|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214i].sonda lambda
JeCiu - Pią Maj 20, 2011 08:08 Temat postu: [214i].sonda lambda Witam Przeglądałem tematy zakładane wcześniej lecz odpowiedzi na moje zapytanie nie znalazłem.Jest ktoś w stanie określić stan mojej sondy gdyż wskazuje mi zakres wahania miedzy 0,0 a 0,4max.Objawami które zmusiły mnie do sprawdzenia jest wysoki stopień HC po podłączeniu do analizatora spalin bo aż ponad 200 jak i szarpanie np. podjeżdżając w korku na biegu 1,2 .A przykładowo ruszając muszę dodać dozo gazu bo inaczej go dusi i obroty przy ruszaniu wkręcę na 1,5 tys aby ruszyć po czym gwałtownie spadają do 800 i dopiero ruszę z pod świateł.Liczę na pomoc,że znajdzie się osoba która będzie mogła coś powiedzieć na ten temat wymieniłem już;świece przewody,filtr paliwa,powietrza
ADI-mistrzu - Pią Maj 20, 2011 08:22
Sondę oscyloskopem zmierzysz lub szybkim woltomierzem.
Powinno być w okolicy 0.9V i się wahać. W innym przypadku raczej walnięta sonda.
JeCiu - Pią Maj 20, 2011 17:44 Temat postu: [214i].sonda lambda Właśnie mierzyłem i wskazywało mi od 0 do 0,4 max.
Czy te wszystkie usterki mogą być przyczyna sondy?, dodam,że zauważyłem,ze jest słabszy.
ADI-mistrzu - Pią Maj 20, 2011 18:06
Może, wymień ją.
Albo przejedź się na komputer T4 aby Ci błędy sprawdzili.
JeCiu - Pią Maj 20, 2011 20:23 Temat postu: [214i].sonda lambda Jeszcze mam pytanko czy sonda lambda ma jakiś zakres tolerancji czy musi wskazywać o,9 ?
ADI-mistrzu - Sob Maj 21, 2011 08:45
Powinna około 0,9-1V pokazywać, mniej więcej taki zakres tolerancji ma. Ale wartość sondy oscyluje, więc dlatego pisałem że trzeba mieć oscyloskop albo szybki woltomierz. Jesli nie dochodzi nigdy do 0.9V to walnięta jest.
Jak jest 0,4V to na pewno jest coś źle.
|
|