|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Problem z nawiewem i podświetleniem
maciekklb - Sob Maj 21, 2011 23:33 Temat postu: [R600] Problem z nawiewem i podświetleniem Witam!
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Rovera 620. Zauważyłem jednak pewną bardzo uciążliwą usterkę. Otóż, mam problem z nawiewem. Czasami nie działa w ogóle, a w większości załącza się po pewnym czasie (czasami po 5 minutach, czasami po 40). Dodam również, że podświetlenie pokręteł nawiewu też działa jak mu się podoba Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki - są ok.
Jestem studentem i chciałbym naprawić tą usterkę jak najniższym kosztem. Jakieś pomysły? Z góry dziękuje za pomoc
tomason - Nie Maj 22, 2011 09:25
Jak nie bedzie dzialac to stuknij w ta puszke czarna za schowkiem pasazera. Jak sie zalazy to szczotki do wymiany albo nawiew
maciekklb - Nie Maj 22, 2011 12:27
ok, sprawdzę tą skrzynke. A co może być powodem niedziałającego podświetlenia pokręteł nawiewu? Może jakiś przekaźnik?
dawid91 - Czw Lip 07, 2011 14:15
Witam podepne sie do tematu mam rowniez problem z nawiewem otoz po wlaczeniu nawiewu i nastawieniu czy to na zimne czy na cieple caly czas dmucha cieple powietrze co moze byc tego przyczyna nawet jak wylacze nawiew na 0 to dmucha cieplym dopiero jak wlacze obieg zamkniety to przestaje pomóżcie
kruszan - Czw Lip 07, 2011 15:57
zanurkuj głową pod kierownice, patrz w stronę środka/konsoli tam masz ruchome elementy do których idą linki - pewnie się któraś wysunęła, zatrzymując na ciepłym powietrzu
karolkos - Czw Lip 07, 2011 16:15
Jeżeli chodzi o lecące tylko ciepłe powietrze z nawiewu, to kolega kruszan ma rację. Coś się stało z linką która reguluje otwieranie "klapek" pod spodem deski rozdzielczej. Można to sprawdzić podnosząc maskę i obserwując czy podczas kręcenia pokrętłem, coś się dzieje z zaworem nagrzewnicy który znajduje się przy ścianie grodziowej.
Jeżeli zaś chodzi o podświetlenie pokręteł, to żarówki od podświetlenia są do wymiany.Trzeba zdjąć panel z pokrętłami i wymienić żarówki. Taka mała podpowiedź odnośnie panela : zanim się go wyjmie, trzeba zanurkować pod spód i odczepić linki od pokręteł właśnie.
kruszan - Czw Lip 07, 2011 18:03
polecam przestudiować forum - są opisy i wskazówki gdzie są śrubki i zaczepy - ja zmieniałem podświetlenie, ale nie za bardzo miałem na co uważać bo cała konsola latała - ktoś już kiedyś to robił, ale na tyle nie udolnie, że zaczep pozostał mi się jeden...
jak się to już zrobi to jest łatwe, ale 1wszy raz szkoda coś urwać
dawid91 - Nie Lip 10, 2011 09:04
kolego kruszan miales racje to byla wina linki dzieki wielkie przy okazji zobaczylem ze i linka od sterowania na szyby nogi tez spadla teraz wszystko dziala tak jak trzeba
kruszan - Nie Lip 10, 2011 09:55
dawid91 napisał/a: | kolego kruszan miales racje to byla wina linki dzieki wielkie przy okazji zobaczylem ze i linka od sterowania na szyby nogi tez spadla teraz wszystko dziala tak jak trzeba |
cieszy mnie że pomogłem
pozdrawiam
KRYS - Nie Lip 10, 2011 10:11
co do nawiewu który raz dział a raz nie to przyczyna albo zawieszające się szczotki w silniku dmuchawy, albo przekaźnik
Dmuchawa znajduje sie za schowkiem - duży czarny element
Przekażnik wysoko nad bezpiecznikami w kabinie po lewej stronie kierowcy
|
|