|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Wyciek z pompy ??
wachu990 - Wto Lut 22, 2011 10:43 Temat postu: [R200] Wyciek z pompy ?? Witam wszystkich Dziś postanowiłem zabrać się za wypłukanie układu chłodzącego. Niestety wcześniej jak jeździłem jako chłodziwa używałem wody destylowanej – spowodowane było to wyciekiem płynu chłodniczego w okolicach rozrządu (patrząc od spodu). Niestety dziś (gdy chciałem płukać) układ nie pobierał wody ze zbiorniczka. Węże do chłodnicy puste temperatura – kreska na połowie. Chyba coś przymarzło – mam wywaloną kulkę w kolektorze (zaworek – obejście termostatu ), wcześniej przed mrozami wodę spuszczałem z górnego węża chłodnicy. Dziś po rozgrzaniu silnika znów zaczęło się lać – pod spodem plama płynu. Stwierdzam, że wylatuje głównie płyn znajdujący się w zbiorniczku, woda leje się strumieniem. W domu leży już nowa pompa wody, napinacz i pasek. Co może być przyczyną tak szybko uciekającego płynu (głównie na postoju) – w 100% pompa Na postoju przecież nie pracuje, a ciśnienia raczej nie ma żadnego, bo leci na odkręconym korku najwięcej. Dodam, że uszczelniacze były wymieniane od razu przy hgf około 7 kkm. Wyciek stał się nagle po powrocie z miasta, skończyłem jazdę (zawsze badam stan płynu chłodniczego) – był na max wszystko ok. Auto stało jakies 14 godz, przychodzę podnoszę maskę, przed rozpoczęciem jazdy sprawdzam jak wygląda sprawa z płynem, a tu ku zdziwieniu puuuusto. Dolałem destylowanej pojechałem 100km do domu, płynu nic nie uciekło. Na drugi dzień znów pustka. Kumpel zaproponował, że to koniec pompy. Czy ktoś ma jakies sugestie, pomysły
bandieta - Wto Lut 22, 2011 12:44
U mnie byla peknieta obudowa termostatu, a wlasciwie jej koncowka i wygladalo na walnieta pompe - sprawdz ta obudowe.
P.S. W takie mrozy smigasz na wodzie ... i jeszcze smigasz ?
wachu990 - Wto Lut 22, 2011 15:25
Śmigałem, ale jak jeszcze nie było mrozów. Potem spuściłem wodę z górnego węża chłodnicy i tak autko stało. Obejżę tą obudowe termostatu, szczerze mówiąc nie pomyślałem o tym. Drogi zakup nowej
rovek - Wto Lut 22, 2011 21:18
70 zł w Tomateam, zaznaczam że to nowa, bo na allegro używane chodzą po 120, a nowe po 170 zł
bandieta - Wto Lut 22, 2011 21:59
Nowej nie wiem za uzywke razem z ta rurka i termostatem w srodku dalem 50 pln. Mozna tez zrobic home fix (gdzie na forum jest watek) z tubki po pastylkach musujacych (chcialem sie tak zabawic ale nie mialem czasu). Wydaje mi sie tez ze powiniennes spuszczac plyn uzywajac dolnego weza
wachu990 - Sro Lut 23, 2011 10:32
W sobotę będę badał i leczył mojego roverka. Jak narazie to jestem poza domem ... napiszę co mogło to być
rovek - Sro Lut 23, 2011 19:59
bandieta napisał/a: | za uzywke razem z ta rurka i termostatem w srodku dalem 50 pln | Nówka 70zł czyli nie dużo więcej a masz pewność, że zaraz sie nie rozleci.
|
|