Zobacz temat - Tanie OC

Forum Klubu ROVERki.pl

Prawo i ubezpieczenia - Tanie OC

pistolet - Sro Maj 11, 2011 11:16
Temat postu: Tanie OC
Witam. Kupiłem samochód w sierpniu zeszłego roku. Auto ma wykupioną polisę OC na rok czasu, oczywiście na poprzedniego właściciela, której ważność kończy się 10.07.2011r. Ubezpieczycielem obecnym jest WARTA. Polisa z 60% zniżką - kwota składki rocznej 475,- taka informacja widnieje na polisie.

Teraz do sedna. Jako, że ważność ubezpieczenia dobiega już końca, zacząłem się orientować ile wyniosła by mnie taka składka za polisę, gdybym chciał sobie ją wykupić. Mam 23 lata, prawo jazdy od sierpnia 2010r. i przerażają mnie ceny od 1500,- do 2700,- nie mam zamiaru tyle zapłacić za ubezpieczenie, przecież to jest chyba nieporozumienie...
Nie chcę jakoś zanadto kombinować i nie potrzebuje 60% zniżki, ale nie chcę płacić takiej kolosalnej kwoty za ubezpieczenie. Czy jest cokolwiek co mógłbym zrobić w celu uzyskania/nabycia takich zniżek? Ten prawie rok czasu jeżdżę już bez kolizyjnie, ani razu nie zatrzymała mnie policja, nie mam żadnych punktów czy konfliktów z prawem związanych z prowadzeniem samochodu.
Jest ktoś w stanie mi poradzić? Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Kozik - Sro Maj 11, 2011 11:18

najłatwiej dopisać jakiegoś współwłaściciela do dowodu który takie zniżki posiada, jedyny minus to że jak Ty walniesz to on zniżki traci
pistolet - Sro Maj 11, 2011 11:19

Czy taka osoba musi być członkiem rodziny?
Raptile - Sro Maj 11, 2011 11:20

pistolet, za 1.4 ? gdzie ty to wyliczasz ;) ja za 2.0 SDi w pierwszym roku 2300 zł , w drugim roku 1850 zobaczmy co w czerwcu zaproponują ;) Chciało sie limuzyne to trzeba płacić . Mi odziwo najtaniej wychodzilo w link4 Aha Miasto Warszawa- Mokotów czyli prawie centrum ;)
Kozik - Sro Maj 11, 2011 11:20

Może być i sąsiad, któremu odsprzedasz/oddasz np połowę auta ale minus kolejny dla Ciebie, że cokolwiek będziesz chciał zrobić z autem współwłaściciel musi być na umowach, no a jak mu się zamarzy to będzie chciał kasę za swoją część auta jak będziesz chciał sprzedać ;)
Raptile - Sro Maj 11, 2011 11:21

pistolet napisał/a:
Czy taka osoba musi być członkiem rodziny?

Nie ;)

pistolet - Sro Maj 11, 2011 11:36

Sprawdziłem LINK4 i na obecną chwilę wyszło 1857,50 zł za rok. Chora cena... No nic poszukam kogoś ze zniżką w takim wypadku.
Pływak - Sro Maj 11, 2011 11:38

Lepiej żeby był to ktoś z rodziny i to bliskiej bo po pierwsze nie musi się rozliczać z urzędem skarbowym z otrzymania darowizny od Ciebie, a po drugie taka osoba zawsze pewniejsza. Co do ubezpieczenia pierwszy rok najtaniej wyliczyli mi w PZU niestety teraz na drugi pewnie dowalą sporo więcej więc przenoszę się do mbanku.

To ubezpieczenie w warcie co miał poprzedni właściciel przepisałeś na siebie?

pistolet - Sro Maj 11, 2011 11:40

Pływak, nie nie przepisywałem. Dzwoniłem do agenta Warty, który wypisywał tą polisę i powiedział, że mogę jeździć na tym ubezpieczeniu i policja się do tego nie doczepi, pod warunkiem, że będę miał kopię umowy kupna samochodu przy sobie. Dlatego mam taki papierek w schowku i jeżdżę na tej polisie na poprzedniego właściciela.
Squid - Sro Maj 11, 2011 12:15

Najlepiej to dopisać współwłaściciela z pełnymi zniżkami - u mnie w październiku wyszło 381 pln za cały rok w Compensie.
kondzio508 - Sro Maj 11, 2011 12:29

pistolet, a to po kupnie auta nie trzeba na siebie oc przepisywac ? pytam bo tez mam polise wazą na pół roku i nie chce płacic nie potrzebnie kasy jak mozna jezdzic na polise poprzedniego własciciela ? jak to jest prawnie ?

dodam ze mam w MTU tą polisę .

pistolet - Sro Maj 11, 2011 12:31

No mi agent ubezpieczeniowy powiedział, że mogę na niej jeździć pod warunkiem posiadania przy sobie kopii umowy kupna auta. Zadzwoń do agenta od tej polisy to Ci wszystko powie.
bociannielot - Sro Maj 11, 2011 12:32

pistolet napisał/a:
Dzwoniłem do agenta Warty, który wypisywał tą polisę i powiedział, że mogę jeździć na tym ubezpieczeniu i policja się do tego nie doczepi, pod warunkiem, że będę miał kopię umowy kupna samochodu przy sobie.
Nie byłbym tego taki pewien - z tego co wiem to możesz tak przez miesiąc jeździć góra, po upływie tego czasu musisz mieć przepisane na siebie.
Raptile - Sro Maj 11, 2011 12:42

tak jak bociannielot, pisze przeciez na polisie masz starą rejestracje ! Musisz miec nowy "kwitek" ze swoimi danymi i rejestracką. przepisanie powinieneś zrobić w momencie przerejestrowania go na siebie . tak mi sie wydaje :hmm: Przynajmniej u mnie tak było
pistolet - Sro Maj 11, 2011 12:47

Auto ma zachowane stare blachy, gdyż poprzedni właściciel był również z Krakowa. Zmieniany był tylko dowód. Nie wiem jak jeszcze można sprawdzić wiarygodność tej informacji. Dzwonić na policję i pytać? Myślę, że gdyby agent chciał zarobić i zrobić mnie w przysłowiowego ch*ja, to powiedziałby żebym przyjechał bo trzeba to przepisać.
bociannielot - Sro Maj 11, 2011 13:17

pistolet napisał/a:
Auto ma zachowane stare blachy, gdyż poprzedni właściciel był również z Krakowa.
Nic to nie zmienia - w dowodzie jesteś Ty, i policja może zrobić Ci jazdę, i TU jeśli broń boże będziesz miał przygodę... Nawet nie chcę się zastanawiać jakie mogło by być stanowisko funduszu gwarancyjnego.
bolcik - Sro Maj 11, 2011 14:46

najlepsze dla mlodych kierowcow bez znizek jest pzu. jak dodasz do tego ze zmieniasz ubezpieczyciela to jakis 1000 Ci wystawia. zadzwon albo sie przejdz. co do wspolwlasciciela jezeli juz kupiles i zarejestrowales to mozesz dokonac darowizny. przy czym nie dawaj 50% komus komu zamierzasz ale podaruj 1% albo 5%. wtedy na podstawie tej ilosci liczy sie wartosc podarowanych dobr i sprawdza czy jest ponizej pewnej kwoty (chyba cos kolo 1000 zl) jak tak to nie placi ta osoba podatku od wzbogacenia czy jakos tak to sie zwalo.
Torog - Sro Maj 11, 2011 19:40

mi najtaniej wyszło w PZU online 1300zł z szybami, NWW na milion :) i rozszerzone miniAC. To było rok temu zero zniżek miałem.
tomason - Sro Maj 11, 2011 20:07

Jezeli komus z rodziny oddasz czesc auta to zadnego podatku sie nie placi do 9 tys. :)
polofix - Sro Maj 11, 2011 22:10

nie wiem ile masz lat prawko. jesli powyzej 3 to dobrze. bo jest taka firma TUW [towarzystwo ubezieczen wzajemnych]. mniej wiecej w krakowie ,to juz tak max wyjsciowa skladka na caly rok za twoje autko,bez znizek to okolo 600zl + zwyzki za wiek,co da okolo 800-900max.
dodam ze poprzednia wlascicielka mojego mercedesa byla kobieta ktora miala 21 lat,zadnych znizek,jedynie zwyzki za wiek,i za to ze krotko prawko i pojemnosc byla 2,0 wychodzilo cos ponad 800zl na rok. region kaliski. takze duzej roznicy nie powinno byc.
nie pchaj sie w drogie firmy typu PZU WARTA LINK4.
a to ze bedziesz mial w znanej firmie to w razie kolizji sprezentujesz poszkodowanemu, a nie sobie. takze gdzie masz ubezpieczone to jest najmniej wazne.

kruszan - Sro Maj 11, 2011 22:14

najlepiej dopisać współwłaściciela jak radzą koledzy, ojca, wuja, ciotkę - jeśli on będzie w innej ubezpieczalni miał swoje auto niż Ty to zniżki mu nie polecą jak Ty dzwona wyłapiesz. Pewnie bierzesz OC/AC że ceny takie z kosmosu? Mi OC + NNW na 50tys. w mBanku wyniosło 470zł (tata 60% zniżek, i ja)
Pływak - Sro Maj 11, 2011 22:47

Niestety jak ktoś ma poniżej 25 roku życie i bierze ubezpieczenie na siebie to takie kwoty z kosmosu są za samo OC.
bolcik - Sro Maj 11, 2011 23:17

polofix, czytaj ze zrozumieniem prawko ma mniej niz rok i od tego samoego okresu ma autko. niedawno przerabialem podobna sytuacje i tuw naliczyl gdzies kolo 1800 wiec wcale nie jest konkurencyjny w tym przedziale. co do argumentu brac cokolwiek niech sie inni mecza to idzie tylko rece zalamac. typowa polska mentalnosc. ja wychodze z zalozenia ze nie ide do TU takiego jakiego bym nie chcial spotakc w przypadku kolizji.
ADI-mistrzu - Czw Maj 12, 2011 06:22

Ja w czerwcu (dokładnie 22) będę miał 22 lata, prawko mam od 1.5 roku, samochód i ubezpieczenie na mnie są, płacę.... 800zł z kawałkiem :mrgreen:

Jak to możliwe? Ubezpieczony jestem w Aa,Xx,Aa, tam wysokość składki naliczają od mocy silnika, nie od pojemności.
Po za tym mają błąd, bo po próbie powrotu do edycji system sam zmienia na silnik 60 konny, stąd tak małe stawki.

Ekspertem nie jestem (... :mrgreen: ), więc mogę się nie znać, każdy silnik dla mnie wygląda podobnie, jak przyjdzie co do czego to płacę tylko różnicę cenową wynikającą z błędu.

Do tego zniżki racji składania wniosku przez neta (chyba 5%) i parę innych... nie naliczają zwyżek za wiek.

Jak byś był zainteresowany to się odezwij

bociannielot - Czw Maj 12, 2011 07:39

ADI-mistrzu napisał/a:
Jak to możliwe? Ubezpieczony jestem w Aa,Xx,Aa
no i mieszkasz w mniejszej miejscowości, o tym też trzeba pamiętać :wink:
bonus89 - Czw Maj 12, 2011 07:57

ADI-mistrzu, ale 800 zł to tak mało? ja mam wbitego ojca na współwłaściciela żeby płacić mniej i składka mnie kosztuje jakieś 330zł

[ Dodano: Czw Maj 12, 2011 08:57 ]
gdzie też w tym roku skończe 22 nie długo po Tobie

pistolet - Czw Maj 12, 2011 09:13

Potrzebuje samo OC i wszędzie w kalkulatorach zaznaczam tylko OC :)
AXA Direct - 1620zł
Najgorsze jest to, że nie mam kogoś takiego w rodzinie, żeby się zwrócić o tego typu przysługę.

[ Dodano: Czw Maj 12, 2011 10:13 ]
Wiem już gdzie jest haczyk. Prawo jazdy mam od sierpnia 2010, a polisę potrzebuje od lipca 2011. Jak wpisałem, że chcę polisę od września 2011 to cena spadła o połowę i wynosi 878zł. Hmm nie będę jeździł autem przez 2 miesiące najwyżej...

Pływak - Czw Maj 12, 2011 09:19

O ile mi wiadomo musi być ciągłość ubezpieczenia OC. Chyba, ze pociągniesz jeszcze dwa miechy na starym ubezpieczeniu po czym wypowiesz umowę regulując należność tylko za okres w który korzystałeś z tego OC.
bolcik - Czw Maj 12, 2011 10:41

dokladnie tak jak Pływak napisal. jezeli nie masz ciaglosci to ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny Cie dorwie. i tak oplata taka wynosi:

Wysokość opłaty karnej za brak OC uzależniona jest od:
rodzaj pojazdu:
* samochody osobowe – 500 euro
okresu pozostawania bez oc:
* do 3 dni – 20% pełnej kwoty opłaty
* 4 do 14 dni – 50% pełnej kwoty opłaty
* powyżej 14 dni – 100% kwoty opłaty
średniego kursu euro NBP

niewarto :)

panwilli - Czw Maj 12, 2011 10:52

Ja za swoje ubezpieczenie w listopadzie ubiegłego roku płaciłem 800 zł w BTA, jak mi wtedy agent mówił to nie ma zwyżek za wiek u tego ubezpieczyciela ( ale może się zmieniło ) więc możesz tam spróbować, samochód jest na mnie.
bociannielot - Czw Maj 12, 2011 11:59

pistolet, jak już pisali Pływak, i bolcik, lepiej nie mieć braku ciągłości w ubezpieczeniu :ok:
maro - Czw Maj 12, 2011 16:52

a spróbuj jeszcze w Compensie dowiedzieć się ile Cię wyniesie. Ale nie licz z kalkulatora, tylko przejdź się osobiście. Jak dobrze pogadasz, to może wyrwiesz z 5% gratis na dobry początek współpracy ;)
tomason - Pią Maj 13, 2011 13:41

pistolet napisał/a:

Najgorsze jest to, że nie mam kogoś takiego w rodzinie, żeby się zwrócić o tego typu przysługę.
..

Mozesz poprosic swoja mame naprzyklad. Ma juz znizki za wiek nawet jezeli nie ma prawka

pistolet - Pią Maj 13, 2011 13:51

Mama jest już w dowodzie jako współwłaściciel wpisana, ale to mi nic nie daje przynajmniej tak twierdzą w każdej ubezpieczalni jak dzwonie się pytać o kalkulację. Nie ma prawa jazdy ani nie miała na siebie zarejestrowanego samochodu nigdy, to nic nie wskóram. Tak mi powiedziano.
maro - Pią Maj 13, 2011 17:14

Znajomy był w takiej samej sytuacji jak Ty. Wziął sobie na współwłaściciela osobę, która ukończyła 26 lat, ale nie posiadała prawa jazdy, ani też nie miała wcześniej żadnego auta na siebie i mimo to dostał zniżkę, tzn. zamiast zwyżki 130% zapłacił 100%. Po prostu musisz poszukać odpowiedniego TU, bo niektóre to uwzględniają...
Ps. A byłeś w tej Compensie? :roll:

tomason - Pią Maj 13, 2011 20:39

Na moja mame chcieli dac 20-40 %(nie pamietam) znizki za wiek(Ogolnie kobiety maja tansze ubezpieczenie). Jakies 2+3 dni temu jak pytalem :smile:
kruszan - Pią Maj 13, 2011 21:52

w sumie to telefonicznie można wszystko ustalić, podaj że mama ma prawko od 20 lat jest w PZU i ma 60% zniżki, i tyle i tak nikt tego nie sprawdzi, a przyślą tanie OC, z dodatkowych myków to mów, że tylko i wyłącznie mama będzie jeździła tym samochodem, Ty masz inne ale jesteś jako współwłaściciel, potem że będzie robiło max do 5tys rocznie, zero zagranicą i zobaczysz jaka będzie zniżka

zadzwoń do mBanku (mDirect) ja podałem tak samo, choć zgodnie z prawdą pod względem taty prawka i zniżek, to przebieg i właściciel już nie, ale oni tylko przytaknęli, zapisali i mają nowego klienta a ja 470zł za rok, oc i nnw na 50tys. i każdy zadowolony

pistolet - Sob Maj 14, 2011 14:14

maro, nie byłem w Compensie, a dziś nie pójdę, bo sobota, to wszystko już pozamykane. Po niedzieli będę kombinował. Nie mam na to ciśnienia w sumie, bo OC kończy się 10 lipca dopiero, na razie chciałem się rozglądnąć.
Kolego kruszan, jak to nikt nie sprawdzi? Nie ma jakiejś wspólnej bazy danych klientów ubezpieczalni? Przecież ktoś weryfikuje takie dane. Inaczej każdy nawet 18letni kierowca by ubezpieczał auto za grosze.

maro - Sob Maj 14, 2011 17:44

Wg mnie nie ma takiej wspólnej bazy danych, choć ręki uciąć za to nie dam :D
Gorzej jak zrobisz tak jak kol. kruszan, a oni po jakimś czasie zażądają potwierdzenia danych, które złożyłeś :twisted:

kruszan - Sob Maj 14, 2011 18:44

mnie też tak się wydaje, tym bardziej, że każda firma teraz zabiega o klienta...

sam osobiście 4ty raz ubezpieczałem samochód, łącznie w 3 różnych TU i nigdy nie sprawdzili danych, zawsze podawałem tylko co i jak telefonicznie (raz osobiście w Allianz) i nie sprawdzali tego, nie weryfikowali, mówiłem że nie było kolizji w ciągu ostatniego roku itd. więc nie wiem, wiadomo ręki nie podłożę, ale uważam, że na spokojnie przejdzie to

polofix - Nie Maj 15, 2011 16:59

moja znajoma przenosila samochod z pzu do tuw i wlascicielem jest jej ojciec a ona wspolwlascicielka. dodam ze ojciec nie zyje juz od jakiegos czasu,lecz operacja cala powiodla sie. w pzu wysokosc jednej raty byla wyzsza niz w tuw na caly rok.
Drool - Nie Maj 15, 2011 23:44

kruszan napisał/a:
...to mów, że tylko i wyłącznie mama będzie jeździła tym samochodem...

Obawiam się, że tylko pozornie jest to takie proste. Gorzej będzie jak spowodujesz wypadek i ubezpieczyciel zweryfikuje to, co podałeś przez telefon. Może na przykład odmówić wypłaty odszkodowania albo zarządzać zwrotu kosztów wynikających z różnicy wysokości składki obliczonej wg prawdziwych i fałszywych danych.

kruszan - Pon Maj 16, 2011 07:26

chodzi mi o fakt, że podając prawdziwe dane zawsze dostaniemy większą składkę

np. pytają zawsze

rok auta - no podać trzeba właściwy
dane - to wiadomo
prawko swoje - prawdziwe
prawko 1wszego właściciela - hoho ma już z 30 lat, 60% zniżki
wypadki - nie było w ciągu ostatniego roku
przebieg roczny - do 5tys max, mało tym autem będzie się jeździło (a wiadomo że każdy jeździ więcej, ale więcej jeździsz, większe ryzyko i już inaczej liczą)
użytkowany za granicą kraju - nie (kto komu zabroni za granicę pojechać, przecież na rok z góry nie zaplanuje się, że takiej podróży nie będzie)
kto będzie kierowcą - tylko tata/mama (my tylko jako współwłaściciel - mamy swoje 2gie auto do jazdy) a kto komu zabroni się zamienić i pojechać taty czy mamy
inni regularni użytkownicy do 25 roku życia - nie będzie, ale przecież raz na rok może kierować ktoś inny

itd. taki mamy kraj i takie zarobki, + naszą mentalność, że człowiek jest nauczony i wymuszony kombinowania i cudowania, jak koń pod górę ;/ gdybym zarabiał tysiąc/dwa więcej to może było by mi lżej, a tak to wieczne odkładania i planowanie... nie będę się rozwodzić, u mnie to działało bez problemów, zawsze tak robiłem, że składki miałem niskie

vw polo 1.4D 94r - 360zł/rok Allianz 2razy
rover 600 2.0SDi - 265zł/0,5roku LibertyDirect
rover 600 2.0SDi - 470zł/rok mDirect

mam prawko od 2006 roku, bez kolizji ale to nie ważne, tata ma od hoho no długo, 60% zniżki w pzu jest

bociannielot - Pon Maj 16, 2011 11:04

Drool napisał/a:
Może na przykład odmówić wypłaty odszkodowania albo zarządzać zwrotu kosztów wynikających z różnicy wysokości składki obliczonej wg prawdziwych i fałszywych danych.
ZTCP nie może odmówić wypłaty odszkodowania - jedynie uregulowania różnicy w kwocie składki jeśli wyjdzie że np kto inny miał dzwona (poniżej 25-go roku życia) czy coś...
Drool - Pon Maj 16, 2011 16:09

bociannielot napisał/a:
Drool napisał/a:
Może na przykład odmówić wypłaty odszkodowania albo zarządzać zwrotu kosztów wynikających z różnicy wysokości składki obliczonej wg prawdziwych i fałszywych danych.
ZTCP nie może odmówić wypłaty odszkodowania - jedynie uregulowania różnicy w kwocie składki jeśli wyjdzie że np kto inny miał dzwona (poniżej 25-go roku życia) czy coś...

Też tak mi się wydawało:) Ale co do pokrycia różnicy to raczej pewniak. Ja raczej staram się nie robić takich rzeczy (i nie tylko dla tego, że staram się walczyć z "naszą mentalnością" cwaniaczków).

Gites - Pon Maj 16, 2011 16:23

Zgadzam się z Wami, że najlepiej jest dopisać współwłaściciela. Jednak nie zgodzę się z tym co napisano wyżej, że aby sprzedać auto w takiej sytuacji to trzeba podpisu tej drugiej osoby. Właściciel ma prawo sprzedać auto nie powiadamiając nawet o tym współwłaściciela. Odwrotna sytuacja nie może zaistnieć, tzn. współwłaściciel nie ma prawa sprzedać auta bez zgody (podpisu) właściciela. Znam to z autopsji - brat jako właściciel auta był w stanie je sprzedać bez mojego udziału w całej transakcji.

A jako morał do tego wątku chciałbym podziękować swojemu ojcu, który w momencie kiedy otrzymałem prawko (miałem 18 lat), "dopisał mnie do auta" mądrze stwierdzając "a niech młodemu lata do zniżek lecą" ;)

Pływak - Pon Maj 16, 2011 18:29

Gites, to pytanie dla Ciebie za sto punktów. Co w przypadku podziału auta 50/50? Wydział komunikacji ma to do siebie, ze wpisuje w dowód dane tak jak leci czyli jak im nie powiesz, ze np. ta osoba ma być pierwsza w dowodzie to będziesz miał wpisane wg np. kolejności na umowie i czy to znaczy, ze ten wpisany jako drugi w dowód jest gorszy? Chyba była już sytuacja na forum, że ktoś kupił auto i brakowało jednego z podpisów, a jak się okazało jeden ze współwłaścicieli nie żył i był problem...
Gites - Pon Maj 16, 2011 19:47

Pływak, Nie wiem jak się rozwiązuje "problem" kiedy istnieje faktyczny podział 50/50 i to nie ten "grzecznościowy". Jedyne co wiem to to, że w dowodach rejestracyjnych obu swoich aut mam wpisane swoje dane w rubrykach C.1.1-1.3 i C.2.1-2.3. Współwłaścicielem jednego z aut jest mój brat i on jest wpisany w środku dowodu w rubryce o nazwie "Adnotacje urzędowe". W tej samej rubryce, poniżej, wpisane jest "Pierwsza rejestracja w kraju: ....". Nie pamiętam jak to dokładnie wyglądało podczas przerejestrowywania auta ale kojarzę pytanie "który pan jest właścicielem a który współwłaścicielem?". I tak jak napisałem na początku... nie mam pojęcia jakby to było wpisane w dowód gdybym wtedy powiedział "mamy równy udział w aucie". Mogę się tylko domyślać że brat zostałby wpisany w rubrykę C.2.1-2.3 Czy ktoś może to potwierdzić?
shudder - Sro Maj 18, 2011 13:54

U mnie sprawa wygląda tak - jako właściciel jestem wpisany ja (nie całe 25 lat, prawko od lutego 2009), a jako współwłaściciel w środku dowodu rejestracyjnego (adnotacje urzędowe) moja mama. Pierwsze ubezpieczenie roverka w 2009 wyniosło 455 zł (OC razem z NWW). Rok temu w tej samej firmie (HDI) 377 samo OC (nie wiem ile NWW bo nie jest napisane na polisie) ale łączna składka była większa (nie wiem dlaczego). Pani w biurze nawet powiedziała, że i tak już wpisała moją mamę jako głównego właściciela (kierowcę) na polisę żeby było taniej...

Teraz sprawdzałem różne firmy i ubezpieczę chyba w Axie. Wg kalkulatora na ich stronie po wpisaniu danych mojej mamy jako głównego kierowcy i mnie jako współwłaściciela wyszło 479zł OC+NWW. Myślę, że przyzwoita cena i nie ma co kombinować bardziej ;]

Raptile - Sro Maj 18, 2011 16:08

Utargowane 1222.78 PLN OC Wiek 22 lata prawko 3 lata 20 % ( 2 lata bezszkodowosci ) znizek Warszawa brak wspołwlasciciela Liberty . Z czego link4 oferował na przedłożenie 1538zł
PTE - Pon Maj 30, 2011 09:23

Odnośnie kłamania w sprawie przysługujących zniżek przy ubezpieczeniu samochodu, polecam ten artykulik.

Gdy w 1996 r. wspólnie z bratem kupowałem swój pierwszy samochód za całe 650zł, to za najtańsze na rynku OC w PZU musiałem zapłacić 432 zł - pamiętam jak dziś. Prawko miałem od dwóch lat, ale wtedy nie było jeszcze zwyżek za wiek, wprowadzili je chyba 4 lata później :lol: Nie chciałem dopisywać do dowodu rodziców ani żadnych cioć czy wujków z prostej przyczyny - w razie kolizji z mojej winy oni tracili zniżki. Wziąłem to na klatę i budowałem sobie zniżki sam od zera, choć me ówczesne dochody były iście symboliczne. Jeśli mamy chętnego z dużymi zniżkami który zgodzi się zostać współwłaścicielem naszego auta, to korzystajmy z tego. Ale lepiej nie kombinować z podawaniem fałszywych danych.

EDIT: Kilka dni temu zadzwonił do mnie pan z AXY z propozycją przedłużenia umowy. Za pakiet OC/AC/NW/Assistance z wykupionym udziałem własnym w szkodach oraz wykupioną amortyzacją chciał 1353zł. Traf chciał, że akurat tego dnia wyliczyłem sobie to samodzielnie na ichniej stronie i wyszło znacznie mniej, niestety nie zapisałem sobie numeru wyliczenia. Poprosiłem pana o telefon za 2 dni. Gdy zadzwonił następnym razem, podałem mu nr mego wyliczenia a on po jego sprawdzeniu stwierdził, iż istotnie jest pewna rozbieżność... W efekcie za wspomniany pakiet zapłaciłem 942zł... Jaki z tego wniosek? W miarę możliwości warto sprawdzić wszystko samemu... W minionych latach latach tego nie czyniłem - ciekawe, czy też występowały takie, hmm, fluktuacje :lol:

machi12 - Czw Cze 09, 2011 21:13

pistolet napisał/a:
maro, nie byłem w Compensie, a dziś nie pójdę, bo sobota, to wszystko już pozamykane. Po niedzieli będę kombinował. Nie mam na to ciśnienia w sumie, bo OC kończy się 10 lipca dopiero, na razie chciałem się rozglądnąć.
Kolego kruszan, jak to nikt nie sprawdzi? Nie ma jakiejś wspólnej bazy danych klientów ubezpieczalni? Przecież ktoś weryfikuje takie dane. Inaczej każdy nawet 18letni kierowca by ubezpieczał auto za grosze.

Mogę troszkę pomóc. Posiadam wiedzę w miarę dobrą żeby Ci udzielić podpowiedzi.
Szczególnie Warta, reszta ubezpieczalni trzeba się dopytać.
Mam 21 lat nie całe i też mam kolosalne stawki.
Dementując tutaj pierwsze plotki wstawiam informacje prawdziwe prawnie na dzień dzisiejszy:
*Jeśli chodzi o ubezpieczenie OC i nabywcy pojazdu.
zakupując pojazd NABYWAMY GO Z UBEZPIECZENIEM OC (bez ac) GDYŻ JEST ONO Obowiązkowe. Od zakupu mamy 30 dni na podjęcie decyzji:
- zostawiasz OC tak jak jest wykorzystujesz to (jeśli polisa jest rozbita na raty, to wszystkie raty przypadające bo zakupie reguluje nowonabywca) i jak się kończy polisa wypowiadasz (i przechodzisz do innej ubezp) ją lub kontynuujesz na siebie. Wozimy umowe kupna sprzedaży. ALE UWAGA!!: Jeśli zrobisz szkodę Ubezpieczalnia Zrekalkuluje polisę na Ciebie !! (o rekalkulacji czyt. dalej)
- możesz ją wypowiedzieć ( w ciągu tych 30 dni wypowiedzienie działa natychmiastowo na dzień następny) i zawrzeć nową na siebie w tej samej lub innej Ubezp.
- możesz ją zrekalkulować- czyli obliczają na Ciebie i odejmują okres ochrony który wykorzystał zbywca, oraz składkę zapłaconą przez zbywcę, i wtedy ubezp jest na Ciebie. (obecnie się to nie opłaca gdyż były 3 podwyżki w ciągu roku)
Jeśli nie zrobisz tego w ciągu 30 dni to automatycznie włącza się opcja 1.

* jeśli chodzi o jeden miesiąc różnicy między wiekiem i kończącą się polisą możesz poprosić Agenta danej firmy aby skontaktował się z menadżerem w sprawie WYJĄTKU, gdyż okres zakończenia polisy a kolejnych urodzin jest miesiąc lub mniej.

* obecnie TU wycofują się z brania pod uwagę zniżek osoby starszej (ze zniżkami) gdyż stało się to dla nich nie opłacalne, i biorą pod uwagę osobę o większym ryzyku (młodszą, szkodową, lub krócej prawo jazdy)
Oczywiście nie w każdej. W Warcie to działa.

* jeśli chodzi o współdziałanie Ubezpieczalni to istnieje coś takiego jak UFG. Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Oczywiście Warta sprawdza swoich klientów którzy się u nich ubezpieczają w owej instytucji za co płacą kolosalne kwoty. Nie wiele firm korzysta z tego (nie powiem jakie bo nie pamiętam, ale czołowe na naszym rynku na pewno). Co oni mogą się z niej dowiedzieć? przede wszystkim szkodowość klienta. Np w Warcie każdy klient podpisuje wniosek i oświadczenie o bezszkodowości lub szkodowości. Jeśli te dane się nie zgodzą obliczają składkę jak dla szkodowego i różnice każą dopłacić. Ale zazwyczaj coś doliczą i to są kolosalne sumy.

Jeżeli interesuje was coś konkretnego z ubezpieczeń to radzę:
1. Udać się do multiagencji! (sprawdzić gdzie najtaniej - nie kupować)
2. Skontaktować się z Doradcą lub Agentem WYŁĄCZNYM!! danej firmy (i tam pogadać o zniżkach. Każda firma posiada jakiś system pomocy dla pracowników)
3. Cieszyć się z najtańszego ubezpieczenia.

Mam nadzieję że pomogłem

haszczyc - Czw Cze 23, 2011 09:39

witam mając rovera 75 2004 wie ktoś gdzie najkorzystniej wyjdę na ubezpieczeniu AC?? mając 23 lata rozbieżność cenowa mnie przeraza jeśli chodzi o ubezpieczenie AC jestem oczywiście współwłaścicielem właściciel ma maksymalne zniżki w mbanku nie da rady AC bo jak konsultantka powiedziała nie ma w ich ofercie pojemności silnika 1951 i tylko OC mi proponują za 750zł.... poprzedni właściciel ubezpieczał auto w TUW płacąc ubezpieczenie w wysokości 199zł na rok miał jakieś inne zniżki ze względu na wysokie stanowisko w zarządzie w TUW
Pływak - Czw Cze 23, 2011 13:51

Po co dzwonisz do konsultantki? Wejdź na stronę mbanku i sobie sam policz składkę. Jest tam Rover 75 z klekotem poj. 1951 w dwóch wersjach 85 i 96 KW
bociannielot - Czw Cze 23, 2011 21:52

haszczyc, na AC nie ma co oszczędzać - ja polecam PZU - warto poczytać co potrafią tanie TU, w przypadku AC też różnie z nimi bywa
wild_weasel - Sro Gru 28, 2011 23:59

Niezbadane są cenniki ubezpieczeń.
Ubezpieczaliśmy autko ja i mój brat (każdy swoje), ten sam agent, ta sama ubezpieczalnia (PZU), to samo miejsce zameldowania. Zestawy współwłaścicieli: ja + tata oraz brat + mama. Komplet zniżek.
Brat ubezpieczał Poloneza '92 (chyba) 2.0 diesel, ja Mondeo '05 3.0 V6 :cool: Brat ma prawko od 3 lat i lekką zwyżkę za wiek, ja nie dostaję takich bonusów.
Koszt: Poldek brata ok. 1050zł, moje Mondeo ok. 1500zł. Najlepsze: brat tylko OC, a ja OC/AC/NW i cotamjeszcze, wycena autka >20kPLN... Czy to możliwe, żeby TU tak premiowało kierowców poniżej 25 roku życia???

chmielu - Czw Gru 29, 2011 00:13

wild_weasel napisał/a:
Czy to możliwe, żeby TU tak premiowało kierowców poniżej 25 roku życia???

tak, bo pytaja sie o wiek w ubezpieczalniach. w allianz jest zwyzka ponizej 25 roku (dotyczy rocznika osoby ubezpieczajacej, a nie de facto "minięcia" daty urodzin)

Harry - Czw Gru 29, 2011 00:13

tak jest to możliwe
Mam prawko 4 lata z kawałkiem , wiek 22
w łodzi za rovera 200 1.4 103 km gdybym sam chciał to koszt gdzieś 2000 z groszem, gdybym ubezpieczył pojazd tylko z tatą (max zniżek) wychodziło gdzieś ok. 2000, chyba gdzieś 1700-1800, więc z góry jest założenie,że spowoduje wypadek/kolizje. To jest tak jakbym wchodził do sklepu i bym musiał zostawić 1000 na dzień dobry, bo jestem w grupie osób, które najwięcej kradną....