|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Rover serii 600, Honda Accord - [R623 Automat] Jaki rozmiar klocków hamulcowych?
Brutal - Pon Lut 21, 2011 10:48 Temat postu: [R623 Automat] Jaki rozmiar klocków hamulcowych? Witam, chciałbym się poradzić a nie jestem zorientowany, chcę wymienić klocki hamulcowe z przodu ale nie wiem jakie powinienem kupić, nie chodzi o markę, tylko o rozmiar klocków, czy powinny to być takie jak te? http://www.tomateam.pl/sk...amulcowy&c=1449 pytam bo gdzieś słyszałem że są różne rozmiary
Szerokość: 148,7mm.
Wysokość: 57,7mm.
Grubość: 17,5mm.
oraz
Szerokość: 148,7mm.
Wysokość: 52,5mm.
Grubość: 17,5mm.
To które są właściwe?
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam
Perez - Pon Lut 21, 2011 12:58
Do 623 potrzebujesz tych wiekszych.
Brutal - Pon Lut 21, 2011 13:04
A jest jakaś różnica jeśli chodzi o zaciski np Lucas czy Akebono? bo z tego co się orientuję to mam system Lucas, czy są te same klocki?
Perez - Pon Lut 21, 2011 13:12
Tego nie wiem, ale jezeli chcesz zamowic np. w TomaTeam to Tomi na pewno Ci wysle to czego potrzebujesz. Wydaje mi sie, ze i tak jest jeden rodzaj klockow do 623, ale glowy sobie nie dam uciac.
Brutal - Pon Lut 21, 2011 13:45
Dzięki za pomoc, wygląda na to że te mniejsze są do wersji USDM Accord'a 2.2 itp chyba, tam też są tarcze 282mm tylko powierzchnia cierna jest mniejsza i klocki przez to też, ale nie jestem pewien.
Perez - Pon Lut 21, 2011 13:48
Ogolnie mniejsze sa do 2.0 manual i 1.8 manual.
TrAViShOn - Pon Lut 21, 2011 13:58
Podłączę się pod temat, gdyż zamierzam wymienić z przodu tarcze i klocki. Znalazłem następującą aukcję:
http://allegro.pl/klocki-...1443849063.html
i prosiłbym o potwierdzenie, czy takowe do turboklekota'97 będą dobre... Jeśli ktoś wie coś o jakości w/w części, również prosiłbym o wyrażenie swojego zdania.
Czytałem na forum, że przy wymianie tarcz warto również od razu machnąć łożyska, które co prawda u mnie nie hałasują, więc zastanawiam się czy jest sens...
Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.
Perez - Pon Lut 21, 2011 14:44
Łożyska zdecydowanie warto, a nawet praktycznie trzeba, gdyz zeby zdjac tarcze trzeba zdjac piaste, a wtedy zostaje nam bieznia od lozyska i trzeba ja zdjac mlotkiem. Po zdjeciu bieżni i złożeniu wszystkiego od nowa lozysko szybko sie wysypie.
Łozyska w TomaTeam kosztuja kolo 180zl za sztuke, ale naprawde polecam, bo zrobilem na nich wieeeeele kilometrow.
Warto tez zainwestowac w dobre tarcze, bo te slabsze maja tendencje do giecia sie, warto rowniez kupic "miekkie" klocki, aby wlasnie nie pogiely szybko tarcz.
Jezeli chodzi o diesla to glowy sobie nie dam uciac, ale zdaje sie, ze rowniez sa takie samo klocki jak 623, ale to jeszcze sprawdze.
[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 14:42 ]
Zdaje sie, ze te same, przynajmniej wg. katalogu InterCars sa to te same klocki.
[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 14:44 ]
Jezeli chodzi o aukcje to rozmiar wydaje wie byc dobry, tylko firmy tarcz bym nie polecal, u mnie sie pogiely po 2000km
TrAViShOn - Pon Lut 21, 2011 16:39
Dzięki Perez, za wyczerpującą odpowiedź, należy się pomógł
(którego niestety nie dam rady)
Czyli daję se spokój z tą japońszczyzną i zamawiam komplet w TOMATEAM.
DziĘkÓwA
tomason - Pon Lut 21, 2011 21:42
TrAViShOn, mi te klocki strasznie piszcza
Perez - Wto Lut 22, 2011 03:09
Wrzuce jeszcze male sprostowanie w dieslach sa mniejsze tarcze, a co za tym idzie i klocki!
TrAViShOn, niezamaco miedzy innymi od tego tu jestesmy, a niezaleznie jakie masz tarcze to Tomi wybierze Ci ladny komplet i doradzi, ktore dobre
Mayson - Nie Lut 27, 2011 20:21
Brutal napisał/a: | A jest jakaś różnica jeśli chodzi o zaciski np Lucas czy Akebono? bo z tego co się orientuję to mam system Lucas, czy są te same klocki? |
R600/Accord mają system akebono.
TrAViShOn - Pon Mar 07, 2011 09:36
Witam,
Zamówiłem u TOMIEGO tarcze i klocki TRW plus w/w łożyska i przy okazji filtry. Wszystko odpowiednio dobrane (fakt do diesel'a mniejsze tarcze i klocki Perez), koszt zadowalający, myślałem że wyjdzie więcej...
Jeszcze nie zakładałem, także nie wiem jak to wygląda od strony eksploatacyjnej, mam jednak nadzieję, że będzie spoko.
Dziękuję za pomoc.
|
|