|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [MG ZS 120]- dziwna kontrolka
R1ce - Pią Kwi 22, 2011 23:19 Temat postu: [MG ZS 120]- dziwna kontrolka Witam,
od niedawna jestem posiadaczem Zs-a 120 , po face liftingu. Czasami wyświetla mi się kontrolka z poniższej foty (taki prostokąt z trójkątnymi zębami od dołu). Szukałem wszędzie i nie udało mi się dowiedzieć co ona oznacza. Może ktoś z was wie o co z tym chodzi ?
kfrankiewicz - Pią Kwi 22, 2011 23:24
Dolej płynu do chłodnicy
R1ce - Pią Kwi 22, 2011 23:28
do chlodnicy czy do zbiornika wyrownawczego ?
Ciufa - Pią Kwi 22, 2011 23:52
zanim cokolwiek dolejesz sprawdz kolor i poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym
jeżeli będzie za mało to dolej takiego samego
co do kolorów to są trzy opcje: zielony, czerwony lub kawa z mlekiem
R1ce - Pią Kwi 22, 2011 23:57
a jeżeli będzie ok ? Co w takim razie oznacza ta kontrolka ?
Ciufa - Sob Kwi 23, 2011 00:00
to znaczy, że coś sie zepsuło
poziom płynu sprawdzaj na zimnym silniku po kilku godzinnym postoju
co do kolorów to jest jeszcze niebieski
R1ce - Sob Kwi 23, 2011 07:18
kolor plynu nie ma wiekszego znaczenia poza estetycznym. Wszystkie plyny ktore sa na bazie glikolu sa ze soba mieszalne.
Jeszcze jedno pytanko/prośbę mam. Dysponuje ktoś może instrukcją to zs-a po face liftingu? Lekko zagadkowa jest też konsola od dmuchawy, nie wiem np od czego jest przycisk z 'termometrem' , jak wlaczyc sama dmuchawę bez klimy itp.
slax - Sob Kwi 23, 2011 08:08
koledzy jesteście pewni, z to kontrolka od stanu płynu chłodniczego bo mnie się gdzie śo uszy obiło, że to kontrolka od stanu płynu do spryskiwaczy, ale nie jestem pewien w 100%
Adrian - Sob Kwi 23, 2011 08:54
slax napisał/a: | to kontrolka od stanu płynu chłodniczego |
Dokładnie.
keczu - Sob Kwi 23, 2011 10:09
http://forum.roverki.eu/v...light=kontrolka
R1ce - Sob Kwi 23, 2011 10:25
bylo okolo 1cm plynu chlodniczego za malo - dolalem i kontrolka sie nie pali. Dzięki Panowie za mega szybką pomoc .
gregor13 - Sob Kwi 23, 2011 12:05
R1ce napisał/a: |
Jeszcze jedno pytanko/prośbę mam. Dysponuje ktoś może instrukcją to zs-a po face liftingu? Lekko zagadkowa jest też konsola od dmuchawy, nie wiem np od czego jest przycisk z 'termometrem' , jak wlaczyc sama dmuchawę bez klimy itp. |
Przycisk z termometrem jest od... termometru Jak go naciśniesz, to masz temperaturę powietrza zewnętrzną. Jak chcesz samą dmuchawę, to klikasz przycisk "AUTO" i na wyświetlaczu musi wyświetlać się"ECON" (może też migać).
Ciufa - Sob Kwi 23, 2011 13:38
R1ce napisał/a: | kolor plynu nie ma wiekszego znaczenia poza estetycznym. |
ma znaczenie i to duże w przypadku gdy masz kawe z mlekiem lub majonez
http://www.roverki.pl/tec...ilnikiem-k.html
R1ce - Sob Kwi 23, 2011 16:59
Piszesz o sytuacji kiedy występuje usterka. Wtedy oczywiście kolor ma znaczenie jako objaw nieszczelności (pomaga w diagnozie).
Mnie chodziło o to, że np zielony płyn chłodzący na bazie glikolu można spokojnie mieszać z płynem np czerwonym.
Ciufa - Sob Kwi 23, 2011 17:57
R1ce,
|
|