Zobacz temat - [R200] Jakie nakrętki do alufelgi Honda

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Jakie nakrętki do alufelgi Honda

Berg - Nie Lut 13, 2011 14:39
Temat postu: [R200] Jakie nakrętki do alufelgi Honda
Witam.
Posiadam takie alufelgi jak na zdjęciu.

Przez chwile jeździłem na nakrętkach które były na samochodzie razem z oryginalnymi stalowymi felgami Rovera. Takie dokładnie:

To jest kula, prawda?

Chciałbym sobie kupić nowe nakrętki, kryte, ale nie wiem do końca czy do tej alufelgi Hondy mam kupić nakrętkę ze stożkiem czy kulą. Patrząc po sklepach internetowych raz jest taka, raz taka, a pod palcem nie potrafię wyczuć.

Pomocy! :grin:

leszczu - Nie Lut 13, 2011 15:05

Berg napisał/a:
To jest kula, prawda?

Tak. :wink:
Berg napisał/a:
Chciałbym sobie kupić nowe nakrętki, kryte, ale nie wiem do końca czy do tej alufelgi mam kupić nakrętkę ze stożkiem czy kulą.

Po mojemu to musisz kupić nakrętki kulowe. :grin:

Berg - Nie Lut 13, 2011 15:41

Chyba jest tak jak piszesz :smile:
spider666 - Nie Lut 13, 2011 18:48

dotknij palcem otwór w feldze. czuć od razu czy to stożek czy sfera
Jugol - Nie Lut 13, 2011 21:55

Kolego dokładnie tak jak napisałeś, masz kulowe i takie musisz zakupić do tych felg, dodam pięknych felg :mniam:

np. takie:
http://allegro.pl/nakretk...1441090634.html

colin1983 - Pon Lut 14, 2011 10:20

Jugol napisał/a:
np. takie:
mam takie u siebie założone mogę je polecić
Berg - Pon Lut 14, 2011 17:14

Dzięki chłopaki za pomoc!
azer - Pon Lut 14, 2011 17:43

colin1983 napisał/a:
Jugol napisał/a:
np. takie:
mam takie u siebie założone mogę je polecić
nie niszczy się ten ładny metal od klucza przy odkręcaniu/dokręcaniu? Jest to w miare trwałę? Jakby ktoś mógł wrzucić jak to wygląda na kole byłbym wdzięczny :) Moje są troche już zwichrowane i zostawiłbym je do kompletu zimówek
colin1983 - Wto Lut 15, 2011 12:01

azer napisał/a:
nie niszczy się ten ładny metal od klucza przy odkręcaniu/dokręcaniu?
nie aż tak jak oryginalne nakrętki :razz:
azer napisał/a:
Jest to w miare trwałę?
bez porównania
azer napisał/a:
Jakby ktoś mógł wrzucić jak to wygląda na kole byłbym wdzięczny :) Moje są troche już zwichrowane i zostawiłbym je do kompletu zimówek
wyśle Ci poźniej zdjęcie na PW
azer - Wto Lut 15, 2011 13:31

dzięki za odpowiedź :cool:
Tmk - Nie Lut 27, 2011 13:21

A to co, nieoreginalne nie beda juz pasowali? Nie najwazniejsze, zeby to pasowaloby: 12x1.50?
Jugol - Nie Lut 27, 2011 13:27

Tmk napisał/a:
A to co, nieoreginalne nie beda juz pasowali? Nie najwazniejsze, zeby to pasowaloby: 12x1.50?

Nie tylko to: M12X1,5mm jest ważne, ważna jest też powierzchnia , która dociska samą felgę, w tym przypadku jest to kula, ale są i stożkowe zakończenia nakrętek. A oczywiście wcale nie muszą być oryginalne- teraz jest spory wybór na rynku- i tak najważniejsza jest jakość materiałów i wykonanie.

P.S.

Berg, mam i ja :) :

Tmk - Nie Lut 27, 2011 14:45

Ajajaj...bo mialem zamiar sobie kupic long nuts - rays 35mm albo D1 50mm na oreginalne R17 felgi do swego zr'a...a teraz pytanie cze beda pasowali :neutral:
Jugol - Nie Lut 27, 2011 14:51

Tmk napisał/a:
Ajajaj...bo mialem zamiar sobie kupic long nuts - rays 35mm albo D1 50mm na oreginalne R17 felgi do swego zr'a...a teraz pytanie cze beda pasowali :neutral:

Kolego Tobie chodzi o felgi, więc tu sprawa jest troszkę inna, najpierw zorientuj się czy rozstaw śrub jest taki sam jak u Ciebie, jakie jest ET (odsadzenie ), zebyś nie wydał kasy na darmo. I wtedy musisz obejrzeć jaką te felgi mają tą powierzchnię, gdzie je nakrętka dociska, bo tu już niekoniecznie będą nakrętki kulowe.

Tmk - Nie Lut 27, 2011 15:01

Jugol napisał/a:
Tmk napisał/a:

Kolego Tobie chodzi o felgi, więc tu sprawa jest troszkę inna, najpierw zorientuj się czy rozstaw śrub jest taki sam jak u Ciebie, jakie jest ET (odsadzenie ), zebyś nie wydał kasy na darmo. I wtedy musisz obejrzeć jaką te felgi mają tą powierzchnię, gdzie je nakrętka dociska, bo tu już niekoniecznie będą nakrętki kulowe.

Mowiac szczerze nie bardzo zrozumialem poczatku...o tych felgach :) felgi mam, jezdze z nimi latem - przeciez to sa stock felgi do mego auta. No a z tymi long nuts tyle z tym, jak kolega bedzie mial na miejscu wtedy poprostu zobaczymy czy pasuja :)

A takie pytanie powstalo dlatego, bo ogladajac zdjecia w internecie, nie zauwazylem zeby na zr'ach ktos uzywalby takich...a moim zdaniem po przemalowaniu org felg na bialy kolor + kolor samochodu + niebieskie long nuts bardzo fajnie by wygladalo :ok: :)

chyba nic nie ma lepiej jak obraz:

cos niby takiego

a te sa dluzsze:

Berg - Czw Mar 03, 2011 20:14

Jugol, super zakup :grin: To 15" czy 16"? Jeszcze tylko kapsle by się nam przydały ori Rover :D