Zobacz temat - [R200] Wyciek z pompy ??

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Wyciek z pompy ??

wachu990 - Wto Lut 22, 2011 10:43
Temat postu: [R200] Wyciek z pompy ??
Witam wszystkich !! Dziś postanowiłem zabrać się za wypłukanie układu chłodzącego. Niestety wcześniej jak jeździłem jako chłodziwa używałem wody destylowanej – spowodowane było to wyciekiem płynu chłodniczego w okolicach rozrządu (patrząc od spodu). Niestety dziś (gdy chciałem płukać) układ nie pobierał wody ze zbiorniczka. Węże do chłodnicy puste temperatura – kreska na połowie. Chyba coś przymarzło – mam wywaloną kulkę w kolektorze (zaworek – obejście termostatu ?? ), wcześniej przed mrozami wodę spuszczałem z górnego węża chłodnicy. Dziś po rozgrzaniu silnika znów zaczęło się lać – pod spodem plama płynu. Stwierdzam, że wylatuje głównie płyn znajdujący się w zbiorniczku, woda leje się strumieniem. W domu leży już nowa pompa wody, napinacz i pasek. Co może być przyczyną tak szybko uciekającego płynu (głównie na postoju) – w 100% pompa ?? Na postoju przecież nie pracuje, a ciśnienia raczej nie ma żadnego, bo leci na odkręconym korku najwięcej. Dodam, że uszczelniacze były wymieniane od razu przy hgf około 7 kkm. Wyciek stał się nagle po powrocie z miasta, skończyłem jazdę (zawsze badam stan płynu chłodniczego) – był na max wszystko ok. Auto stało jakies 14 godz, przychodzę podnoszę maskę, przed rozpoczęciem jazdy sprawdzam jak wygląda sprawa z płynem, a tu ku zdziwieniu puuuusto. Dolałem destylowanej pojechałem 100km do domu, płynu nic nie uciekło. Na drugi dzień znów pustka. Kumpel zaproponował, że to koniec pompy. Czy ktoś ma jakies sugestie, pomysły ??
bandieta - Wto Lut 22, 2011 12:44

U mnie byla peknieta obudowa termostatu, a wlasciwie jej koncowka i wygladalo na walnieta pompe - sprawdz ta obudowe.
P.S. W takie mrozy smigasz na wodzie ... i jeszcze smigasz ?

wachu990 - Wto Lut 22, 2011 15:25

Śmigałem, ale jak jeszcze nie było mrozów. Potem spuściłem wodę z górnego węża chłodnicy i tak autko stało. Obejżę tą obudowe termostatu, szczerze mówiąc nie pomyślałem o tym. Drogi zakup nowej ??
rovek - Wto Lut 22, 2011 21:18

70 zł w Tomateam, zaznaczam że to nowa, bo na allegro używane chodzą po 120, a nowe po 170 zł
bandieta - Wto Lut 22, 2011 21:59

Nowej nie wiem :) za uzywke razem z ta rurka i termostatem w srodku dalem 50 pln. Mozna tez zrobic home fix (gdzie na forum jest watek) z tubki po pastylkach musujacych (chcialem sie tak zabawic ale nie mialem czasu). Wydaje mi sie tez ze powiniennes spuszczac plyn uzywajac dolnego weza ;)
wachu990 - Sro Lut 23, 2011 10:32

W sobotę będę badał i leczył mojego roverka. Jak narazie to jestem poza domem ... napiszę co mogło to być :mrgreen:
rovek - Sro Lut 23, 2011 19:59

bandieta napisał/a:
za uzywke razem z ta rurka i termostatem w srodku dalem 50 pln
Nówka 70zł czyli nie dużo więcej a masz pewność, że zaraz sie nie rozleci.