|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r400] pytanie odnośnie działania klimatyzacji
piotras9078 - Pon Maj 23, 2011 14:02 Temat postu: [r400] pytanie odnośnie działania klimatyzacji Witam. Dziś chce się zapytać użytkowników roverków z klimatyzacją. mam kilka pytań:
1. Co powinno się dziać gdy włączę klimatyzacje?
2. Nie wiem czy klimatyzacja nie działa dlatego że poprostu się zepsuła czy nie jest nabita.
3. Ile może kosztować przejrzenie przeczyszcczenie i nabicie klimatyzacji?
4. O ile litrów benzyny będzie większe spalanie?
5. Czy jeżeli klima okaże się być zepsuta to czy warto ją naprawić?
Pytam się o takie błache sprawy ponieważ jest to mój pierwszy samochod z klimą i nie jestem obeznany w tym temacie. Zgóry dziękuje za odpowiedzi
adamsky - Pon Maj 23, 2011 14:50
Cytat: | 1. Co powinno się dziać gdy włączę klimatyzacje? |
powinno być Ci przyjemniej w taką pogodę
ale na pewno to obroty przez chwilę się zwiększają, oraz słychać włączający się wiatrak od klimatyzacji.
piotras9078 napisał/a: | 2. Nie wiem czy klimatyzacja nie działa dlatego że poprostu się zepsuła czy nie jest nabita. |
ja też nie wiem... hmmm...
piotras9078 napisał/a: | 3. Ile może kosztować przejrzenie przeczyszcczenie i nabicie klimatyzacji? |
ozonowanie ok 80 pln, nabicie 130-150 pln
piotras9078 napisał/a: | 4. O ile litrów benzyny będzie większe spalanie? |
Kiedyś słyszałem że ok. 1 l
piotras9078 napisał/a: | 5. Czy jeżeli klima okaże się być zepsuta to czy warto ją naprawić? |
Lubisz mieć latem w aucie 48 st. celsjusza czy wolisz mieć przyjemny chłodek ? Decyzja należy do Ciebie.
piotras9078 napisał/a: | Zgóry dziękuje za odpowiedzi |
Nie ma za co
Button pomógł służy jako podziękowanie
piotras9078 - Pon Maj 23, 2011 15:59
Dziękuje. ,,Button pomógł służy jako podziękowanie" - Już się robi
des - Pon Maj 23, 2011 18:09
Podepnę się pod temat,
Jeśli włączę klimatyzację to powinny włączyć się 2 wentylatory (na chłodnicy wody oraz skraplaczu? klimatyzacji) jakoś tak. U mnie działa tylko ten od klimatyzacji - coś nie tak z elektryką, ale nie w tym rzecz. Moje pytanie brzmi czy wentylatory powinny pracować cały czas, czy może mają włączać i wyłączać co jakiś czas?
adamsky - Pon Maj 23, 2011 18:38
Cytat: | Jeśli włączę klimatyzację to powinny włączyć się 2 wentylatory (na chłodnicy wody oraz skraplaczu? klimatyzacji) jakoś tak |
Powiem szczerze że byłem do tej przekonany że ten od chłodnicy cieczy nie włącza się przy włączonej klimatyzacji bo one mają osobne obwody elektryczne.
des napisał/a: | Moje pytanie brzmi czy wentylatory powinny pracować cały czas, czy może mają włączać i wyłączać co jakiś czas? |
tutaj nie pomogę bo dopiero będę pierwszy sezon śmigał z R na klimatyzacji to będę mógł się wypowiedzieć. ale śmiem snuć teorię że pracuje ten od klimatyzacji pracuje cały czas.
niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
piotras9078 - Wto Maj 24, 2011 12:57
To już po klimatyzacji przyglądałem się mojej chłodnicy i zauważyłem bo nie widziałem tego wczesniej że mam nie orginalną dłuższą zwykłą chłodnice bez podłączenia do klimy i wąż od spręzarki klimy leży sobie luzem nie wiem co robic podejrzewam ze samochód miał czołowe zbliżenie podejżewałem coś od początku i jak myślicie co mam robic?
darek_wp - Wto Maj 24, 2011 13:30
des napisał/a: | Jeśli włączę klimatyzację to powinny włączyć się 2 wentylatory |
dokładnie tak powinno być
des napisał/a: | czy wentylatory powinny pracować cały czas, czy może mają włączać i wyłączać co jakiś czas? |
powinny pracować cały czas - tak długo jak jest włączony przycisk klimatyzacji
piotras9078 napisał/a: | przyglądałem się mojej chłodnicy i zauważyłem bo nie widziałem tego wczesniej że mam nie orginalną dłuższą zwykłą chłodnice bez podłączenia do klimy |
do klimy jest osobna chłodnica - montowana przed chłodnicą silnika patrząc od przodu samochodu a w modelach z klimą chłodnica silnika jest właśnie dłuższa
piotras9078 - Wto Maj 24, 2011 20:22
Tak jest dłuższa ale zbyt długa jest przykręcona pod kątem a 2 nie mam wogóle i wszystko co powinno być do niej podłączone leży sobie luzem zrobie zdjęcia to wam pokaże i zobaczycie o co mi chodzi
darek_wp - Sro Maj 25, 2011 08:46
Czyli ktoś coś kombinował
driftdreamer - Sro Maj 25, 2011 17:43
Witam podepnę się pod temat.
Jeżdze z tą węższa chłodnicą od początku kiedy posiadam R czyli od 3 lat. Przy zakupie stara chłodnica byłą uszkodzona i trzeba było wymienić, chłodnice kupił mi znajomy, okazało się że jest węższa ale taka została założona. Posiadam klime i tu moje pytanie czy są jakieś konsekwencje tego? rozumiem już że montowano dwie w zależności od tego czy w aucie jest klima. Stara chłodnica była aluminiowa, a ta nie.
dzieki z góry za odpowiedzi
Adrian - Sro Maj 25, 2011 18:13
Jeśli nie przegrzewa Ci się silnik, to konsekwencji zamontowania węższej chłodnicy silnika nie ma i nie będzie.
driftdreamer - Sro Maj 25, 2011 18:53
No nie wszystko jest ok no może poza tym że autko z klimą troche zamula, może to mieć jakieś znaczenie? szersza jest do klimy więc ma jakieś tam znaczenie przy właczonej że silnik np. obciążony mam racje?
Adrian - Sro Maj 25, 2011 19:31
Klima zabiera trochę mocy samochodowi i to jest odczuwalne szczególnie na niższych obrotach.
darek_wp - Czw Maj 26, 2011 10:15
Szersza chłodnica montowana jest z 2 powodów: większego obciążenia silnika podczas pracy sprężarki klimy oraz podgrzewania chłodnicy silnika przez ciepłe powietrze tłoczone przez silnik chłodnicy klimatyzacji.
driftdreamer - Czw Maj 26, 2011 18:15
z tego co wiem to ta druga jest dłuższa o jakieś 9,5 cm. Czy mogą być jakieś konsekwencje tego? czy może pokusić się o wymiane chłodnicy na taką szersza znalazłem tu za 190 zł http://allegro.pl/chlodni...1567347071.html
darek_wp - Czw Maj 26, 2011 20:26
O dłuższej chłodnicy opisałem tylko informacyjnie - ale tak jak napisał AdrianWWL, jeśli nie widzisz i nie odczuwasz problemów z temp silnika przy włączonej klimie to nie ma sensu nic zmieniać.
driftdreamer - Czw Maj 26, 2011 21:10
ok dzieki
|
|