Zobacz temat - [Freelander]wymian uszczelki pod głowicą

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander]wymian uszczelki pod głowicą

t15690b - Nie Maj 22, 2011 18:50
Temat postu: [Freelander]wymian uszczelki pod głowicą
szlag trafił uszczelkę, a raczej spartaczona przez "super fachmana z Cieszyna", postanowiłem zrobić sam, generalnie już wszystko zaplanowałem i kupiłem i chyba wiem co i jak, mam dwa pytania: a mianowicie po wykręceniu śrub głowicy widziałem na niektórych zdjęciach wkręcone trzy śruby z takimi przystawkami czy coś (oznaczenie LRT-12-144 w Rave) czy służy to do spojenia reszty silnika na czas naprawy? jak łatwo i bez zbędnych komplikacji wykonać prawidłowy naciąg paska alternatora i klimy? wiem jak to jest w rave opisane ale może jest jakiś prostszy sposób?
jeszcze jedno mnie męczy... 26 śrub głowiczki jest przykręcanych siłą 10 Nm to mało, tylko klucz dynamo mam 19-110 Nm, jakaś rada by się przydała w tym temacie :)

SyntaX - Pon Maj 23, 2011 11:40

http://www.youtube.com/wa...feature=related
Tutaj masz filmik z rozbierania i składania silnika 1.8 K.
Filmik jest akurat z MG, ale zasada taka sama.

t15690b - Pon Maj 23, 2011 21:32

tak to już widziałem, zresztą ściągnąłem sobie od Ciebie z chomika kilka fajnych rzeczy do landka , dzięki, generalnie chodzi mi czy jak wykręcę wszystkie śruby głowicy to mi nie wyleci magistrala do miski olejowej? głupie pytanie ale lepiej zapytać przed niż sie martwić po :)