|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i] Poduszki silnika a ich zużycie
tomi83 - Pon Maj 16, 2011 17:06 Temat postu: [R214i] Poduszki silnika a ich zużycie Witam, kiedy otworzę pokrywę silnika i przegazuję silnik bardzo ruszają się poduszki silnika szczególnie ta od strony rozrządu, czy to normalne?? Dodam, że wspomniana poducha, aż wytarła lakier na łapie...
adamsky - Pon Maj 16, 2011 17:21
tomi83 napisał/a: | Dodam, że wspomniana poducha, aż wytarła lakier na łapie... |
to kiedy wymieniasz ?:)
tomi83 napisał/a: | czy to normalne?? |
raczej nie.
poduszki to część eksploatacyjna która się zużywa.
jaki masz przebieg ?
tomi83 - Pon Maj 16, 2011 17:24
adamsky napisał/a: | tomi83 napisał/a: | Dodam, że wspomniana poducha, aż wytarła lakier na łapie... |
to kiedy wymieniasz ?:)
tomi83 napisał/a: | czy to normalne?? |
raczej nie.
poduszki to część eksploatacyjna która się zużywa.
jaki masz przebieg ? |
140kkm, dodam, że między 2200-3000 rpm w aucie słuchać głośne buczenie, na 5-tym biegu od 100km/h w górę jest ciszej niż między 80-99km/h....
adamsky - Pon Maj 16, 2011 17:28
mam ponad 180kkm i też mnie czeka wymiana w niedalekiej przyszłości... również spowodowane jest to koniecznością wymiany świec żarowych bo przy uruchomieniu dosyć mocno szarpie silnikiem.
a co do tego buczenia to nie wiem co to może być.. próbowałeś lokalizować ten dźwięk skąd może dobiegać?
tomi83 - Pon Maj 16, 2011 17:35
adamsky napisał/a: | mam ponad 180kkm i też mnie czeka wymiana w niedalekiej przyszłości... również spowodowane jest to koniecznością wymiany świec żarowych bo przy uruchomieniu dosyć mocno szarpie silnikiem.
a co do tego buczenia to nie wiem co to może być.. próbowałeś lokalizować ten dźwięk skąd może dobiegać? |
Łożyska piast na pewno nie, bo jak rozpędzę auto i wrzucę na luz to słuchać tylko szum opon Wychodzi na to, że związane jest to bezpośrednio z silnikiem i pewnym zakresem jego obrotów, ktoś mi próbował wmówić, ze te auta tak mają, ale w podanych wyżej przeze mnie zakresach buczenie jest takie, że aż głowa boli... Nie jest ciągłe, ma przebieg sinusoidalny czyli ciszej głośniej ciszej głosniej itd...
adamsky - Pon Maj 16, 2011 17:39
to trzeba poczekać na opinię innych co mieli podobną przypadłość.
leszczu - Pon Maj 16, 2011 17:48
tomi83, a może nagraj filmik
tomi83 - Pon Maj 16, 2011 18:15
leszczu napisał/a: | tomi83, a może nagraj filmik |
Proszę, oto filmik, lecz niewiele na nim widać, na żywo bardziej się to wszystko "giba"...
http://www.youtube.com/watch?v=Xo2gqDZk2QM
farek - Wto Maj 17, 2011 12:49
kiedyś w golfie urwałem poduszke i gdy przyspieszałem to silnik sie podnosił z przodu nieco a to z kolei powodowało z tyłu rozszczelnienie wydechu i buczało.. ale tam był wyjechany mocno łącznik elastyczny
tomi83 - Wto Maj 17, 2011 12:57
Źródło buczenia jest ciężkie do określenia, buczy jakby w całym samochodzie, cicho robi się po wrzuceniu na luz... Układ wydechowy szczelny, są to raczej wibracje bo we wstecznym lusterku wszystko się rozmazuje...
kzrr - Sro Maj 18, 2011 08:36
tomi83, u mnie jest to samo. Buczy, trzesie, wibruje w całym samochodzie.
Dlaczego, prawdopodobnie dlatego że poduszki pod silnikiem (nie wiem które) są wywalone. Poduszka ma zadanie wyłapywac jakby te wszystkie w/w które silnik wytwarza podczas pracy. Jeśli poduszki są już zużyte to to wszystko przenosi się samochód. Podobnie jest z zakresem obrotów podanych przez Ciebie u mnie dokladnie tak samo. Z tego co wiem to w 8V są 3 poduszki zawieszenia silnika. Kurde trochę przypadłości już czytałem na ten temat u nas forum, to chyba jakiś defekt osmiozaworówek. Czy orientuje się ktoś czy da rade poduszki regenerować czy trzeba wymieniać na nowe, koszty troche przerażają.
tomi83 - Sro Maj 18, 2011 10:24
kzrr napisał/a: | tomi83, u mnie jest to samo. Buczy, trzesie, wibruje w całym samochodzie.
Dlaczego, prawdopodobnie dlatego że poduszki pod silnikiem (nie wiem które) są wywalone. Poduszka ma zadanie wyłapywac jakby te wszystkie w/w które silnik wytwarza podczas pracy. Jeśli poduszki są już zużyte to to wszystko przenosi się samochód. Podobnie jest z zakresem obrotów podanych przez Ciebie u mnie dokladnie tak samo. Z tego co wiem to w 8V są 3 poduszki zawieszenia silnika. Kurde trochę przypadłości już czytałem na ten temat u nas forum, to chyba jakiś defekt osmiozaworówek. Czy orientuje się ktoś czy da rade poduszki regenerować czy trzeba wymieniać na nowe, koszty troche przerażają. |
Ciekawe jak kształtują się ceny poduszek na wyspach??
|
|