Zobacz temat - [Rover 25] prośba o poradę

Forum Klubu ROVERki.pl

Chcę kupić ROVERka - [Rover 25] prośba o poradę

Wujekdarek - Pon Mar 07, 2011 08:44
Temat postu: [Rover 25] prośba o poradę
Witam kolegów i koleżanki,
mój kolega planuje zakup Rovera 25. Na chwilę obecną nie ma na oku konkretnego ogłoszenia....i w związku z tym chciałem się zwrócic w jego imieniu do włascicieli tego modelu z prośbą o Waszą opinię - generalnie jako użytkowników. Czy model ten jest godny zakupu, jakiego typu problemy mogą wystąpić z 25tką? Czy ma jakieś wady fabryczne, czy są elementy, które nieustannie się psują? Z jakim silnikiem warto kupić?
Będę wdzięczny za wszelkie opinie?

Pozdrawiam serdecznie

colin1983 - Pon Mar 07, 2011 08:54

Wujekdarek napisał/a:
Z jakim silnikiem warto kupić?
to zależy ile będzie robił km i gdzie będzie jeździł czy tylko miasto czy trasa.
Wujekdarek napisał/a:
Czy ma jakieś wady fabryczne, czy są elementy, które nieustannie się psują?
wady fabryczne ?? pierwsze słysze
Wujekdarek napisał/a:
Czy model ten jest godny zakupu, jakiego typu problemy mogą wystąpić z 25tką?
jasne że tak :ok:
Wujekdarek - Pon Mar 07, 2011 09:54

witam dzieki za odpowiedź, ale czy mozesz napisać coś więcej :-) ? Ja jestem właścicielem 75 i znam wady i zalety tego auta, natomiast chciałem usłyszeć ocs o 25 poza tym że warto ją mieć :-)
Auto głównie do jazdy w mieście, raz na jakiś czas wyjazd do teściów za miasto.
Będę wdzięczny za info.

p.s. czy w 25 też były montowane silniki diesel i zawieszenie z BMW?

bociannielot - Pon Mar 07, 2011 10:15

Wujekdarek napisał/a:
czy w 25 też były montowane silniki diesel i zawieszenie z BMW?
nie.
Silnik rovera, ten sam był w 45, zawieszenie pewnie dzieli część elementów z hondą, ale nie jestem pewien które - po prostu nie przerabiałem tego problemu u siebie :wink: . Wady fabryczne? No łatwo łamią się manetki w przycisku zespolonym, u mnie w wersji 3d dwa razy poszła linka w fotelu kierowcy(w dwóch różnych fotelach!), no i trzeszczą plastiki, ale to nie jest auto wysokiej klasy jak 75 więc można się liczyć że aż takiego wypasu nie ma.

martens - Pon Mar 07, 2011 10:28

Jako wlasciciel 25 Diesla moge Ci powiedziec o swoich spostrzezeniach. Fajna sylwetka, harmonijne wnetrze (nie tak "przegadane" jak w 75), doskonale trzyma sie w zakretach nawet jesli jest za szybko ;) . Ladnie wychodzi z poslizgow. Psuje sie jak w kazdym aucie to, o co poprzedni wlasciciele nie dbali. Wszystko zalezy od stanu auta i jego rocznika. Najczestszym uszkodzeniem jest awaria przeplywomierza. Mozesz takze wyszukac w "szukajce" tematy z usterek technicznych zawierajace symbol silnika "iDT" - to diesle montowane w R25 i 45 (to silniki z tzw. serii L) - pozwoli Ci to zorientowac sie jakie problemy zglaszaja ich uzytkownicy.
Ja osobiscie nie polecam diesla na miasto i krotkie odcinki. W lecie fajnie bo bardzo trudno go przegrzac ale w zimie jest tragedia z jakimkolwiek ociepleniem wnetrza ;) .
Mi odpowiada, ze jest dosyc twardy ale czesc pasazerow narzeka ;) .

Ponizej linki z ktorych dowiesz sie nieco o silniku:
http://www.roverki.pl/cha...techniczne.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Rover_L-Series_engine

Usterki benzyny to przede wszystkim "hgf" -uszkodzenie uszczelki pod glowica - tez poczytaj w "szukajce".

pozdrawiam
Marta

[ Dodano: Pon Mar 07, 2011 10:28 ]
a i jeszcze znalazlam wypowiedz eksperta o silnikach serii L:
http://forum.roverki.eu/v...p=318243#318243