|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 214Si] Auto znowu nie pali :( załamka, pomocy
DaQwiD - Sob Mar 19, 2011 20:16 Temat postu: [R 214Si] Auto znowu nie pali :( załamka, pomocy Witam Roverzystów
Znów mam problem ze swoim autkiem, powoli zaczyna mnie juz draznic... Dzis stanąłem na parkingu w miescie, zgasilem auto, po 5 minutach chcialem je odpalic i klapa Nawet nie zakręcił, przy próbie odpalania słychac jedynie takie "tyk" i to wszystko, jakby sie bendix zaciął. Zadzwonilem po kolege, chcielismy zapalic auto na pych i nie odpalil! ZaciągnąŁ mnie do domu gdzie wymontowalem rozrusznik, podlaczylem na krotko w garazu i kreci jak szalony, bendix tez sie wysuwa chyba tak jak powinien. Włozylem wiec go spowrotem i dalej to samo, slychac tylko "tyk" i nic wiecej. Bezpieczniki sprawdzilem wszystko ok. Proszę o jakies podpowiedzi bo nie wiem czego dalej szukac. Pozdrawiam wszystkich!
automechanik - Nie Mar 20, 2011 00:05
Nie wiem czy prawidłowo sprawdziłeś rozrusznik ?
Masa na obudowę, plus do styku do którego jest podłączony przewód plusowy instalacji samochodu, następnie zwieramy plus z końcówką wyłącznika elektromagnetycznego rozrusznika. Wtedy mamy pewność że styki wyłącznika elektromagnetycznego się zwierają i włączają rozrusznik.
Sam bendix może się wysuwać po podaniu napięcia ,ale może nie włączać rozrusznika, a rozrusznik podłoczony bezpośrednio do uzwojenia stojana będzie się kręcił.
Takie "tykanie lub terkot może świadczyć o rozładowaniu akumulatora, złej masie między silnikem a nadwoziem. Sprawdż to; tym bardziej , że jak piszesz auto nie odpaliło również na pych.
DaQwiD - Nie Mar 20, 2011 15:14
rozrusznik podlaczylem dobrze na 100%, jak mam sprawdzic dobrze ta mase?
pgrad - Nie Mar 20, 2011 17:00
To jest taki gruby czarny kabel idący od aku (-) do skrzyni biegów, i do blachy z przodu samochodu. Jeżeli nie będzie dobrego kontaktu to mogą być takie problemy. Ja raczej nie szukałbym problemu w rozruszniku skoro samochód nie pali na pych.
DaQwiD - Nie Mar 20, 2011 20:41
ten kabel to wiem, myslalem raczej o tym co idzie to włącznika elektromagnetycznego
maro - Pon Mar 21, 2011 12:55
A jak próbujesz go odpalać, to przygasają kontrolki (ciemnieją), czy pozostają bez zmian?
DaQwiD - Pon Mar 21, 2011 14:22
bez zmian, nic sie z nimi nie dzieje
maro - Pon Mar 21, 2011 20:12
Mechanikiem nie jestem, więc raczej nie pomogę. Ale może sprawdź alternator, czy się kręci. Ja miałem taki przypadek, że zwoje mi popuchły i rozsadziło obudowę alternatora. Z tym, że wtedy jak próbowałem odpalić, to przyciemniały się kontrolki. Ale spojrzeć możesz - nie zaszkodzi
DaQwiD - Wto Mar 22, 2011 13:24
zrobiłem auto, wina tkwiła w rozruszniku zaśniedział przewód łączacy elektromagnes z resztą, rozebrałem, przeczyśćiłem i śmiga jak nowy dzięki wszystkim za odpowiedzi, temat uwazam za zamkniety, pozdro!
maro - Sro Mar 23, 2011 17:00
No to graty i do następnego razu
|
|