Zobacz temat - [214 16v 97r] Wymiama diod prostowniczych

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 16v 97r] Wymiama diod prostowniczych

themartino - Sro Mar 16, 2011 22:07
Temat postu: [214 16v 97r] Wymiama diod prostowniczych
Szukałem na forum i nie znalazłem.
Proszę o instrukcje wymiany krok po kroku diod prostowniczych.

ADI-mistrzu - Sro Mar 16, 2011 22:09

Diody z tego co pamiętam są zagniecione w miejscach których siedzą. Trzeba np. malutkim dłutem rozprostować zagięcia a potem je wycisnąć, sp podważając umiejętnie od spodu.
Większy problem to raczej skąd wziąć takie diody...

Tomek1212 - Sro Mar 16, 2011 22:11

Kto się teraz bawi w takie naprawy.
Kup komplety mostek i po problemie.

ADI-mistrzu - Sro Mar 16, 2011 22:32

To ta część z diodami jest wymienialna? Koszyki na diody nie są na stałe w obudowie alternatora?
Tomek1212 - Sro Mar 16, 2011 23:58

W każdym normalnym alternatorze da się wymienić mostek. Wystarczy jedynie odlutować (czasami są zagniatane lub zgrzewane) druty do stojana.
Jednak najczęstsze usterka w tego typu sprzętach to starte szczotki i komutator (zwłaszcza styk masowy), uwalony regulator no i huczące łożyska. Mostki padają stosunkowo rzadko, podobnie jak i wirniki czy stojany.
Aha, no i nagminna usterka w nowych alternatorach to koła pasowe ze sprzęgłem jednokierunkowym.

themartino - Czw Mar 17, 2011 00:45

ADI-mistrzu napisał/a:
Większy problem to raczej skąd wziąć takie diody...
znalazłem sklep we Wrocławiu który sprzedaje takie diody.

Tomek1212, skoro się znasz to może będziesz wiedział czy mechanik słusznie zdiagnozował problem. Otóż alternator wyje, i to bardzo głośno (aż przechodnie się oglądają) to nie jest szum taki jak w przypadku łożysk więc stwierdzono że to diody. Podczas dodawania gazu hałas się wziększa
A jeszcze jedno, zazwyczaj zaczyna wyć gdy silnik się zagrzeje, na zimnym silniku jest ok.

ADI-mistrzu - Czw Mar 17, 2011 16:20

themartino, po pierwsze to diody nie mogą dźwięku wydawać, więc jak mechanik na to wpadł... :razz:
themartino - Czw Mar 17, 2011 17:04

ADI-mistrzu napisał/a:
po pierwsze to diody nie mogą dźwięku wydawać, więc jak mechanik na to wpadł... :razz:
powiedział że kiedyś spotkał się z podobnym przypadkiem i pomogła dopiero wymiana diod
Tomek1212 - Czw Mar 17, 2011 21:38

A ładowanie jest w normie ? Również nie wierzę, że diody mogą hałasować i to wraz ze wzrostem obrotów. Jeżeli odgłos wydobywa się z alternatora to z pewnością będą to łożyska, no chyba że pękła obudowa i wirnik o coś ociera.
bonus89 - Czw Mar 17, 2011 21:58

Da się mostek wymieniać jak i pojedyncze diody, robiłem i to i to :) diody tylko rozlutowujesz i wyciskasz jakimś sposobem a nowe nabijasz i wlutowujesz, nie możesz tylko pomylić + i -. Wycie to 99% łożyska, też tak miałem jak się dobrze nagrzał :) spróbuj poluzować pasek ale tak aby nie piszczał i zobacz czy zmieni się dźwięk
themartino - Nie Mar 20, 2011 19:39

bonus89 napisał/a:
spróbuj poluzować pasek ale tak aby nie piszczał i zobacz czy zmieni się dźwięk
Jutro spróbuje to zrobić, ale proszę o krótką instrukcje jak poluzować pasek.
ADI-mistrzu - Nie Mar 20, 2011 20:01

Najłatwiej odkręć alternator i pasek sam się poluzuje :wink:
W klimie jest napinacz, jak nie masz klimy to alternatorem jest naciągany pasek.

Pozdrawiam