|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [620 Si] Wentylator
blessschild - Nie Mar 13, 2011 01:10 Temat postu: [620 Si] Wentylator Witam. Samochód zakupiłem ok pół roku temu i od tego czasu ani razu nie załączył się wentylator. Temperatura silnika jest w porządku. W umie temperatura otoczenia nie jest zbyt dużą ale wydaje mi się, że mimo wszystko wentylator powinien się czasami załączyć. A tak właściwie, to który z wentylatorów patrząc od przodu auta jest od chłodnicy?
Perez - Pon Mar 14, 2011 11:33
Jak staniesz przed autem i otworzysz maske to ten po lewej jest od chlodzenia, a prawy dodatkowy do chlodzenia auta z klima.
Możliwe, że Ci się nie włączył, bo te silniki nie maja specjalnych tendencji do przegrzewania się i rzadko włącza się wiatrak. Jak się zrobi cieplej to postój tak w miejscu trzymając z 2500rpm i włączy Ci się po jakiś 20minutach. Przynajmniej u mnie tak było jesienią
[ Dodano: Pon Mar 14, 2011 11:33 ]
Tylko pamiętaj, żeby patrzeć na temperaturę, żebyś nie przegrzał silnika w razie gdyby wentylator był uszkodzony.
blessschild - Wto Mar 15, 2011 20:03
Dziekuję bardzo za podpowiedż. Czytałem gdzieś że jeśli układ chłodzenia i silnik sa w idealnym stanie to wiatrak nie ma potrzeby sie załączać. Olej miałem wymieniany ok 6000 km i na szczęście nic jescze nie dolałem a olej tylko delikatnie się przyciemnił
Perez - Sro Mar 16, 2011 02:06
Bzdurę wyczytałeś. Wiatrak jest właśnie po to, żeby się włączał, bo jak się żadko włącza to tak jak przy Fiatach zimą potrafi się zastać i jak przychodzi co do czego to nie działa
blessschild - Pią Sie 26, 2011 11:22
Pewnie masz rację bo też mi się nie chciało wierzyć. Wiatrak jednak działa. Mam jeszcze jedno pytanie. Wymontowałem lewy wiatrak bo spalił się w nim silnik. Czy nic się nie stanie jeśli przez kilka dni pojeżdżę bez tego wiatraka?
[ Dodano: Pią Sie 26, 2011 12:22 ]
Odgrzewam trochę temat.
Wydawało mi się, że nie jestem ułomny ale chyba jednak tak Mimo iż dostałem odpowiedź, który wiatrak jest od czego coś mi się poplątało. Do dzisiaj sądziłem, że ten z prawej jest od chłodnicy... Mój problem polega na tym, że nie włącza mi się lewy wentylator. Na krótko chodzi bez zarzutu. Natomiast co mnie dziwi chodzi prawy mimo iż nie włączam klimy bo mam jakiś wyciek i nie nabijałem. Czy nie powinno być tak, że ten od klimy działa tylko jak chodzi klima? Wydaje mi się że mam coś nie teges z elektryką.
bogi914 - Sro Sty 04, 2012 22:32
pomocy mam roverka 414 i nie wlacza mi sie wiatrach na chlodnicy sprawdzilem na krutko i wiatrak dziala wypialem kostke od czujnika i nie dziala gdzie szukac problemu /
|
|