zrobiłeś co wymieniłeś ze masz teraz 140 KM bo nie ukrywam ze po zakupie R Streetwise też chciałbym podnieść troche moc z tych 100KM bo moze to byc troszke mało ale np. staruszek ma mercedesa Eklase w kombi z silnikiem 2,2CDI ma tak coś koło 140KM i ma niezłe odejście naprawde przyjemnie się tym jeździ i nie czuć tej masy ...
...a co dopiero w takim lekkim auktu jak R25
Dlatego interesuje mnie co można zrobić zeby osiągnąć podobny wynik do Twojego i z jakimi kosztami sięto wiąże ...
Krzysi3k - Sro Lut 02, 2011 10:45
Ja robiłem chip tuning na początek, 126 KM bezpiecznie, razem z podniesionym ciśnieniem na turbo. Potem wywaliłem kata, zaślepiłem egr i odmę i wymieniłem wtryskiwacze (od SDi wstawiłem - w iDT dają więcej mocy), jeszcze stożek wsadziłem. Jeszcze zrobie dolot do stożka i wstawie nowy IC.
Ile ten Mercedes waży? R25 przy 1150kg i 140 KM nieźle jedzie, pewno nie ma porównania z E-klasą
aliens85 - Czw Lut 03, 2011 20:57
Mercedes waży jakieś 1,8t wiec nie jest lekki a silnik 2,2CDI nieźle sie zbiera , miłe wrażenie zwłaszcza że na codzień śmigam 2,0 benzyną która waży prawie 1,4t ...
[ Dodano: Czw Lut 03, 2011 20:57 ]
A jak jest z nagłośnieniem w R25 ... jakie głośniki przychodzą w drzwi/na tył jeśli są
bo mam fajne 16cm Hertz-y i 17cm basówki ze wzmacniaczem + fajne radyjko nie chciał bym się tego pozbywać razem z autem , jest szansa ze to się zmieści w R25
jak jest z ciągnięciem kabli od aku do wzmacniacza itp....
Krzysi3k - Pią Lut 04, 2011 14:29
aliens85, standardowe głośniki to 13cm z tyłu i z przodu.
Z przodu w drzwi wchodzą 16 cm, z tyłu w fabryczne miejsce 13cm.
Z kablami do bagażnika nie ma problemu, sam mam pociągnięte
aliens85 - Sob Lut 12, 2011 10:46
Już się wyjaśniło ...
Streetwise o które pytałem było najprawdopodobniej bite ma wymieniane drzwi i nieco inny odcień nadkola co świadczy o malowaniu
Niestety tych samochodów jest na tyle mało że chyba dam sobie spokój bo jechać np 600km po inne auto to jużmi sięnie uśmiecha
Dzięki za wszystkie podpowiedzi oraz opinie
Krzysi3k - Sob Lut 12, 2011 15:20
aliens85, ale nie rozumiem... jeśli to była stłuczka i wystarczyło wymienić drzwi i błotnik to co jest nie tak z tym samochodem?
aliens85 - Sob Lut 12, 2011 15:37
Tego czy to byłą mała /wieksza stłuczka czy coś poważniejszego nikt nigdy sięnie dowie zwłąszcza od sprzedawcy z komisu ...
jeżeli juz na pierwszy rzut oka osoby nie związanej z blacharstwem i lakiernictwem widać ze drzwi są źle spasowane błotnik na tyle w niedobranym kolorze , że idzie to rozpoznać to świadczy to tylko o tym że nie dość że auto nie jest bez kolizyjne to można siędomyślać ze mogło z nim być coświęcej i nie dokonywał napraw profesjonalny zakład tylko "kolega kolegi" itp.
Potrzebujępewnego auta nie po przejściach bo nie będe nim jeździł nim sam jak do tej pory tylko także moja 2połowa
Wychodze z założenia że tyle jest samochodów na rynku że nie musze kupować takiego z którym już coś się działo ...
Krzysi3k - Sob Lut 12, 2011 16:00
Lepiej wiedzieć, że coś z nim było i sprawdzić u mechaniora czy wszystko ok, niż kupić wypicowane od handlarza, które pachnie nowością, a potem okaże się, że przy wypadku złamie się w pół, bo było robione z dwóch samochodów... Kupujesz samochód używany, więc stłuczki samochód na pewno jakieś miał.
|
|