|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r214i] Jak wymontować palec z aparatu zapłonowego
tomi83 - Sob Maj 07, 2011 15:50 Temat postu: [r214i] Jak wymontować palec z aparatu zapłonowego Witam,
jak wymontować palec jak w temacie?? Widzę śrubkę do odkręcenia, ale udało mi się ją wykręcić tylko jakieś 3 obroty i dalej nie idzie, poza tym wałek się chwieje z palcem, czyżby końcówka wałka rozrządu z palcem była elastyczna
flapjck1 - Sob Maj 07, 2011 16:33
pewnie korozja gwint zlapala
musisz wykrecic srubke, innej opcji nie ma
walek jest sztywny, nic ci sie nie powinno ruszac, chyba ze nie przyjzales sie i palec chodzi na walku co akurat normalne jest
tomi83 - Sob Maj 07, 2011 16:44
flapjck1 napisał/a: | pewnie korozja gwint zlapala
musisz wykrecic srubke, innej opcji nie ma
walek jest sztywny, nic ci sie nie powinno ruszac, chyba ze nie przyjzales sie i palec chodzi na walku co akurat normalne jest |
No właśnie wałek w moim R nie jest sztywny, mniej więcej takm gdzie jest krawędź tulei palca jest łączenie...
ADI-mistrzu - Sob Maj 07, 2011 17:05
Właśnie sobie w samochodzie majstruje i mam aparat wykręcony cały łącznie z palcem, jak chcesz to mogę Ci zrobić zdjęcie jak to wygląda bez palca.
Wałek jest sztywny, jak bym się nie starał, nie drgnie nawet.
tomi83 - Sob Maj 07, 2011 17:15
ADI-mistrzu napisał/a: | Właśnie sobie w samochodzie majstruje i mam aparat wykręcony cały łącznie z palcem, jak chcesz to mogę Ci zrobić zdjęcie jak to wygląda bez palca.
Wałek jest sztywny, jak bym się nie starał, nie drgnie nawet. |
Jasne, że poproszę foto, bardzo mi pomoże W astrze też miałem sztywny, tu jakiś taki dziwny ale jak zobaczę to może zrozumiem dlaczego tak jest
ADI-mistrzu - Sob Maj 07, 2011 17:50
Tam faktycznie jest chyba czymś połączony trzpień z wałkiem.
tomi83 - Sob Maj 07, 2011 17:59
Dziękować za fotki:) Dokładnie trzpień z wałkiem jest połączony chyba jakimś rodzajem sprzęgła, u mnie trzpień wyraźnie się rusza, ale tak miękko jakby w gumie był osadzony... Dlatego boję się na siłę odkręcać śrubkę palca, aby nie ułamać trzpienia lub nie ukręcić łebka śrubki
P.S. Czy uszczelniacz wałka od strony aparatu zapłonowego da się wymienić bez rozkręcania obudowy wałka??
ADI-mistrzu - Sob Maj 07, 2011 19:04
Z tego co wiem to się go po prostu śrubokrętem wydłubuje a potem wciska nowy.
tomi83 - Sob Maj 07, 2011 19:10
ADI-mistrzu napisał/a: | Z tego co wiem to się go po prostu śrubokrętem wydłubuje a potem wciska nowy. |
W takim razie w poniedziałek montuje nowy Wie, kolega może jakie ma wymiary, boje się, że zanim go wyjmę zniszczę doszczętnie....
ADI-mistrzu - Sob Maj 07, 2011 19:22
Niestety nie wiem, ale ważne aby był lewoskrętny... tzn są 2 rodzaje, w zależności w którą stronę wałek się kręci, jak wsadzisz nie ten co trzeba to może bardziej cieknąć.
Raczej cały on nie wyjdzie, rozwali się stary jak go będziesz wyciągał.
|
|