Zobacz temat - [R820si] Próba włamania i włączony alarm

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 800 - [R820si] Próba włamania i włączony alarm

blindmen - Nie Maj 22, 2011 14:41
Temat postu: [R820si] Próba włamania i włączony alarm
Mam niesforne pytanie.
Podejrzewam że ktoś chciał mi się włamać do samochodu i mam teraz problem. Podchodzę do samochodu otwieram centralny zamek (seryjny) wszystko jest w porządku. Próbuje odpalić samochód nagle wszystkie kontrolki się zapaliły i nagle zgasły i rozległo się dziwne buczenie. Doszedłem że to syreny alarmu nie mogę nic zrobić. Odpiąłem akumulator myślałem że może się alarm zresetuje ale po ponownym włączeniu dalej buczą i nic nie działa. Podejrzewam że po prostu alarm w nocy się włączył i rozładował akumulator ale jak wsiadałem to wszystko było ok czy ktoś się już z takim problemem spotkał. Gdy wkładam nowy akumulator tzn. naładowany do po prostu wyją syreny alarmu i samochód nie reaguje na pilota. Czy da się jakoś zresetować alarm mechanicznie??? :neutral:

kasjopea - Nie Maj 22, 2011 14:55

A nie trzeba zestroić pilota czasem po włożeniu akumulatora?
blindmen - Nie Maj 22, 2011 15:31

synchronizacja pilota nic nie daje :/
paff - Wto Maj 24, 2011 10:27

tu nie ma raczej synchronizacji, to jest pilot na podczerwień i jest na stale zakodowany, komplet centralki + pilota....i dlatego tez praktycznie nie da się dorobić nowego pilota do tych starych R800
Tomek1212 - Wto Maj 24, 2011 23:40

W R800 da się rozbroić alarm bez pomocy pilota z użyciem tylko samego kluczyka. Wystarczy otworzyć samochód kluczykiem (po odryglowaniu zamków powinny zaświecić się lampki wewnątrz pojazdu) i alarm jest rozbrojony.
blue827 - Pon Maj 30, 2011 22:35

Przy zamku jest czujnik otwarcia.

EDIT: błędna informacja:
jeśli zamki są zamknięte to czujnik podaje masę do immobilizera, jeśli zamki otwarte (np gdy otworzymy samochód kluczykiem) to czujnik nie podaje masy, immo odblokowane. Więc sprawdź czy na tym nie-czarnym kabelku faktycznie nie ma masy gdy samochód jest otwarty. Bo jak jest masa to rozrusznik nie będzie kręcił.

sprostowanie w następnym poście od Tomek1212:

Tomek1212 - Pon Maj 30, 2011 23:11

Ten czujnik podaje mase cały czas niezależnie od tego czy zamki są otwarte czy też zamknięte. Jedynie masa zanika gdy kluczyk jest przekręcony w prawo, bądź lewo.
Czujnik ten służy do rozbrajania i uzbrajania alarmu jak również domykania szyb.

blue827 - Wto Maj 31, 2011 18:52

Faktycznie , zamotałem. Dzięki za sprostowanie.

W każdym razie autor wątku musi sprawdzić czy nie ma przypadkiem jakiegoś dokładanego alarmu, wtedy nic nie poradzimy. (jeśli jest syrenka to pewnie też gdzieś dodatkowa centralka alarmu)

W fabrycznym zabezpieczeniu wystarczy samochód otworzyć pilotem lub kluczykiem, wtedy immo powinno się odblokować.

Tomek1212 - Wto Maj 31, 2011 21:37

Blue, immo to całkiem inna bajka. R800 miały immo, ale dopiero po 96r i był to immo, który działał "po bożemu", tzn transponder w kluczyku i cewka na około stacyjki, czyli tak jak w każdym innym normalnym samochodzie.
To o czym teraz mówimy to fabryczny alarm.
Jeżeli uszkodzone są te czujniki (te na zdjęciu w poście wyżej), a alarm jakimś dziwnym trafem się uzbroił i nie posiadamy oryginalnego pilota to silnik nie zapali.

sarzynski - Sob Sie 06, 2011 18:58

siemka ja mam też problem z odpaleniem mojej 820 odpali i zaraz gaśnie i nie wiem o co chodzi :sad:
Tomek1212 - Sob Sie 06, 2011 20:41

Wyobraź sobie, że my też. Nie jesteśmy jasnowidzami. Podejrzewam, że jakbyś dokładniej opisał całą usterkę to będzie łatwiej nam wywróżyć.