|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 16v 97r] Wymiama diod prostowniczych
themartino - Sro Mar 16, 2011 22:07 Temat postu: [214 16v 97r] Wymiama diod prostowniczych Szukałem na forum i nie znalazłem.
Proszę o instrukcje wymiany krok po kroku diod prostowniczych.
ADI-mistrzu - Sro Mar 16, 2011 22:09
Diody z tego co pamiętam są zagniecione w miejscach których siedzą. Trzeba np. malutkim dłutem rozprostować zagięcia a potem je wycisnąć, sp podważając umiejętnie od spodu.
Większy problem to raczej skąd wziąć takie diody...
Tomek1212 - Sro Mar 16, 2011 22:11
Kto się teraz bawi w takie naprawy.
Kup komplety mostek i po problemie.
ADI-mistrzu - Sro Mar 16, 2011 22:32
To ta część z diodami jest wymienialna? Koszyki na diody nie są na stałe w obudowie alternatora?
Tomek1212 - Sro Mar 16, 2011 23:58
W każdym normalnym alternatorze da się wymienić mostek. Wystarczy jedynie odlutować (czasami są zagniatane lub zgrzewane) druty do stojana.
Jednak najczęstsze usterka w tego typu sprzętach to starte szczotki i komutator (zwłaszcza styk masowy), uwalony regulator no i huczące łożyska. Mostki padają stosunkowo rzadko, podobnie jak i wirniki czy stojany.
Aha, no i nagminna usterka w nowych alternatorach to koła pasowe ze sprzęgłem jednokierunkowym.
themartino - Czw Mar 17, 2011 00:45
ADI-mistrzu napisał/a: | Większy problem to raczej skąd wziąć takie diody... | znalazłem sklep we Wrocławiu który sprzedaje takie diody.
Tomek1212, skoro się znasz to może będziesz wiedział czy mechanik słusznie zdiagnozował problem. Otóż alternator wyje, i to bardzo głośno (aż przechodnie się oglądają) to nie jest szum taki jak w przypadku łożysk więc stwierdzono że to diody. Podczas dodawania gazu hałas się wziększa
A jeszcze jedno, zazwyczaj zaczyna wyć gdy silnik się zagrzeje, na zimnym silniku jest ok.
ADI-mistrzu - Czw Mar 17, 2011 16:20
themartino, po pierwsze to diody nie mogą dźwięku wydawać, więc jak mechanik na to wpadł...
themartino - Czw Mar 17, 2011 17:04
ADI-mistrzu napisał/a: | po pierwsze to diody nie mogą dźwięku wydawać, więc jak mechanik na to wpadł... | powiedział że kiedyś spotkał się z podobnym przypadkiem i pomogła dopiero wymiana diod
Tomek1212 - Czw Mar 17, 2011 21:38
A ładowanie jest w normie ? Również nie wierzę, że diody mogą hałasować i to wraz ze wzrostem obrotów. Jeżeli odgłos wydobywa się z alternatora to z pewnością będą to łożyska, no chyba że pękła obudowa i wirnik o coś ociera.
bonus89 - Czw Mar 17, 2011 21:58
Da się mostek wymieniać jak i pojedyncze diody, robiłem i to i to diody tylko rozlutowujesz i wyciskasz jakimś sposobem a nowe nabijasz i wlutowujesz, nie możesz tylko pomylić + i -. Wycie to 99% łożyska, też tak miałem jak się dobrze nagrzał spróbuj poluzować pasek ale tak aby nie piszczał i zobacz czy zmieni się dźwięk
themartino - Nie Mar 20, 2011 19:39
bonus89 napisał/a: | spróbuj poluzować pasek ale tak aby nie piszczał i zobacz czy zmieni się dźwięk | Jutro spróbuje to zrobić, ale proszę o krótką instrukcje jak poluzować pasek.
ADI-mistrzu - Nie Mar 20, 2011 20:01
Najłatwiej odkręć alternator i pasek sam się poluzuje
W klimie jest napinacz, jak nie masz klimy to alternatorem jest naciągany pasek.
Pozdrawiam
|
|